Saldumynų potraukis nėra valios trūkumas – štai kaip atsikratyti priklausomybės be kančių

Priklausomybė nuo cukraus yra ne tik valios pastangų problema, bet ir neurocheminė reakcija, susijusi su dopamino keliais, panašiais į priklausomybę sukeliančių medžiagų. Ši fiziologinė priklausomybė sukelia potraukį, kuris užgožia sąmoningą sprendimų priėmimą, ypač kai gamintojai sukuria produktus taip, kad jie pasiektų „palaimos tašką”. Norint ištrūkti iš šio ciklo, reikia palaipsniui mažinti suvartojamų produktų kiekį, užkandžius, kuriuose gausu baltymų, siekiant stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje, ir naudoti natūralius saldiklius, pavyzdžiui, monko vaisius ar steviją. Supratus šiuos smegenų chemijos mechanizmus, galima sukurti veiksmingesnes strategijas nei pasikliaujant vien tik valios pastangomis.

Mokslas apie priklausomybę nuo cukraus

Daugybė tyrimų patvirtina, kad cukrus smegenis veikia panašiai kaip ir priklausomybę sukeliančios medžiagos. Vartojamas cukrus skatina dopamino išsiskyrimą smegenų atlygio kelyje ir sukelia malonumo pojūtį, kuris sustiprina vartojimo elgesį.

Reklama

Reguliariai vartojant didelį cukraus kiekį, atsiranda tolerancija, todėl tam pačiam pasitenkinimui pasiekti reikia vis didesnio cukraus kiekio. Priklausomybės ciklas tęsiasi dėl nervinių adaptacijų, kurios, nustojus vartoti cukrų, sukelia abstinencijos simptomus.

Šie simptomai yra dirglumas, nerimas ir stiprus potraukis. Tyrimai rodo, kad priklausomybė nuo cukraus susijusi ir su psichologine priklausomybe, ir su fiziologiniais smegenų chemijos pokyčiais.

Šių neurobiologinių mechanizmų supratimas padeda paaiškinti, kodėl vien valios pastangomis dažnai nepavyksta įveikti potraukio cukrui.

Reklama

Kodėl valios jėga nepadeda kovojant su potraukiu cukrui

Kodėl, norint įveikti potraukį cukrui, dažnai tenka pasikliauti vien valios jėga? Atsakymas slypi biologijoje, o ne charakteryje.

Cukrus suaktyvina dopamino kelius, panašius į priklausomybę sukeliančių medžiagų, ir sukelia galingus neurocheminius potraukius, kurie užgožia sąmoningą sprendimų priėmimą. Valios jėga yra ribotas išteklius, kuris dėl streso, nuovargio ir sprendimų priėmimo procesų per dieną išsenka.

Be to, gliukozės kiekio kraujyje svyravimai dėl cukraus vartojimo sukuria fiziologinės priklausomybės ciklą. Kai cukraus kiekis sumažėja, organizmas signalizuoja apie stiprų potraukį, kuris užgožia racionalų mąstymą.

Reklama

Aplinkos signalai dar labiau paskatina automatines reakcijas, kol sąmonė dar nespėjo įsikišti. Tai paaiškina, kodėl net ir stiprios valios žmonėms sunkiai sekasi atsikratyti cukraus vartojimo įpročių vien tik ryžtu.

Kaip maisto produktų gamintojai kuria neįveikiamus saldžius produktus

Maisto produktų gamintojai naudoja sudėtingus mokslinius metodus, kad sukurtų nepaprastai skanius saldžius produktus, kurie panaikina įprastus sotumo signalus.

Jie kruopščiai tobulina „palaimos tašką” – tobulą cukraus, riebalų ir druskos santykį, kuris vartotojui suteikia didžiausią malonumą ir nesukelia skonio nuovargio.

Reklama

Produktai nuodugniai jusliškai vertinami, kad būtų užtikrinta ideali tekstūra, skonis burnoje ir skonio išsiskyrimas.

Gamintojai naudoja įvairių rūšių cukrų (fruktozę, sacharozę, maltodekstriną), kad būtų įvairūs saldumo profiliai ir išsiskyrimo greičiai, taip sukuriant daugiasluoksnę juslinę patirtį.

Be to, naudodamiesi neuromarketingu, jie kuria pakuotes, spalvas ir produktų pavadinimus, kurie skatina dopamino išsiskyrimą dar prieš vartojimą.

Reklama

Šiais sukurtais produktais pasinaudojama evoliuciškai susiformavusiu potraukiu saldžiam maistui, apeinant natūralius apetito kontrolės mechanizmus.

„Sveikuose” maisto produktuose paslėptas cukrus

Stebina tai, kad daugelyje produktų, kuriais prekiaujama kaip maistingais, yra nemažai paslėpto cukraus, kurį vartotojai retai atpažįsta.

Tai jogurtai su vaisiais, granolos batonėliai, pusryčių dribsniai, kokteiliai ir augalinis pienas.

Reklama

Gamintojai cukrų maskuoja įvairiais pavadinimais, įskaitant fruktozę, dekstrozę, maltozę ir kukurūzų sirupą.

Vienoje „sveikų” pusryčių dribsnių porcijoje gali būti iki keturių arbatinių šaukštelių pridėtinio cukraus, o vaisių skonio jogurte dažnai būna daugiau cukraus nei batonėlyje.

Labai svarbu atidžiai skaityti maistingumo etiketes.

Reklama

Atkreipkite dėmesį į „pridėtus cukrus”, o ne į bendrą cukrų kiekį, nes natūraliai vaisiuose ir piene esantys cukrūs metabolizuojami skirtingai.

Smegenų atlygio sistemos pertvarkymas

Smegenų atlygio sistemos perjungimas

Kai cukrus patenka į kraują, jis sukelia dopamino reakciją, panašią į tą, kurią sukelia priklausomybę sukeliančios medžiagos, ir sukuria galingus nervinius kelius, kurie sustiprina vartojimo įpročius. Šis neurobiologinis procesas paaiškina, kodėl daugeliui žmonių sunku atsikratyti priklausomybės nuo cukraus.

Reklama

Smegenų atlygio sistemai perkurti reikia nuosekliai keisti elgesį. Tyrimai rodo, kad maždaug po dviejų savaičių, kai sumažinamas cukraus vartojimas, nerviniai takai pradeda atsistatyti.

Natūralus saldumas, gaunamas iš sveikų vaisių, o ne perdirbtų alternatyvų, padeda patenkinti potraukį, kol smegenys prisitaiko.

Sąmoningumo praktika ir pakankamas baltymų vartojimas dar labiau prisideda prie šio neurologinio pokyčio, nes stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje ir mažina impulsyvų valgymą.

Reklama

Praktiniai žingsniai, kaip sumažinti cukraus kiekį nesijaučiant suvaržytam

Nors cukraus suvartojimo mažinimas dažnai atrodo bauginantis, strateginiai pakaitalai ir laipsniški pokyčiai gali padėti išvengti nepritekliaus jausmo.

Pradėję naudoti natūralius saldiklius, pavyzdžiui, monk vaisius ar steviją, galite patenkinti potraukį ir sumažinti cukraus kiekio kraujyje šuolius. Baltymų turtingi užkandžiai mažina alkį ir stabilizuoja gliukozės kiekį, mažindami priklausomybę nuo saldžių užkandžių.

Sudedamųjų dalių etikečių skaitymas padeda nustatyti paslėptą cukrų perdirbtuose maisto produktuose. Laipsniškas cukraus kiekio mažinimas, o ne visiškas jo atsisakymas, leidžia skonio receptoriams per tam tikrą laiką prisitaikyti.

Reklama

Planuodami patiekalus su sudėtingais angliavandeniais ir sveikaisiais riebalais, pajusite pasitenkinimą, o cukraus kiekis nesumažės. Drėkinimas dažnai padeda įveikti tai, ką daugelis klaidingai supranta kaip potraukį cukrui, todėl vanduo yra galinga priemonė, padedanti atsikratyti priklausomybės.

Natūralios alternatyvos, patenkinančios saldumynų poreikį

Kelionė mažinti cukraus vartojimą tampa tvaresnė, kai mitybos racione esančią saldžią tuštumą užpildo perspektyvios alternatyvos.

Natūralūs saldikliai, tokie kaip monk vaisiai, stevija ir eritritolis, suteikia saldumo be glikemijos poveikio. Švieži vaisiai, ypač uogos, suteikia natūralaus saldumo kartu su skaidulomis ir maistinėmis medžiagomis, kurios lėtina cukraus įsisavinimą.

Reklama

Prieskoniai, tokie kaip cinamonas, vanilė ir kardamonas, gali sustiprinti saldumo pojūtį maiste be pridėtinio cukraus.

Juodasis šokoladas (70 % ir daugiau kakavos) patenkina potraukį ir suteikia antioksidantų su minimaliu cukraus kiekiu.

Žolelių arbatos, pasaldintos trupučiu medaus, yra dar viena strategija, kaip suvaldyti potraukį saldumynams, nesukeliant priklausomybės nuo rafinuoto cukraus.

Reklama

Naujų įpročių, išliekančių po cukraus detoksikacijos, kūrimas

Norint išsivaduoti nuo priklausomybės cukrui, reikia susikurti tvirtus įpročius, kurie tęstųsi ir po pradinio detoksikacijos laikotarpio.

Sėkmingos ilgalaikės strategijos apima subalansuoto maitinimosi planavimą su pakankamu kiekiu baltymų ir sveikų riebalų, kad būtų palaikomas stabilus cukraus kiekis kraujyje. Nuoseklaus valgymo grafiko sudar ymas padeda išvengti alkio sukeliamo potraukio cukrui, o sąmoningas valgymas padeda atpažinti tikrąjį alkį, o ne emocinį valgymą sukeliančius veiksnius.

Aplinkos pertvarkymas – pagundų pašalinimas iš namų ir darbo vietos – sukuria fizines kliūtis atkryčiui. Socialinės paramos mechanizmai, nesvarbu, ar tai būtų bendraamžių grupės, ar profesionalus instruktažas, suteikia atskaitomybę pažeidžiamais laikotarpiais.

Reklama

Svarbu tai, kad įpročių kaupimas, t. y. naujos elgsenos susiejimas su esama rutina, sąmoningus pasirinkimus paverčia automatinėmis reakcijomis, todėl gyventi be cukraus tampa vis lengviau, nes dėl nuoseklaus kartojimo stiprėja nervų sistemos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like