Baltyminiai batonėliai paprastai turi ne mažiau kalorijų nei įprasti saldumynai. Jie skiriasi makroelementais: dažnai neturi cukraus, bet gali turėti gana daug riebalų. Naudingus baltyminius batonėlius galite pagaminti namuose.
Kaip tai padaryti, pasakoja RBC-Ukraina, remdamasi Onet.
Varškės batonėliai
Jei norite kažko saldaus, bet tuo pačiu ieškote produkto su žemu glikeminiu indeksu ir dideliu baltymų kiekiu, atkreipkite dėmesį į varškės batonėlius.
Tai nėra naujiena, bet jie niekada nebuvo tokie populiarūs kaip komerciniai baltyminiai analogai, nors buvo žinomi jau seniai. Jų pagrindinis ingredientas yra tiesiog varškė, dažnai padengta šokolado glazūra.
Kodėl varškės batonėliai yra geresni:
- Didelis baltymų kiekis
Varškė – puikus baltymų šaltinis, suteikiantis sotumo jausmą. - Sotumas
Dėl baltymų ir riebalų (iš varškės) jie puikiai numalšina alkį. - Natūralus skonis
Varškės batonėliai turi „natūralesnį” ir malonesnį skonį. - Mažiau apdoroti
Jie yra žymiai mažiau apdoroti nei tipiniai komerciniai baltyminiai batonėliai.
Namų varškės batonėliai su šokoladiniu glazūru
Ingredientai
Varškės pagrindui:
- Varškė (5–9 %) – 400 g
- Cukraus pudra – 2–4 šaukštai (arba kitas saldiklis)
- Vanilinis cukrus – 1 pakelis (pasirinktinai)
- Sviestas (lydytas) – 30–50 g
- Priedai pasirinktinai: kokoso drožlės, razinos, citrinos ar apelsino žievelė, malti riešutai
Šokoladiniam glazūravimui:
- Juodasis šokoladas (ne mažiau kaip 70 %) – 100–150 g
- Sviestas – 1 šaukštas (arba kokosų aliejus)
Paruošimo žingsniai
- Varškę pertrinkite per sietą arba sumaišykite elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa. Įmaišykite cukraus pudrą, vanilės cukrų, išlydytą sviestą ir pasirinktus priedus. Gerai išmaišykite.
- Suformuokite norimos formos batonėlius. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir padėkite į šaldiklį 30–60 minučių, kad jie gerai sustingtų.
- Ištirpinkite juodąjį šokoladą su sviestu (arba kokosų aliejumi) vandens vonioje arba mikrobangų krosnelėje, kol masė taps vientisa.
- Atvėsintus batonėlius panardinkite į išlydytą šokoladą. Leiskite perteklinei glazūrai nutekėti ir padėkite atgal ant kepimo popieriaus.
- Glazūruotus batonėlius padėkite į šaldytuvą 30–60 minučių, kol šokoladas visiškai sustings.
Laikymas
Laikykite paruoštus varškės batonėlius šaldytuve sandariai uždarytame inde iki 5 dienų.
Maistinė vertė (apytikriai vienam batonėliui)
- Kalorijos: 120-150 kcal
- Baltymai: 8-10 g
- Angliavandeniai: 10-12 g
- Riebalai: 6-8 g
Patarimai geresniam rezultatui
- Naudokite kokybišką, sausesnę varškę, kad batonėliai geriau laikytų formą.
- Jei varškė per drėgna, galite įmaišyti šiek tiek maltų avižų arba kokoso miltų, kad masė būtų tirštesnė.
- Vietoj cukraus pudros galite naudoti medų, klevų sirupą arba datulių pastą, jei norite natūralesnio saldumo.
- Papildomam baltymų kiekiui galite įmaišyti porą šaukštų išrūgų baltymų miltelių.
- Eksperimentuokite su prieskoniais: cinamonu, kardamonu ar net šlakeliu espreso kavos.





