Putpelių kiaušiniai: senovinis supermaistas, stiprinantis imunitetą

Putpelių kiaušiniai yra maistingųjų medžiagų turtingas supermaistas, kuris baltymais, geležimi ir pagrindiniais vitaminais pranoksta vištų kiaušinius. Šiuose mažyčiuose kiaušiniuose yra imunitetą stiprinančių junginių, įskaitant lizocimą, ovomukoidinius baltymus ir svarbiausius mineralus, kovojančius su bakterijomis ir mažinančius uždegimus. Tradicinės medicinos sistemos įvairiose kultūrose šimtmečius naudojo putpelių kiaušinius kvėpavimo takų negalavimams, alergijoms ir virškinimo sutrikimams gydyti. Dėl unikalių priešuždegiminių ir antihistamininių savybių jie yra vertingas maisto papildas. Šių senovinių energijos šaltinių naudojimas taikant paprastus maisto ruošimo metodus gali pakeisti kasdienę mitybą.

Mitybos profilis: Kuo putpelių kiaušiniai lenkia didesnius giminaičius

Nepaisant nedidelio dydžio, putpelių kiaušiniai savo maistingumu dažnai pranoksta vištų kiaušinius pagal gramų skaičių. Šiuose mažyčiuose turtuose yra daugiau geležies, B grupės vitaminų ir nepakeičiamųjų aminorūgščių nei didžiuosiuose.

Reklama

Mitybos analizė atskleidė, kad putpelių kiaušiniuose yra 13 % daugiau baltymų ir beveik tris kartus daugiau geležies nei vištų kiaušiniuose. Juose taip pat daugiau kalio, vitamino A ir vitamino B12, o vienoje porcijoje yra mažiau cholesterolio.

Didesnis riboflavino kiekis palaiko energijos gamybą, o gausus seleno kiekis padeda stiprinti imunitetą, todėl šie maži kiaušiniai ypač vertingi ieškantiems maistingųjų medžiagų turinčio maisto.

Istorinis putpelių kiaušinių naudojimas tradicinėje medicinoje

Tūkstančius metų gyvuojančiose civilizacijose putpelių kiaušiniai užėmė garbingą vietą tradicinės medicinos sistemose nuo Rytų Azijos iki Europos. Senovės kinų medicinoje šie kiaušiniai buvo skiriami sergant kvėpavimo takų ligomis, alergijomis ir virškinimo sutrikimais, nes tikėta, kad jie stiprina svarbiausią organizmo energiją.

Reklama

Ajurvedos gydytojai putpelių kiaušinius naudojo organizmo došų pusiausvyros sutrikimams šalinti, ypač sveikstantiems žmonėms stiprinti. Europos liaudies medicinoje šie kiaušiniai buvo naudojami kaip vaistas nuo mažakraujystės, hipertenzijos ir odos ligų. Tradiciniai gydytojai ypač vertino jų koncentruotas maistines savybes ir skyrė juos pažeidžiamoms gyventojų grupėms, įskaitant vaikus, pagyvenusius žmones ir besilaukiančias motinas.

Pagrindiniai imunitetą stiprinantys junginiai šiuose mažyčiuose energijos šaltiniuose

Nors ir nedideli, putpelių kiaušiniai turi nepaprastai daug imunitetą stiprinančių junginių, kurie pateisina jų supermaisto statusą. Šiuose kiaušiniuose gausu lizocimo– fermento, kuris naikina kenksmingas bakterijas skaidydamas jų ląstelių sieneles. Juose taip pat yra ovomukoidinių baltymų, kurie reguliuoja imunines reakcijas ir mažina uždegimą.

Putpelių kiaušiniuose yra seleno ir cinko, būtinų mineralų, kurie palaiko T ląstelių funkciją ir antikūnų gamybą. Juose esantis vitaminas A padeda palaikyti sveiką gleivinę – pirmąją organizmo apsaugą nuo patogenų. Be to, juose yra ovotransferino, kuris suriša geležį ir neleidžia kenksmingiems mikroorganizmams jos panaudoti augimui.

Reklama

Paaiškintos priešuždegiminės ir antialerginės savybės

Nuostabios priešuždegiminės putpelių kiaušinių savybės atsiranda dėl unikalios baltymų sudėties ir biologiškai aktyvių junginių. Tyrimai rodo, kad šiuose kiaušiniuose yra ovomukoido baltymo, kuris slopina tripsino fermentus, sukeliančius alergines reakcijas.

Tyrimai rodo, kad reguliarus kiaušinių vartojimas gali sumažinti uždegimines reakcijas sergant tokiomis kvėpavimo takų ligomis kaip astma ir bronchitas. Jų antihistamininės savybės gali sušvelninti sezoninės alergijos simptomus, nes slopina histamino gamybą.

Be to, putpelių kiaušiniuose yra lizocimo ir ovoinhibitoriaus, kurie padeda reguliuoti imunines reakcijas ir nesukelia padidėjusio jautrumo. Šie komponentai veikia sinergiškai ir moduliuoja uždegimo kelius, kartu palaikydami sveiką imuninę funkciją, todėl jie ypač naudingi asmenims, sergantiems autoimuninėmis ligomis ar lėtiniais uždegiminiais sutrikimais.

Reklama

Praktiniai būdai, kaip įtraukti putpelių kiaušinius į kasdienę mitybą

Nepaisant nedidelio dydžio, putpelių kiaušinius galima įtraukti į daugelį kasdienių patiekalų, įdedant minimalias pastangas ir gaunant maksimalią maistinę naudą. Tiesiog kietai išvirkite ir įdėkite į salotas, grūdų dubenėlius ar sriubų garnyrus. Jų švelnus lukštas lengvai sutrūkinėja ir išverda greičiau nei vištų kiaušiniai – vos 2-3 min. minkštai virtiems ir 3-4 min. kietai virtiems.

Pusryčiams virtųjų putpelių kiaušinius virkite avokadų skrebučiams arba ruoškite mini fritatas. Marinavimas leidžia išsaugoti produktus ilgesniam naudojimui. Kepdami vieną vištos kiaušinį pakeiskite 3-4 putpelių kiaušiniais, kad gautumėte daugiau maistinių medžiagų. Jų švelnus skonis tinka ir saldiems, ir pikantiškiems patiekalams.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video