Sluoksniuotos salotos su vištiena, grybais ir keptais svogūnais – skamba paprastai, bet skonis primena šventę. Šis receptas kažkodėl rečiau pasirodo ant stalų nei jo giminaitės „Mimoza” ar „Silkė po kailiu”, nors nė kiek joms nenusileidžia.
Kodėl verta išbandyti
„Karpatai” – tai derinys, kuris veikia: traški kepta vištiena, rūgštūs marinuoti agurkai ir grybai, švelni morka ir aromatingi karamelizuoti svogūnai. Kiekvienas sluoksnis turi savo charakterį, o kartu jie sukuria subalansuotą skonį.
Salotos atrodo įspūdingai – tinka ir Naujųjų metų stalui, ir gimtadieniui, ir bet kuriai progai, kai norisi ko nors šventinio be didelių pastangų.
Ingredientai
- 350 g keptos vištienos (apie 2 ketvirčiai)
- 5 virti kiaušiniai
- 180 g marinuotų agurkų (apie 4 vidutiniai)
- 230 g morkų (1 didelė)
- 300 g marinuotų grybų (nusausintų)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 150 g majonezo
- Aliejaus kepimui
- Druskos pagal skonį
Paruošimas
Svogūnai. Supjaustykite plonais pusžiedžiais ir kepkite keptuvėje su aliejumi ant vidutinės ugnies, kol gražiai paauks ir suminkštės. Perkelkite į lėkštę atvėsti – karšti gadins kitus sluoksnius.
Vištiena. Atskirkite mėsą nuo kaulų ir supjaustykite plonomis juostelėmis išilgai skaidulų. Jei neturite keptos – galite iš vakaro iškepti krūtinėlę arba šlaunis.
Kiaušiniai. Išvirkite kietai, atvėsinkite. Atskirkite baltymus nuo trynių – jų reikės skirtingiems sluoksniams.
Agurkai. Supjaustykite plonais griežinėliais, tada – juostelėmis. Nusausinkite nuo skysčio.
Morkos. Nuvirtas morkas sutarkuokite stambia tarka.
Grybai. Marinuotus grybus nusausinkite sieteliu. Jei dideli – supjaustykite.
Sluoksniavimas
Dėliokite šia tvarka, kiekvieną sluoksnį šiek tiek patepkite majonezu:
- Vištiena – paskleiskite ant lėkštes dugno
- Kiaušinių baltymai – sutarkuoti vidutine tarka
- Marinuoti agurkai – tolygiai paskirstyti
- Morkos – sutarkuotos stambia tarka
- Marinuoti grybai – nusausinti
- Kepti svogūnai – atvėsinti
- Kiaušinių tryniai – sutarkuoti ant viršaus
Salotų šonus švelniai išlyginkite, bet pačių salotų nespauskite – jos turi likti purios.
Prieš patiekiant
Uždenkite ir palikite šaldytuve bent 2–3 valandas, o geriausia – per naktį. Per tą laiką sluoksniai susigeria, skoniai susimaišo, o salotos įgauna tą ypatingą konsistenciją, dėl kurios ir vertos pastangų.
Prieš patiekiant galite papuošti šviežiomis žolelėmis arba dar vienu šlakeliu tarkuoto trynio.





