Seniai pamirštas receptas: salotos „Karpatai” – valgai ir negali sustoti

Screenshot

Sluoksniuotos salotos su vištiena, grybais ir keptais svogūnais – skamba paprastai, bet skonis primena šventę. Šis receptas kažkodėl rečiau pasirodo ant stalų nei jo giminaitės „Mimoza” ar „Silkė po kailiu”, nors nė kiek joms nenusileidžia.

Kodėl verta išbandyti

„Karpatai” – tai derinys, kuris veikia: traški kepta vištiena, rūgštūs marinuoti agurkai ir grybai, švelni morka ir aromatingi karamelizuoti svogūnai. Kiekvienas sluoksnis turi savo charakterį, o kartu jie sukuria subalansuotą skonį.

Salotos atrodo įspūdingai – tinka ir Naujųjų metų stalui, ir gimtadieniui, ir bet kuriai progai, kai norisi ko nors šventinio be didelių pastangų.

Ingredientai

  • 350 g keptos vištienos (apie 2 ketvirčiai)
  • 5 virti kiaušiniai
  • 180 g marinuotų agurkų (apie 4 vidutiniai)
  • 230 g morkų (1 didelė)
  • 300 g marinuotų grybų (nusausintų)
  • 2 vidutiniai svogūnai
  • 150 g majonezo
  • Aliejaus kepimui
  • Druskos pagal skonį

Paruošimas

Svogūnai. Supjaustykite plonais pusžiedžiais ir kepkite keptuvėje su aliejumi ant vidutinės ugnies, kol gražiai paauks ir suminkštės. Perkelkite į lėkštę atvėsti – karšti gadins kitus sluoksnius.

Vištiena. Atskirkite mėsą nuo kaulų ir supjaustykite plonomis juostelėmis išilgai skaidulų. Jei neturite keptos – galite iš vakaro iškepti krūtinėlę arba šlaunis.

Kiaušiniai. Išvirkite kietai, atvėsinkite. Atskirkite baltymus nuo trynių – jų reikės skirtingiems sluoksniams.

Agurkai. Supjaustykite plonais griežinėliais, tada – juostelėmis. Nusausinkite nuo skysčio.

Morkos. Nuvirtas morkas sutarkuokite stambia tarka.

Grybai. Marinuotus grybus nusausinkite sieteliu. Jei dideli – supjaustykite.

Sluoksniavimas

Dėliokite šia tvarka, kiekvieną sluoksnį šiek tiek patepkite majonezu:

  1. Vištiena – paskleiskite ant lėkštes dugno
  2. Kiaušinių baltymai – sutarkuoti vidutine tarka
  3. Marinuoti agurkai – tolygiai paskirstyti
  4. Morkos – sutarkuotos stambia tarka
  5. Marinuoti grybai – nusausinti
  6. Kepti svogūnai – atvėsinti
  7. Kiaušinių tryniai – sutarkuoti ant viršaus

Salotų šonus švelniai išlyginkite, bet pačių salotų nespauskite – jos turi likti purios.

Prieš patiekiant

Uždenkite ir palikite šaldytuve bent 2–3 valandas, o geriausia – per naktį. Per tą laiką sluoksniai susigeria, skoniai susimaišo, o salotos įgauna tą ypatingą konsistenciją, dėl kurios ir vertos pastangų.

Prieš patiekiant galite papuošti šviežiomis žolelėmis arba dar vienu šlakeliu tarkuoto trynio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video