Razinos veikia kaip skanus užkandis ir galimas natūralus vaistas kraujo sveikatai. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojamos jos gali sumažinti hipertenzija sergančių asmenų kraujospūdį. Didelis kalio kiekis jose atsveria natrį, o polifenoliai ir antioksidantai mažina uždegimą ir oksidacinį stresą. Dėl sudėtyje esančių skaidulų razinos taip pat palaiko sveiką cholesterolio kiekį. Tačiau juose esantis koncentruotas cukraus kiekis reikalauja saikingumo, ypač sergantiesiems diabetu. Šie maži džiovinti vaisiai, be savo kuklios išvaizdos, pasižymi įspūdinga nauda širdies ir kraujagyslių sistemai.
Razinų maistingumas: Kuo jos ypatingos?
Nepaisant mažo dydžio, razinose yra įspūdingas kiekis svarbiausių vitaminų ir mineralų.
Šiose džiovintose vynuogėse ypač gausu geležies, kalio, kalcio, magnio ir B grupės vitaminų.
Ketvirtadalio puodelio porcijoje yra apie 120 kalorijų, daugiausia iš natūralių cukrų, 1,5 g baltymų ir 1,6 g skaidulinių medžiagų.
Razinose yra daug polifenolių ir antioksidantų, įskaitant resveratrolį ir kvercetiną, kurie kovoja su oksidaciniu stresu.
Razinos ypač vertingos dėl savo biologinio prieinamumo– organizmas lengvai įsisavina ir panaudoja jose esančias maistines medžiagas, palyginti su daugeliu papildų ar perdirbtų maisto produktų.
Razinos ir kraujospūdis: moksliniai įrodymai
Razinų maistinė sudėtis ne tik prisideda prie bendros sveikatos, bet ir gali būti naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai.
Keletas klinikinių tyrimų parodė, kad razinos gali sumažinti hipertenzija sergančių asmenų kraujospūdį. Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad 12 savaičių triskart per dieną vartojant razinas žymiai sumažėjo sistolinis ir diastolinis kraujospūdis, palyginti su apdorotais užkandžiais.
Šį poveikį greičiausiai lėmė razinose esantis kalis, kuris padeda atsverti hipertenzinį natrio poveikį, ir maistinės skaidulos, kurios gerina arterijų veiklą.
Be to, razinose yra fenolinių junginių, pasižyminčių kraujagysles plečiančiomis savybėmis, kurios gali atpalaiduoti kraujagysles.
Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima nustatyti idealias vartojimo rekomendacijas kraujospūdžiui reguliuoti.
Privalumai širdies sveikatai: Ne tik kraujospūdis.
Nors razinų poveikis kraujospūdžiui yra gerai žinomas, jų nauda širdies ir kraujagyslių sistemai apima ne tik hipertenzijos gydymą.
Tyrimai rodo, kad razinose yra polifenolių, kurie mažina uždegimą ir oksidacinį stresą– du pagrindinius širdies ligų išsivystymo veiksnius. Jose esantis kalis padeda palaikyti tinkamą širdies ritmą, o skaidulos, prisijungdamos prie tulžies rūgščių, palaiko sveiką cholesterolio kiekį.
Žurnale „Journal of Nutritional Science” paskelbtais tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant razinas, MTL („blogojo”) cholesterolio kiekis gali sumažėti iki 13 %, o DTL („gerojo”) cholesterolio kiekis šiek tiek padidėti.
Be to, razinų sudėtyje esantys natūralūs antioksidantai padeda užkirsti kelią arterinių plokštelių susidarymui, todėl gali sumažėti aterosklerozės rizika.
Razinų įtraukimas į kasdienę mitybą
Atsižvelgiant į įspūdingą razinų naudą širdies sveikatai, daugeliui žmonių kyla klausimas, kaip veiksmingai įtraukti šį maistinių medžiagų turtingą maisto produktą į savo įprastą mitybos racioną.
Razinas galima lengvai įtraukti į rytinę avižinę košę, jogurtą ar pilno grūdo dribsnius. Pietums ar vakarienei jos saldžiai pagardina salotas, grūdų dubenėlius ir kuskuso patiekalus.
Patogus užkandis – nedidelė saujelė (apie 1 unciją arba 28 g) suteikia apie 80-90 kalorijų ir daug maistingųjų medžiagų.
Kepant razinos gali pakeisti rafinuotą cukrų keksiukų, sausainių ir duonos receptuose.
Norint gauti geriausią naudą, dietologai rekomenduoja suvalgyti 1-2 porcijas per dieną, pageidautina be pridėtinio cukraus ar konservantų.
Galimi svarstymai ir apribojimai vartojant razinas
Nepaisant daugybės sveikatai naudingų savybių, razinos turi keletą aspektų, kuriuos vartotojai turėtų įvertinti prieš jas gausiai įtraukdami į kasdienę mitybą.
Didelis cukraus kiekis razinose kelia problemų diabetu sergantiems arba gliukozės kiekį kraujyje stebintiems asmenims. Dėl koncentruotorazinų kaloringumo– apie 299 kalorijų pusėje puodelio – jų vartojant per daug gali padidėti svoris.
Kai kuriose razinose yra konservantų sulfitų, kurie gali sukelti jautrių žmonių reakcijas.
Jų lipni tekstūra prilimpa prie dantų, todėl, neužtikrinant tinkamos burnos higienos, gali būti skatinamas dantų ėduonis. Be to, įprastai užaugintose veislėse gali likti pesticidų likučių, todėl jautriems cheminėms medžiagoms žmonėms geriau rinktis ekologiškus produktus.