Nepaisant įspėjimų apie pavojų sveikatai, transriebalai vis dar paplitę daugelyje perdirbtų maisto produktų. Šių kenksmingų riebalų dažnai būna greito maisto produktuose, pavyzdžiui, gruzdintose bulvytėse ir keptoje vištienoje, taip pat supakuotuose sausainiuose, krekeriuose ir šaldytose picose. Mikrobangų krosnelės popkornai, kavos grietinėlės ir margarinas taip pat yra svarbūs šaltiniai. Nors daugelis didžiųjų maisto pramonės įmonių sumažino transriebalų kiekį, mažesnės įmonės ir tam tikros fasuotos prekės vis dar kelia didelį pavojų sveikatai. Supratimas, kuriuose produktuose riebalų rūgščių kiekis yra didžiausias, gali padėti vartotojams priimti labiau pagrįstus mitybos sprendimus.
Greitojo maisto gruzdintos bulvytės ir kepta vištiena

Transriebalų gausu greitojo maisto gruzdintose bulvytėse ir keptuose viščiukuose, todėl šie populiarūs produktai labai prisideda prie transriebalų vartojimo daugelyje dietų. Šiuose produktuose dažnai yra iš dalies hidrinto aliejaus, kuris naudojamas kepimui aukštoje temperatūroje, taip išgaunant traškią išorę ir prailginant galiojimo laiką.
Didieji greitojo maisto tinklai sumažino transriebalų kiekį, atsižvelgdami į sveikatos apsaugos reikalavimus, tačiau daugelis mažesnių įstaigų ir toliau naudoja transriebalų turinčius aliejus. Vienoje porcijoje gruzdintų bulvyčių gali būti iki 5 gramų transriebalų, o keptoje vištienoje – nuo 3 iki 7 gramų, priklausomai nuo paruošimo būdo ir apvalkalo sudedamųjų dalių.
Reguliarus jų vartojimas didina širdies ligų, diabeto ir uždegimų riziką.
Supakuoti sausainiai ir krekeriai
Pakuoti sausainiai ir krekeriai yra dar vienas svarbus transriebalų šaltinis šiuolaikinėje mityboje, nes daugelyje komercinių rūšių yra iš dalies hidrintų aliejų, kurie prailgina galiojimo laiką ir pagerina tekstūrą.
Populiarių prekės ženklų sausainiuose dažnai yra nuo 1,5 iki 4 g transriebalų vienoje porcijoje, nors kai kurie gamintojai, reaguodami į susirūpinimą sveikata, pakeitė savo gaminių sudėtį. Didžiausias riebalų rūgščių kiekis paprastai būna sumuštiniuose sausainiuose, kremu įdarytuose sausainiuose ir sviestiniuose krekeriuose.
Vartotojai turėtų atidžiai nagrinėti maistingumo etiketes, atkreipdami dėmesį į tai, kad produktuose su užrašu „0 g transriebalų” gali būti iki 0,5 g transriebalų vienoje porcijoje. Reguliariai vartojant šiuos produktus, jų kiekis gali greitai išaugti iki nesveiko transriebalų kiekio.
Sušaldytos picos ir pyrago paplotėliai

Patogiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, šaldytose picose ir iš anksto paruoštose pyrago plutose, dažnai būna daug transriebalų, nes gamintojai paprastai naudoja iš dalies hidrintus aliejus, kad išlaikytų tekstūrą ir pratęstų galiojimo laiką.
Šiuose produktuose transriebalai naudojami tam, kad pyrago pluta taptų sluoksniuota ir kad užšaldyta picos tešla nesušlaptų. Nors daugelis prekių ženklų pakeitė savo produktų sudėtį pagal FDA taisykles, kai kuriuose jų vis dar yra nedideli kiekiai transriebalų, kurie neviršija ženklinimo ribų.
Vartotojai turėtų atidžiai išnagrinėti sudedamųjų dalių sąrašus ir atkreipti dėmesį į tokius terminus kaip „iš dalies hidrinti aliejai”, net jei produktų maistingumo etiketėse nurodoma, kad transriebalų nėra.
Mikrobangų krosnelės popkornai
Mikrobangų krosnelėje kepami kukurūzai istoriškai buvo vieni iš didžiausių transriebalų kiekio amerikiečių mityboje kaltininkų. Kai kuriuose prekės ženkluose buvo iki 5 gramų vienoje porcijoje, daugiausia sviesto skonio produktuose, kuriuose iš dalies hidrinti aliejai sukuria norimą burnos kvapą ir skonį.
Nors daugelis gamintojų, vadovaudamiesi FDA nuostatomis, pakeitė produktų sudėtį, vartotojai turėtų išlikti budrūs. Kai kuriuose prekės ženkluose vis dar yra nedideli kiekiai transriebalų, kurie nesiekia ribos, kurią būtina nurodyti maistingumo etiketėse. Rinkdamiesi mikrobangų krosnelėje pagamintus popkornus, vartotojai turėtų patikrinti, ar sudedamųjų dalių sąrašuose nėra „iš dalies hidrintų aliejų”, ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., ore kunkuliuojančius popkornus su natūraliais prieskoniais, kad jie būtų sveikesni širdžiai.
Ne pieno kavos grietinėlės

Daugelyje nemaistinių kavos tirščių yra nemažai transriebalų, ypač tuose, kurie yra miltelių pavidalo arba laikomų skysčių pavidalo. Šiuose produktuose paprastai naudojami iš dalies hidrinti aliejai, siekiant sukurti kreminę tekstūrą ir prailginti galiojimo laiką be šaldytuvo.
Gamintojai dažnai parduoda šiuos kreminius produktus kaip patogią pieno produktų alternatyvą, tačiau transriebalų kiekis vos keliose porcijose gali viršyti rekomenduojamą paros normą. Nors kai kurie prekiniai ženklai pakeitė savo produktų sudėtį, naudodami alternatyvius produktus, pavyzdžiui, palmių aliejų ar kokosų aliejų, vartotojai turėtų atidžiai skaityti sudedamųjų dalių etiketes ir ieškoti „iš dalies hidrintų aliejų”, kurie dėl ženklinimo spragų rodo transriebalų buvimą, net jei dėl ženklinimo spragų produktai nurodo „0 g transriebalų”.
Fasuoti glaistai ir pyragų mišiniai
Dar vienas svarbus transriebalų šaltinis amerikiečių mityboje yra fasuotos glazūros ir tortų mišiniai, kurie dažnai slepiasi po patrauklia pakuote ir teiginiais apie patogumą. Šiuose produktuose dažnai būna iš dalies hidrintų aliejų, kurie prailgina galiojimo laiką ir sukuria kreminę tekstūrą, kurios vartotojai tikisi.
Vienoje kai kurių komercinių glaistų porcijoje gali būti iki 0,9 g transriebalų, nors dėl FDA apvalinimo taisyklių etiketėse gali būti nurodyta „0 g”. Pačiuose miltelių pavidalo mišiniuose gali būti mažesnis kiekis, tačiau kartu su rekomenduojamais glaistais jie sudaro didelę šių kenksmingų riebalų dozę.
Sveikatos ekspertai rekomenduoja atidžiai patikrinti, ar ingredientų sąrašuose nėra „iš dalies hidrintų aliejų”, ir apsvarstyti namines alternatyvas.
Margarinas ir augalinis sutrumpinimas
Istoriškai margarinas ir augalinis glaistas buvo vieni iš didžiausių transriebalų kiekio pažeidėjų, sukurti specialiai tam, kad pakeistų sočiuosius riebalus ir išlaikytų panašias kepimo savybes. Šie produktai buvo hidrinami, t. y. į augalinius aliejus pridedama vandenilio, kad jie sukietėtų ir pailgėtų jų galiojimo laikas.
Šiuolaikinės formulės smarkiai patobulėjo, nes gamintojai reagavo į sveikatos problemas. Daugelis prekės ženklų dabar reklamuoja produktus, kuriuose nėra transriebalų, nors pagal Maisto ir vaistų administracijos (FDA) taisykles leidžiama teigti, kad jų yra mažiau nei 0,5 g vienoje porcijoje. Rinkdamiesi šiuos gaminius, ingredientų sąrašuose ieškokite užrašo „iš dalies hidrinti aliejai” – tai rodo, kad transriebalų yra, nepaisant galimų teiginių apie jų nebuvimą.
Šaldyti pusryčiai
Šaldytuose pusryčiuose, kurie yra patogūs ir populiarūs užimtose šeimose, dėl gamybos procesų dažnai būna nemažai transriebalų. Tokiuose produktuose kaip šaldyti vafliai, pusryčių sumuštiniai ir pusryčių burritai dažnai būna iš dalies hidrintų aliejų, kad pailgėtų jų galiojimo laikas ir būtų išlaikyta tekstūra juos pašildžius.
Viename šaldytame pusryčių sumuštinyje gali būti iki 0,9 g transriebalų, t. y. beveik tiek, kiek rekomenduoja sveikatos priežiūros institucijos. Ypač didelį susirūpinimą kelia šaldyti blyneliai ir prancūziški skrebučiai, į kuriuos gamintojai deda transriebalų, kad po mikrobangų krosnelės pagamintų purią tekstūrą, imituojančią restorano kokybę. Visada tikrinkite maistingumo etiketes ir pirmenybę teikite produktams, kuriuose nėra transriebalų.
Restoranų sausainiai ir kepti pyragaičiai
Daugelis restoranų sausainių ir keptų pyragaičių yra vieni iš didžiausių kaltininkų dėl transriebalų kiekio amerikiečių mityboje. Šiuose gaminiuose dažnai būna iš dalies hidrinto aliejaus, kuris naudojamas sluoksniuotai tekstūrai sukurti ir galiojimo laikui pailginti.
Greitojo maisto tinklai pusryčių sausainiuose dažnai naudoja transriebalus, kai kuriuose jų yra iki 5 gramų vienoje porcijoje. Keksiukuose, obuolių pyraguose ir kituose keptuose pyragaičiuose gali būti po 2-4 gramus, ypač tose įmonėse, kurios nepakeitė receptūrų.
Nors kai kurie didieji restoranų tinklai atsisakė transriebalų, mažesnėse įstaigose vis dar gali būti naudojamas sutrumpintas ir kepimo aliejus su šiais kenksmingais riebalais, kurie didina MTL cholesterolio kiekį ir mažina DTL cholesterolio kiekį.
Užkandžių pyragaičiai ir keksiukai
Supakuoti užkandžių pyragaičiai ir lentynoje laikomi keksiukai yra didelis transriebalų šaltinis amerikiečių mityboje, nepaisant pramonės pastangų pakeisti produktų sudėtį. Daugelis gamintojų ir toliau naudoja iš dalies hidrintus aliejus, kad pailgintų šių patogių produktų galiojimo laiką ir išlaikytų tekstūrą.
Populiarių prekės ženklų kremu įdarytuose pyraguose, šokoladu dengtuose užkandžiuose ir glaistytuose keksiukuose dažnai yra nuo 0,5 iki 2 g transriebalų vienoje porcijoje. Tačiau dėl ženklinimo spragų produktai, kurių vienoje porcijoje yra mažiau nei 0,5 gramo, ant pakuočių gali būti ženklinami užrašu „0 gramų transriebalų”.
Vartotojai turėtų išnagrinėti sudedamųjų dalių sąrašus, ar juose nėra „iš dalies hidrintų aliejų”, kad sužinotų, ar šiuose perdirbtuose skanumynuose nėra paslėptų transriebalų.