Saugokitės šių maisto produktų, kurie sukelia apsinuodijimą

food poisoning culprits beware

Maisto apsinuodijimas kasmet paveikia milijonus žmonių, dažnai dėl iš pažiūros nekaltiems atrodančių priežasčių. Nepakankamai termiškai apdorota mėsa, žali kiaušiniai, nepasterizuoti pieno produktai ir netinkamai laikomi maisto likučiai yra pagrindinės priežastys. Kryžminis užteršimas virtuvėse dar labiau padidina šį pavojų. Nors dauguma atvejų išgydomi per kelias dienas, tam tikroms gyventojų grupėms šie dažni teršalai kelia didesnį pavojų. Supratimas, kurie maisto produktai kelia didelį pavojų, ir ankstyvi simptomai gali lemti skirtumą tarp nedidelio diskomforto ir rimtų sveikatos komplikacijų.

Paprasti maisto produktai, kuriuose yra pavojingų bakterijų

Nors daugelis maisto produktų, jei jie netinkamai tvarkomi, gali būti kenksmingų bakterijų šaltinis, tam tikri maisto produktai dėl savo sudėties ir tipinių paruošimo būdų kelia didesnę riziką. Nepakankamai termiškai apdorota mėsa ir žuvis dažnai yra patogenų, sukeliančių sunkius virškinimo sutrikimus, šaltinis. Žali kiaušiniai gali būti salmonelių nešėjai, o nepasterizuoti pieno produktai kelia didelę užkrėtimo rizik

Netinkamai laikomi maisto likučiai, ypač ryžiai ir makaronai, gali tapti toksines bakterijas gaminančiais šaltiniais. Žalios arba sudygusios bulvės turi natūralių toksinų, kurie yra kenksmingi vartojant. Maistas, patiekiamas prie kelio, gali sugerti aplinkos teršalus. Žalios ir virtos maisto produkcijos tarpusavio užteršimas dažnai įvyksta, kai naudojami nevalyti pjaustymo lentelės ir indai, skirti įvairių maisto produktų ruošimui.

Įspėjamieji požymiai, kad jūsų organizmas kovoja su apsinuodijimu maistu

Pirmieji apsinuodijimo maistu požymiai paprastai pasireiškia per kelias valandas po užkrėsto maisto suvartojimo. Nukentėjusieji gali patirti 37–40 °C temperatūros pakilimą, kurį lydi stiprus negalavimas ir apetito praradimas.

Virškinimo trakto simptomai: pykinimas, vėmimas, spazminiai pilvo skausmai, vidurių pūtimas ir vidurių pūtimas. Ligai progresuojant gali sumažėti kraujospūdis, atsirasti šaltas prakaitas ir dehidratacija.

Sunkesniais atvejais pasireiškia neurologiniai sutrikimai, tokie kaip regos sutrikimai, raumenų tonuso sutrikimai, padidėjęs seilėtekis ir periferinės nervų sistemos disfunkcija. Greitas šių įspėjamųjų požymių atpažinimas gali palengvinti laiku suteikiamą medicininę pagalbą ir užkirsti kelią galimai gyvy

Paslėpti pavojai kasdieniniame maiste

Paslėpti pavojai kasdieniniuose patiekaluose

Net ir atrodytų nekenksmingi kasdieniniai patiekalai gali kelti pastebimą apsinuodijimo maistu pavojų, kurio vartotojai dažnai nepastebi. Net tinkamai paruošti patiekalai gali turėti toksinių mikroorganizmų, kurie dar nesidaugino tiek, kad pakeistų skonį ar išvaiz

Dažniausiai pasitaikantys pavojai yra nepakankamai išvirti mėsos produktai, netinkamai laikomi maisto likučiai ir žalios bei virtos maisto produktų taršos tarpusavio užkrėtimas. Taip pat egzistuoja augalinės kilmės pavojai – prie kelių surinkti grybai, nuodingos uogos ir sudygusios bulvės gali būti toksinų šaltinis.

Netinkamas maisto tvarkymas, prasta asmeninė higiena ir netinkama temperatūros kontrolė labai didina užteršimo riziką. Laikantis tinkamų laikymo taisyklių, kruopščiai gaminant maistą ir atsargiai ruošiant maistą, šie paslėpti pavojai žymiai sumažėja.

Prevencijos strategijos, kad jūsų virtuvė būtų saugi

Keturios pagrindinės prevencijos strategijos sudaro virtuvės saugos nuo apsinuodijimo maistu pagrindą. Pirma, laikykitės nepriekaištingos asmeninės higienos, prieš ruošdami maistą kruopščiai nusiplaukite rankas.

Antra, užkirsti kelią kryžminiam užteršimui, naudojant atskiras pjaustymo lenteles žaliam mėsos ir daržovių produktams, o šiuos maisto produktus laikant atskirai šaldytuve.

Trečia, užtikrinkite tinkamą temperatūros kontrolę – mėsą iškepkite iki galo, greitai sušaldykite greitai gendančius produktus ir maistą atšildykite šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Galiausiai, laikykitės tinkamų maisto laikymo taisyklių: likusius maisto produktus suvartokite per tris dienas, o maistą, kuris rodo gedimo požymių, išmeskite, nepriklausomai nuo galiojimo datos.

Kada kreiptis į gydytoją įtariant užsikrėtimą

Nors prevencinės priemonės žymiai sumažina riziką, tačiau svarbiausia yra laiku kreiptis į gydytoją, jei pasireiškia apsinuodijimo maistu simptomai.

Medicininė pagalba būtina, jei pasireiškia tokie simptomai: nuolatinė aukšta temperatūra (virš 38,5 °C), stiprūs dehidratacijos požymiai (stiprus troškulys, retas šlapinimasis), kraujingas viduriavimas arba vėmimas, dėl kurio organizmas negali išlaikyti skysčių. Be to, nedelsiant reikia skirti skubią pagalbą, jei pasireiškia neurologiniai simptomai, pvz., regos sutrikimai, raumenų silpnumas

Pažeidžiamoms gyventojų grupėms – mažiems vaikams, nėščioms moterims, pagyvenusiems žmonėms ir tiems, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi – net ir vidutinio sunkumo simptomai yra pakankamas pagrindas nedelsiant kreiptis į gyd

Išvada

Maisto saugos priežiūra išlieka būtina siekiant užkirsti kelią galimai sunkioms ligoms. Atpažindami didelės rizikos maisto produktus, suprasdami užteršimo būdus ir taikydami tinkamas tvarkymo technikas, vartotojai gali žymiai sumažinti savo susidūrimą su maisto sukeltomis ligomis. Greitas simptomų nustatymas ir laiku suteikta medicininė pagalba, kai tai būtina, dar labiau sumažina sveikatos komplikacijų riziką. Nuoseklus saugaus maisto tvarkymo praktikos taikymas – tinkamas maisto ruošimas, laikymas ir higiena – yra veiksmingos apsisaugojimo nuo aps

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video