Salierai „supermaisto” statusą įgijo pirmiausia dėl virusinių teiginių socialinėje žiniasklaidoje, o ne dėl mokslininkų sutarimo. Ši kukli daržovė turi naudingų maistinių medžiagų ir antioksidantų, tačiau daugeliui populiarių teiginių apie jos gydomąsias galias trūksta svarių įrodymų. Mitybos ekspertai pripažįsta, kad salieruose esantis didelis vandens kiekis ir skaidulos gali padėti siekti svorio reguliavimo tikslų, tačiau išsklaidė „neigiamų kalorijų” ir stebuklingų vaistų sąvokas. Atotrūkis tarp tikrosios salierų naudos ir perdėtų jų savybių atskleidžia platesnį pavyzdį, kaip sveikatingumo tendencijos įgauna pagreitį nepaisant riboto mokslinio patvirtinimo.
Salierų maistingumas: Kas iš tikrųjų yra viduje
Nagrinėjant salierų maistinę sudėtį, galima pastebėti, kad daržovę iš esmės sudaro vanduo – apie 95 % masės. Nepaisant didelio vandens kiekio, salieruose yra maistinių skaidulų, vitamino K, kalio, folio rūgšties ir nedideli kiekiai vitaminų A, C ir B6.
100 gramų salierų yra maždaug 16 kalorijų, todėl jie yra mažai kaloringas maisto produktas. Jame taip pat yra antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir fenolines rūgštis, kurie gali būti naudingi priešuždegiminiu požiūriu.
Daržovėje yra junginių, vadinamų ftalidais, kurie, kaip rodo tyrimai, gali padėti sumažinti kraujospūdį. Nors, palyginti su kitomis daržovėmis, salierai nepasižymi itin dideliu maistinių medžiagų kiekiu, jie yra drėkinantis, skaidulų turintis subalansuotos mitybos priedas.
Salierų sulčių tendencijos: Socialinės žiniasklaidos sprogimas
2018 m. pradžioje salierų sultys iš paprasto daržovių ekstrakto virto virusiniu sveikatingumo reiškiniu socialinės žiniasklaidos platformose. Ši tendencija įgavo pagreitį, kai influenceriai ir įžymybės pradėjo rašyti apie tariamas jų gydomąsias savybes.
Instagramo hashtagai #celeryjuice ir #celeryjuicebenefits sukaupė šimtus tūkstančių įrašų, kuriuose sekėjai fiksavo savo kasdienį 473 mililitrų rytinį ritualą. Šalininkai teigė, kad sultys gali išgydyti lėtines ligas, pagerinti odos būklę ir padidinti energijos lygį.
Šis skaitmeninis judėjimas sukėlė daugybę tinklaraščių, „YouTube” pamokų ir „TikTok” vaizdo įrašų, dėl to maisto prekių parduotuvėse visoje šalyje pradėjo trūkti produktų. Salierų sulčių fenomenas rodo, kad socialinė žiniasklaida gali greitai iškelti įprastus maisto produktus į „stebuklingo vaisto” statusą.
Neigiamos kalorijos: Energijos balanso mito nagrinėjimas
Vienas iš atkakliausių teiginių apie salierus yra tas, kad jie yra „neigiamo kaloringumo” maisto produktas, kuriam suvirškinti esą reikia daugiau energijos, nei jis suteikia.
Mitybos mokslininkai nuosekliai paneigė šį mitą. Nors salierai iš tiesų turi mažai kalorijų (apie 10-15 kalorijų viename stiebe), terminis maisto poveikis– virškinimo metu sunaudojama energija – sudaro tik apie 5-10 proc. daugumos maisto produktų kaloringumo.
2019 m. žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad energija, reikalinga salierų metabolizmui, neviršija jų kaloringumo. Svorio reguliavimo naudą salierai teikia dėl didelio vandens kiekio, skaidulų ir gebėjimo pakeisti kaloringesnius patiekalus.
Priešuždegiminės savybės: Ką iš tikrųjų rodo moksliniai tyrimai: priešuždegiminės savybės: ką rodo moksliniai tyrimai
Salierai sulaukė daug dėmesio dėl tariamo priešuždegiminio poveikio, nors moksliniai įrodymai rodo daugiau niuansų, nei rodo populiarūs teiginiai apie sveikatingumą. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, kad salieruose yra apigenino ir luteolino, flavonoidų, kurių priešuždegiminės savybės įrodytos in vitro. Tačiau klinikinių tyrimų su žmonėmis, kuriuose būtų tiriamas salierų priešuždegiminis poveikis, vis dar nedaug.
Tyrimai rodo, kad vartojant realų salierų kiekį, priešuždegiminis poveikis yra nedidelis, palyginti su tyrimuose naudotais koncentruotais ekstraktais. Junginių koncentracija visuose salieruose gali būti nepakankama, kad būtų pasiekta reikšmingų gydomųjų rezultatų. Nors salierai gali prisidėti prie priešuždegiminio mitybos modelio, kai jie vartojami kartu su kitomis daržovėmis, jie neturėtų būti laikomi savarankišku uždegiminių ligų gydymo būdu.
Detoksikacijos teiginiai: Rinkodaros šlamštas: moksliniai įrodymai vs. rinkodaros šlamštas
Populiarus salierų, kaip „detoksikuojančio” maisto produkto, pavadinimas yra dar viena sritis, kurioje rinkodaros teiginiai dažnai pranoksta mokslinius įrodymus. Nors salieruose yra junginių, palaikančių kepenų funkciją, įskaitant antioksidantus ir fitonutrientus, jokie moksliniai tyrimai nepatvirtina, kad salierai konkrečiai „detoksikuoja” organizmą labiau nei įprasti medžiagų apykaitos procesai.
Žmogaus organizmas jau turi sudėtingas detoksikacijos sistemas,visų pirma kepenis ir inkstus, kurios efektyviai šalina atliekas, nereikalaudamos specialių maisto produktų. Mitybos mokslininkai pabrėžia, kad nors salierai teikia naudingų maistinių medžiagų ir drėkina bendrą sveikatą, teiginiai apie jų ypatingas detoksikacines galias nėra moksliškai pagrįsti ir dažnai tarnauja rinkodaros, o ne visuomenės sveikatos ugdymo tikslais.
Salierai ir kraujospūdis: atskirti faktus nuo prasimanymų
Keliuose tyrimuose nagrinėtas galimas salierų poveikis kraujospūdžio reguliavimui, ypač daug dėmesio skiriant jų junginiui 3-n-butilftalidui (3nB).
Tyrimai rodo, kad 3nB gali atpalaiduoti kraujagyslių raumenis ir padidinti kalcio kanalų aktyvumą, o tai gali sumažinti kraujospūdį. Žurnale „Journal of Medicinal Food” paskelbtame nedideliame tyrime nustatyta, kad, vartojant salierų sėklų ekstraktą, hipertenzija sergančių pacientų kraujospūdis šiek tiek sumažėjo.
Tačiau klinikinių įrodymų vis dar nedaug. Daugumoje tyrimų naudojami koncentruoti ekstraktai, o ne sveiki salierai, o rezultatai nebuvo nuosekliai pakartoti didesniuose tyrimuose. Nors salierų įtraukimas į subalansuotą mitybą yra naudingas, teiginiai apie jų kraujospūdį mažinančias „supergalias” viršija dabartinius mokslinius įrodymus.
Svorio metimo potencialas: Ar salierai gali padėti numesti kilogramus?
Daugelis dietų tendencijų propaguoja salierą kaip „neigiamo kaloringumo” maisto produktą, kuris neva virškinimo metu sudegina daugiau kalorijų, nei jų suteikia. Tačiau šiam teiginiui trūksta mokslinio pagrindimo.
Nors salierai iš tiesų yra mažai kaloringi (apie 10 kalorijų viename stiebe), tyrimai rodo, kad jokie maisto produktai virškinimo metu nesukuria kalorijų deficito.
Salierai vis tiek gali padėti reguliuoti svorį kitais būdais. Didelis vandens ir skaidulų kiekis salieruose skatina sotumo jausmą ir gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Ši daržovė yra traški, todėl ją reikia kruopščiai kramtyti, o tai gali sulėtinti valgymo tempą ir sustiprinti sotumo signalus.
Norintiems numesti svorio, salierai geriausiai tinka kaip maistingas pakaitalas kaloringesniems užkandžiams, o ne kaip stebuklingas riebalų deginimo sprendimas.
Placebo efektas: Kodėl mes tikime maisto stebuklais
Nagrinėjant, kodėl salierai ir panašūs maisto produktai, nepaisant ribotų įrodymų, įgyja „stebuklų” reputaciją, psichologiniai veiksniai yra labai svarbūs. Placebo efektas,kai tikėjimas gydymu sukelia realius fiziologinius pokyčius, daro didelę įtaką suvokiamai sveikatai palankių maisto produktų naudai.
Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie iš tam tikrų maisto produktų tikisi teigiamų rezultatų, dažnai praneša apie pagerėjimą, neatsižvelgiant į tikrąsias maisto produktų savybes. Šį poveikį sustiprina socialinis patvirtinimas, kai įžymybės, įtakingi asmenys ar bendruomenės nariai patvirtina šiuos įsitikinimus.
Taip pat prisideda patvirtinimo šališkumas, nes asmenys linkę pastebėti ir įsiminti teigiamą poveikį, o prieštaringus įrodymus atmeta. Šių psichologinių mechanizmų supratimas padeda atskirti tikrą mitybos naudą nuo suvokimu pagrįsto pagerėjimo.