Pomidorų lapai per vieną dieną sunaikins amarus: agronomo išbandytas receptas

Agronomas išbandė metodą, pagal kurį susmulkinti švieži pomidorų lapai pagamina ekstraktą, kuris greitai sunaikina amarus. Aprašyme apibendrinami aktyvūs junginiai, paprastas paruošimas ir lauko bandymų rezultatai, rodančios beveik visišką sunaikinimą per 24 valandas. Aprašymas yra išsamus, jame išvardytos praktinės atsargumo priemonės ir pažymėtas kintamumas priklausomai nuo augalo ir sąlygų – pakankamai išsamus, kad būtų naudingas, tačiau lieka neatsakytų klausimų apie ilgalaikį poveikį ir platesnį pritaikomumą.

Kodėl pomidorų lapų ekstraktas veikia prieš amarus

Tyrinėdami pomidorų lapų ekstrakto poveikį amarams, tyrėjai jo veikimą priskiria biologiškai aktyviems alkaloidams ir flavonoidams, ypač tomatino, kurie išsiskiria susmulkinus šviežius lapus ir veikia kaip kontaktiniai toksinai bei atbaidymo priemonės minkštaisiais kūnais vabzdžiams.

Lauko stebėjimų ataskaitos rodo, kad švieži maceratai, purkšti ant kolonijų, pakankamai sudrėkintų, sukelia greitą imobilizaciją ir mirtingumą per kelias valandas, agronomų bandymuose pasiekiant trumpalaikį kontrolės lygį, artimą 95–98 %.

Veiksmingumas priklauso nuo šviežio preparato ir vietinio padengimo; fermentuoti arba saugoti tirpalai praranda veiksmingumą, nes aktyviosios medžiagos suyra.

Saugos rekomendacijose pabrėžiama, kad reikia atlikti nedidelius bandymus, vengti atvirų žaizdų ir nevartoti koncentruotų ekstraktų.

Reikalingos sudedamosios dalys ir medžiagos

Norėdami praktiškai paruošti pomidorų lapų ekstraktą nuo amarų, surinkite šviežius, be pesticidų lapus ir minimalų įrankių rinkinį, kad galėtumėte supjaustyti, sumalti, filtruoti ir naudoti sultis, išlaikydami saugumą ir tikslius įrašus.

Sąraše yra keli saujos sveikų pomidorų lapų vienam litrui vandens, aštri peilis arba sodo žirklės ir švarus dubuo arba kibiras maceravimui.

Įtraukite smulkų sietelį arba marlę, kad pašalintumėte kietąsias daleles, ir purkštuvą arba nugaros purkštuvą su reguliuojamu antgaliu.

Naudokite minkštą vandenį skiedimui.

Pridėkite pirštines, nedidelį bandymo plotą, etiketes ir užrašų knygutę, kurioje galėsite užrašyti skiedimo santykius ir pastebėjimus.

Palaipsnis paruošimas ir maišymas

Prieš pradėdamas ruošti, praktikuojantis asmuo patikrina medžiagas ir vandens kokybę, tada laikosi nustatytos sekos: nuplauna ir smulkiai supjausto šviežius pomidorų lapus (išskyrus žiedus ir vaisius), maceruoja, kad gautų maždaug 100–200 ml lapų sulčių iš vieno kilogramo, praskiedžia iki ~4 % tūrio minkštu vandeniu (pvz., 800 ml sulčių 19 l) ir prideda drėkinimo priemonę, 20–50 ml JWA vienam litrui galutinio purškalo, tiksliai sumažindamas proporcijas mažoms partijoms ir palikdamas perteklinį tirpalą tik nedelsiamam naudojimui.

Praktikuojantis specialistas patvirtina minkštą vandenį stebėdamas JWA skaidrumą, švelniai sumaišo ingredientus, pažymi partiją ir atlieka nedidelio ploto bandymą prieš pradėdamas platesnį paruošimą.

Naudojimas, dozavimas ir saugos patarimai

Naudodami matuojamus lapų purškimo metodus, specialistai sumaišytą pomidorų lapų sultis praskiestų iki pradinės bandomosios koncentracijos, sudarančios apie 5–10 % tūrio minkštu vandeniu, purkštų su paviršinio aktyvumo medžiaga, kad būtų užtikrintas visiškas viršutinės ir apatinės lapų paviršių padengimas, ir apsiriboti pirmais bandymais su 5–10 augalais, stebint fitotoksiškumą per 24–48 valandas.

Naudoti geriausia vėsiomis, ramiomis sąlygomis (anksti ryte arba vėlyvą popietę, esant ~25 °C temperatūrai), kad būtų sumažintas garavimas ir stresas.

Jei amarai neišnyksta, pakartokite procedūrą po 3–5 dienų.

Naudokite pirštines ir akių apsaugą, vengkite nuryti ir laikykite apdorotus produktus atskirai, kol jie bus nuplauti ir sveikatos specialistas leis juos vartoti.

Lauko rezultatai ir praktiniai stebėjimai

Lauko stebėjimai po kontroliuojamų lapų bandymų parodė greitą ir ryškų poveikį: amarai tapo nejudrūs maždaug per 1,5 valandos po purškimo, o filmuotame bandyme užfiksuota apie 98 % žuvusių/paralyžiuotų per septynių valandų laikotarpį, kas atitinka agronomo numatytą kontrolės lygį, artimą 95 %.

Lauko bandymai parodė, kad pomidorų lapų/JADAM purškiklis užtikrina geresnį drėkinimą ir padengimą nei du komerciniai ekologiški produktai, o tai koreliuoja su geresniu kontrolės lygiu.

Praktinės pastabos: pritaikykite drėkinimo priemonę plaukuotiems arba vaškinėms lapams, vengti purškimo karštoje saulėje, kad sumažintumėte garavimą, iš anksto patikrinkite fitotoksiškumą.

Stebėtojai įspėjo, kad dalinis kontrolės taikymas kelia greito populiacijos atsigavimo riziką, todėl reikia siekti beveik visiško pradinio išnaikinimo.

You May Also Like

Rekomenduojami video