Gardūs, sotūs salotų receptai yra puikus pasirinkimas, kai rudenį nesinori valandų valandas „sėdėti” virtuvėje, bet norisi ko nors skanaus.
Šios salotos yra ne tik spalvingos, bet ir labai skanios bei sveikos. Be to, jų kaina yra labai, labai ekonomiška. Kaip juokauja mano močiutė – kiekvienam studentui pagal kišenę. Ir iš tiesų – šias salotas gali pagaminti bet kas – net moksleivis, grįžęs iš mokyklos, kai norisi valgyti, o tėvai dar negrįžo iš darbo.
Kad viskas pavyktų puikiai ir be kliūčių, dalinamės receptu ir tikslia gaminimo instrukcija, kad salotos pavyktų kiekvienam. Net vaikui!
Ingredientai:
- Burokėliai – 1 vnt. (bet galima įsigyti ir mažus, jau paruoštus, prekybos centruose išvirtus burokėlius, tuomet jų reikės maždaug 4 vnt.)
- Marinuoti agurkėliai – 2 vnt. (jei naudosite vidutinio dydžio agurkus, jei mažus – mažiausiai tris, keturis kartus daugiau)
- „Mėlynasis” svogūnas – pusė galvutės
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Česnakas – 3 skiltelės
- Druska, pipirai – pagal skonį
- Majonezas – maždaug 2-3 valgomieji šaukštai
Gaminimas:
- Išvirkite burokėlius. Supjaustykite juos mažais kubeliais (bet, jei norite, galite ir tarkuoti stambia tarka). Jei perkate jau paruoštus burokėlius, kartais parduotuvėse jie parduodami jau sutarkuoti. Po to nulupkite ir smulkiai supjaustykite pusę svogūno. Kodėl naudoti būtent mėlynąjį svogūną? Nes jis švelnesnio skonio ir neturi tokio „aštraus” aromato.
- Virkite kiaušinius. Juos reikia išvirti kietai. Tada juos atvėsinkite, nulupkite lukštą ir susmulkinkite. Vėlgi – galima smulkiai susmulkinti peiliu, bet galima ir tarkuoti stambia tarka – pagal jūsų pageidavimą. Po to pridėkite juos prie burokėlių ir svogūnų.
- Jei naudojate didelius marinuotus agurkus, galite juos sutarkuoti stambia tarka. Jei naudojate mažus mini agurkėlius, tuomet labai smulkiai supjaustykite. Po to pridėkite prie likusių ingredientų.
- Nulupkite česnakus ir išspauskite per česnakų spaudyklę. Pridėkite juos prie salotų. Po to į salotas įdėkite druskos, pipirų ir majonezo – pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Salotos paruoštos!
Patarimai:
- Burokėlių virimas: Jei virate šviežius burokėlius, tai gali užtrukti apie 40-60 minučių, priklausomai nuo jų dydžio. Patikrinkite jų minkštumą įsmeigdami šakutę – ji turėtų lengvai įeiti. Taip pat galite naudoti greitpuodį, kuris sutrumpina virimo laiką iki 15-20 minučių.
- Skonio variacijos: Jei norite mažiau kaloringo varianto, vietoj majonezo galite naudoti jogurtą arba grietinę. Taip pat galite pridėti šiek tiek citrinos sulčių, kad suteiktumėte gaivumo.
- Patiekimas: Šios salotos puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų, taip pat gali būti patiekiamos kaip užkandis ant skrebučių ar kaip atskiras patiekalas.
- Laikymas: Šias salotas galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų sandariai uždarytame inde.
- Maistinė vertė: Burokėliuose gausu geležies ir folio rūgšties, o česnakas turi antibakterinių savybių, todėl šis patiekalas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai, ypač rudens-žiemos sezonu, kai organizmas reikalauja daugiau vitaminų.
Skanaus!