Rukola: kas negali jos valgyti ir kodėl, augalo nauda

arugula dietary restrictions and benefits

Rukolos maistinių medžiagų turtingas profilis teikia daug naudos sveikatai, tačiau kai kurie asmenys turėtų būti atsargūs. Sergantiesiems inkstų ligomis dėl oksalatų gresia akmenų susidarymas. Pacientai, vartojantys kraują skystinančius vaistus, turėtų stebėti jų vartojimą dėl didelio vitamino K kiekio rukoloje. Skydliaukės ligomis sergantiems žmonėms gali sutrikti skydliaukės veikla. Asmenims, turintiems jautrumą Brassicaceae šeimos augalams, galimos alerginės reakcijos. Nepaisant to, rukolos sudėtyje yra vertingų antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie palaiko bendrą sveikatą.

Rukolos maistinės vertės supratimas

Rukolos, Brassicaceae šeimai priklausančios žalios lapinės daržovės, nepaisant mažo kaloringumo, pasižymi įspūdinga maistine verte. Viename jos puodelyje yra tik 5 kalorijos, o jos sudėtyje yra vitaminų K, A ir C, folio rūgšties, kalcio, kalio ir magnio.

Reklama

Šiame pipiriniame žalumyne yra naudingų augalinių junginių, įskaitant gliukozinolatus ir flavonoidus, kurie pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Gliukozinolatai, kurių ypač gausu kryžmažiedėse daržovėse, virškinimo metu virsta izotiocianatais, junginiais, siejamais su vėžio prevenciniu poveikiu.

Į rukolos maistinę sudėtį taip pat įeina nemažai nitratų, kurie, kaip rodo tyrimai, gali pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujospūdį.

Sergantiems inkstų ligomis: Kodėl svarbus rukolos oksalatų kiekis?

Nors rukolos maistinis profilis teikia daug naudos sveikatai, asmenys, turintys inkstų sutrikimų, turėtų atsargiai žiūrėti į šią lapinę daržovę dėl joje esančio oksalatų kiekio.

Reklama

Oksalatai yra natūralūs junginiai, kurie inkstuose gali susijungti su kalciu, todėl jautriems žmonėms gali susidaryti inkstų akmenys.

Asmenims, kuriems anksčiau yra buvę kalcio oksalatų akmenų arba kurių inkstų veikla sutrikusi, vartojant daug oksalatų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, rukolą, gali padidėti akmenų susidarymo arba tolesnio inkstų pažeidimo rizika.

Medikai paprastai rekomenduoja inkstų ligomis sergantiems pacientams riboti oksalatų suvartojimą iki 40-50 mg per dieną. Pacientai turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu dėl tinkamo rukolos vartojimo, atsižvelgiant į jų specifinę būklę ir bendrą oksalatų kiekį.

Reklama

Kraują skystinantys vaistai ir rukolose esantis vitaminas K

Asmenys, vartojantys kraują skystinančius vaistus, tokius kaip varfarinas (Coumadin), turėtų atsargiai vartoti rukolą dėl joje esančio didelio vitamino K kiekio.

Vitaminas K vaidina svarbų vaidmenį kraujo krešėjime, todėl gali veikti antikoaguliantus, skirtus užkirsti kelią krešulių susidarymui.

Nuolatinis vitamino K vartojimas yra svarbesnis nei visiškas jo vengimas. Staigus rukolos vartojimo padidėjimas gali sumažinti vaistų veiksmingumą, o sumažėjimas – padidinti kraujavimo riziką.

Reklama

Pacientai turėtų išlaikyti pastovius vartojimo įpročius ir informuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus apie mitybos pokyčius.

Viename puodelyje rukolos yra maždaug 21,8 mikrogramo vitamino K, t. y. apie 18 % suaugusiesiems rekomenduojamos paros normos.

Skydliaukės būklė ir kryžmažiedės daržovės

Susirūpinimą kelia rukolos ir kitų kryžmažiedžių daržovių vartojimas skydliaukės ligomis sergantiems žmonėms. Šiose daržovėse yra goitrogenų, junginių, kurie gali sutrikdyti skydliaukės funkciją, nes slopina jodo pasisavinimą.

Reklama

Asmenims, sergantiems hipotireoze ar jodo trūkumu, vartojant daug žalių kryžmažiedžių daržovių, pvz., rukolos, jų būklė gali pablogėti. Tačiau verdant šias daržoves iš dalies deaktyvuojami goitrogeniniai junginiai.

Dauguma endokrinologų sutinka, kad saikingas rukolos vartojimas iš esmės yra saugus kontroliuojamomis skydliaukės ligomis sergantiems žmonėms, kuriems netrūksta jodo.

Asmenys, turintys skydliaukės sutrikimų, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju dėl tinkamo mitybos pasirinkimo.

Reklama

Rukolos alergija ir kryžminės reakcijos problemos

Nepaisant to, kad rukola populiari kaip maistinga žalia lapinė daržovė, kai kuriems žmonėms ši kryžmažiedė daržovė gali sukelti alergines reakcijas. Simptomai gali būti įvairūs – nuo lengvo niežulio ir patinimo iki sunkios anafilaksijos retais atvejais.

Asmenys, alergiški Brassicaceae šeimos augalams (įskaitant garstyčias, kopūstus ir brokolius), turėtų atsargiai vartoti rukolą dėl galimos kryžminės reakcijos.

Į rukolą taip pat gali reaguoti asmenys, sergantys oralinės alergijos sindromu, jei jie yra alergiški beržo žiedadulkėms.

Reklama

Visi, kuriems pasireiškia simptomai suvalgius rukolos, prieš visiškai išbraukdami ją iš savo raciono, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju alergologu, kad būtų atlikti tinkami tyrimai ir nustatyta diagnozė.

Jautrumas virškinimui: Kai rukola sukelia diskomfortą

Nors rukola turi daug naudos sveikatai, kai kuriems žmonėms ji gali sukelti virškinimo diskomfortą dėl savo natūralių junginių.

Didelis skaidulų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ar pilvo skausmą jautrią virškinimo sistemą turintiems žmonėms arba sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (DŽS).

Reklama

Rukolos sudėtyje yra gliukozinolatų, kurie, nors ir naudingi vėžio prevencijai, gali dirginti sergančiuosius gastritu ar rūgšties refliuksu.

Kai kurie žmonės jaučia diskomfortą dėl rukolos sudėtyje esančių natūralių oksalatų, kurie gali sustiprinti simptomus tiems, kurie linkę į inkstų akmenligę.

Pipirų skonis atsiranda dėl lakiųjų aliejų, kurie kartais sukelia rėmenį ar virškinimo sutrikimus, ypač jei vartojami dideliais kiekiais.

Reklama

Priešvėžinės rukolos savybės

Gliukozinolatų ir izotiocianatų, kuriuose gausu galingų fitocheminių medžiagų, rukolos sudėtyje yra gliukozinolatų ir izotiocianatų, kurie, atlikus daugybę mokslinių tyrimų, įrodė reikšmingas priešvėžines savybes.

Šie junginiai padeda stabdyti plaučių, storosios žarnos, prostatos ir krūties vėžio vystymąsi.

Tyrimai rodo, kad rukoloje esantis sulforafanas gali paskatinti II fazės fermentus, kurie neutralizuoja kancerogenus prieš jiems pažeidžiant ląstelių DNR.

Reklama

Be to, didelis antioksidantų, įskaitant vitaminą C ir kaempferolį, kiekis rukoloje padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu, kurie skatina vėžio vystymąsi.

Reguliarus kryžmažiedžių daržovių, pavyzdžiui, rukolos, vartojimas epidemiologinių tyrimų metu buvo siejamas su mažesne vėžio rizika, todėl šios daržovės yra vertingas vėžio prevencijos dietos priedas.

Privalumai širdies sveikatai ir priešuždegiminis poveikis

Rukolos naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, nes jose gausu širdį saugančių junginių. Joje esantis nitratų kiekis padeda mažinti kraujospūdį, nes gerina kraujagyslių išsiplėtimą ir kraujotaką. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.

Reklama

Žaliuosiuose lapuose taip pat yra stiprių priešuždegiminių fitocheminių medžiagų, pad edančių kovoti su lėtiniu uždegimu, kuris yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų veiksnys.

Didelis rukolos antioksidantų kiekis, ypač alfa-lipoinė rūgštis, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie sukelia arterijų pažeidimus ir uždegimus.

Reguliarus rukolos vartojimas kaip subalansuotos mitybos dalis gali padėti palaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje ir palaikyti bendrą širdies veiklą.

Reklama

Rukolos vaidmuo kaulų sveikatai ir regėjimui palaikyti

Stiprūs kaulai ir aiškus regėjimas – tai dvi mažiau žinomos rukolos įtraukimo į mitybą privalumai. Šiuose žaliuose lapuose yra vitamino K, kalcio ir magnio, būtinų kaulų tankio palaikymui ir osteoporozės prevencijai.

Rukolos turi karotenoidų, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas, kurie padeda filtruoti žalingą mėlyną šviesą ir apsaugo tinklainės ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Šie junginiai gali sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos riziką.

Reklama

Reguliarus rukolos vartojimas palaiko skeleto jėgą ir akių funkciją, todėl ji ypač vertinga senstantiems žmonėms, kuriems svarbu išlaikyti judrumą ir regėjimo aštrumą.

Saugaus vartojimo rekomendacijos ir rukolos alternatyvos

Nors dauguma žmonių gali drąsiai vartoti rukolą, kai kurie asmenys turėtų būti atsargūs vartodami šią pipirinę žalumyninę daržovę.

Vartojantieji kraują skystinančius vaistus turėtų riboti jų vartojimą dėl rukolos sudėtyje esančio vitamino K, kuris gali trikdyti antikoaguliantų veiksmingumą. Asmenys, turintys inkstų veiklos sutrikimų, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl oksalatų kiekio.

Reklama

Tiems, kurie negali vartoti rukolos, tinka špinatai, lapiniai kopūstai, vandens kruopos ir romaninės salotos. Šie žalumynai pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis ir skirtingu skonio intensyvumu.

Rukolą verdant galima sumažinti pipirų prieskonį jautriems skonio receptoriams. Visada palaipsniui įveskite naujus maisto produktus ir nutraukite jų vartojimą, jei pasireiškia alerginės reakcijos.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like