Pirmieji požymiai, kad jūsų mityba senina – 10 ekspertų įspėjimų

diet aging warning signs

Ekspertai nurodo keletą įspėjamųjų ženklų, kad netinkama mityba spartina senėjimą. Tai – nuolatiniai ratilai po akimis, atkaklus odos sausumas, virškinimo sutrikimai po valgio ir nepaaiškinami sąnarių skausmai. Papildomi požymiai: lėtas atsigavimas po treniruočių, energijos svyravimai, dažni galvos skausmai, lūžinėjantys nagai ir pasikartojančios ligos. Šie simptomai dažnai atsiranda dėl uždegimų, mitybos trūkumų ir pernelyg didelio perdirbtų maisto produktų vartojimo. Šių signalų supratimas suteikia vertingų žinių apie tai, kaip pasirenkama mityba veikia biologinio senėjimo procesus.

Nuolatiniai ratilai po akimis ir paburkimas

Kodėl tamsūs ratilai ir paburkusios paakių sritys išlieka nepaisant pakankamo miego? Šią įsisenėjusią problemą dažnai lemia mitybos trūkumai. Mityba, kurioje gausu natrio, sulaiko vandenį ir sukelia paburkimą, o dėl dehidratacijos paakių oda gali atrodyti tamsesnė ir labiau įdubusi.

Specialistai nurodo, kad nepakankamas vitamino K, esančio lapiniuose žalumynuose, kiekis yra dažnas kraujagyslių, esančių po plona akių oda, matomumo kaltininkas. Be to, per didelis cukraus vartojimas dėl glikacijos kenkia kolagenui ir silpnina jautrią po akimis esančią odą.

Alkoholio ir kofeino vartojimas dar labiau dehidratuoja audinius, todėl dar labiau padidėja tamsumas ir paburkimas – tai rodo, kad jūsų mityba gali pagreitinti senėjimo procesą.

Atkaklus odos sausumas, kuris nereaguoja į drėkinamuosius kremus

Kai drėkinamosios priemonės nepadeda atgaivinti chroniškai sausos odos, pagrindinė priežastis dažnai būna mitybos veiksniai. Nepakeičiamų riebiųjų rūgščių, ypač omega-3, trūkumas gali pažeisti natūralų odos drėgmės barjerą.

Dehidratacija dėl nepakankamo vandens suvartojimo ir per didelio diuretikų, tokių kaip alkoholis ir kofeinas, vartojimo dar labiau padidina odos sausumą. Be to, mityba, kurioje gausu rafinuoto cukraus ir perdirbtų maisto produktų, gali sukelti uždegimą, kuris sutrikdo sveiką odos funkciją.

Specialistai rekomenduoja vartoti daugiau drėkinančių maisto produktų, tokių kaip agurkai ir arbūzai, daugiau omega turtingų produktų, tokių kaip riebi žuvis ir graikiniai riešutai, ir sumažinti cukraus vartojimą, kad būtų atkurta natūrali odos drėgmės pusiausvyra iš vidaus.

Virškinimo diskomfortas po daugumos valgių

Be odos problemų, netinkamos mitybos poveikis senėjimui dažnai pasireiškia ir virškinimo sistemoje. Nuolatinis pilvo pūtimas, dujos ir diskomfortas po valgio gali reikšti uždegimą ir sumažėjusią fermentų gamybą – abu šie požymiai yra ankstyvo senėjimo požymiai.

Mitybos specialistai nurodo kelis kaltininkus: perdirbtą maistą, kuriame trūksta skaidulų, per didelį pieno produktų kiekį ir uždegimą sukeliančius ingredientus, pavyzdžiui, rafinuotą cukrų. Šie pasirinkimai gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą ir pakenkti organizmo gebėjimui tinkamai virškinti maistą ir įsisavinti maistines medžiagas.

Kai virškinimo sistema funkcionuoja neoptimaliai, lėtėja ląstelių atsistatymas ir didėja oksidacinis stresas. Ekspertai rekomenduoja pradėti vartoti fermentuotą maistą, daug skaidulų turinčias daržoves ir priešuždegimines žoleles, kad būtų atkurta virškinimo harmonija ir sulėtėtų senėjimo procesas.

Nepaaiškinamas sąnarių skausmas ir rytinis sustingimas

Pabudimas nuo sąnarių sustingimo ir skausmo gali būti ne tik vakarykštės treniruotės požymis, bet veikiau ženklas, kad uždegimą sukeliantis maistas mityboje spartina senėjimo procesą.

Mitybos ekspertai nurodo konkrečius mitybos kaltininkus, galinčius sukelti sąnarių uždegimą: perdirbtus maisto produktus, kuriuose yra daug transriebalų, rafinuoto cukraus ir dirbtinių priedų. Šios medžiagos didina sisteminį uždegimą ir ilgainiui gali pažeisti sąnarių audinius.

Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų ir augalinių junginių, gali sumažinti uždegimo žymenis ir pagerinti sąnarių judrumą. Asmenims, turintiems jautrumą, taip pat gali būti naudinga atsisakyti naktinių daržovių ir glitimo.

Esant nepaaiškinamam sąnarių skausmui, ekspertai rekomenduoja vesti maisto žurnalą, kad būtų galima nustatyti galimus sukėlėjus, kol dar neįvyko nuolatinė žala.

Lėtesnis atsigavimas po treniruočių ir fizinio aktyvumo

Sporto entuziastai dažnai pastebi, kad su amžiumi jų organizmo atsigavimo laikas ilgėja, tačiau mitybos veiksniai gali labai pagreitinti šį procesą. Mityba, kurioje trūksta baltymų, antioksidantų ir priešuždegiminių maistinių medžiagų, gali labai pabloginti raumenų atstatymą ir atsigavimą.

Nepakankama hidratacija dar labiau apsunkina šias problemas, nes vanduo yra labai svarbus šalinant fizinio krūvio metu susidariusias medžiagų apykaitos atliekas. Be to, per didelis rafinuoto cukraus vartojimas didina uždegimą ir oksidacinį stresą, todėl atsigavimas dar labiau sulėtėja.

Ekspertai rekomenduoja pirmenybę teikti liesiems baltymams, omega-3 riebalų rūgštims ir spalvingoms daržovėms, kad būtų palaikomas audinių atkūrimas. Taip pat įrodyta, kad rūgščios vyšnios, ciberžolė ir pakankamas kiekis sudėtinių angliavandenių sutrumpina atsistatymo laiką ir išsaugo fizinį pajėgumą organizmui senstant.

Miego kokybės pokyčiai ir sunkumai užmigti

Miego sutrikimai dažnai būna vienas pirmųjų įspėjamųjų ženklų, kad pasirinkta mityba spartina senėjimo procesą. Mitybos specialistai kaip pagrindinius miego sutrikimų kaltininkus nurodo didelį cukraus kiekį ir uždegimą sukeliančius maisto produktus.

Alkoholio vartojimas vakare, nors ir gali padėti užmigti, labai sumažina REM miego kokybę ir padidina budrumą vidury nakties. Taip pat po pietų suvartotas kofeinas kraujyje gali išlikti aktyvus 6-8 valandas ir trukdyti natūraliai melatonino gamybai.

Magnio, vitamino D ir triptofano – maistinių medžiagų, būtinų kokybiškam miegui, – trūkumas gali pasireikšti kaip sunkumai išlaikyti nepertraukiamą poilsį. Reguliarus perdirbtų maisto produktų, kuriuose trūksta šių maistinių medžiagų, vartojimas dažnai susijęs su fragmentiškais miego ciklais.

Energijos lygio svyravimai per dieną

Staigūs energijos pakilimai ir nuosmukiai per dieną dažnai signalizuoja apie su mityba susijusį senėjimo poveikį, kurio daugelis žmonių nepastebi. Mitybos specialistai kaip pagrindinį kaltininką įvardija cukraus kiekio svyravimus kraujyje, kuriuos paprastai sukelia rafinuotų angliavandenių ir cukraus vartojimas be pakankamo baltymų ar skaidulinių medžiagų kiekio.

Šie energijos sutrikimai greitina senėjimą, nes didina oksidacinį stresą ir uždegimą. Kai cukraus kiekis kraujyje pakyla, o paskui krenta, organizme išsiskiria streso hormonai, kurie pažeidžia kolageną ir ląstelių struktūras. Specialistai rekomenduoja maistą derinti su baltymais, sveikaisiais riebalais ir sudėtiniais angliavandeniais, kad būtų palaikomas pastovus energijos lygis. Reguliarus, nedidelis, o ne retas didelis valgymas taip pat gali padėti išvengti medžiagų apykaitos kalnelių, kurie ankstina organizmo senėjimą.

Dažnėjantys galvos skausmai arba smegenų migla

Nuolatiniai galvos skausmai ir protinis miglotumas gali būti tiesioginiai signalai, kad jūsų mityba spartina smegenų senėjimo procesus. Neurologai pažymi, kad maisto produktai, kuriuose yra daug perdirbto cukraus, dirbtinių priedų ir tam tikrų konservantų, gali sukelti uždegimines reakcijas, dėl kurių sutrinka kognityvinės funkcijos.

Dehidratacija ir nepakankamas sveikųjų riebalų, ypač omega-3, kiekis labai prisideda prie proto aiškumo sumažėjimo. Tuo tarpu nereguliarūs valgymo įpročiai, dėl kurių svyruoja cukraus kiekis kraujyje, dažnai pasireiškia popietiniais galvos skausmais ir sunkumais susikaupti.

Ekspertai rekomenduoja vartoti daugiau antioksidantų turtingų uogų, lapinių žalumynų ir drėkinančių maisto produktų, kartu mažinant dirbtinių saldiklių ir labai apdorotų angliavandenių kiekį, kad būtų išlaikyta ideali smegenų sveikata ir išvengta ankstyvo kognityvinio senėjimo.

Trapūs nagai ir retėjantys plaukai

Trapūs nagai ir plonėjantys plaukai

Vis labiau lūžinėjantys nagai ir pastebimai retėjantys plaukai dažnai yra matomi išoriniai požymiai, rodantys, kad mitybos racione trūksta maisto medžiagų. Šios būklės paprastai rodo, kad nepakankamai suvartojama baltymų, kurie būtini keratino, stiprinančio plaukus ir nagus , gamybai.

Šiuos simptomus dažnai lemia biotino, geležies, cinko ir vitaminų A, C ir E trūkumas. Mityba, kurioje daug perdirbto maisto, bet mažai maistinių medžiagų, iš organizmo atima šiuos svarbius komponentus.

Mitybos specialistai rekomenduoja daugiau vartoti kiaušinių, riešutų, lapinių žalumynų ir omega-3 turtingos žuvies. Hidratacijos lygis taip pat daro didelę įtaką nagų ir plaukų būklei, todėl labai svarbu vartoti pakankamai vandens.

Susilpnėjusi imuninė funkcija ir dažnos ligos

Kai žmonės nuolat serga peršalimo ligomis, infekcijomis arba ilgai sveiksta, jų mityba gali pakenkti imuninės sistemos veiksmingumui. Mitybos trūkumas, ypač vitaminų C, D, cinko ir seleno, gali labai (labai) pabloginti imuninės sistemos veiklą.

Mityba, kurioje daug rafinuoto cukraus ir perdirbtų maisto produktų, sukelia uždegimą, kuris nukreipia imuninės sistemos išteklius. Tuo tarpu nepakankamas baltymų suvartojimas trukdo tinkamai gaminti antikūnus ir atsinaujinti imuninėms ląstelėms.

Specialistai pažymi, kad nuolatinės ligos gali reikšti priešlaikinį imuninės sistemos senėjimą. Antioksidantų turtingi vaisiai ir daržovės, probiotiniai maisto produktai ir tinkama hidratacija gali padėti atkurti imuninės sistemos atsparumą ir sumažinti ligų, spartinančių biologinį senėjimą, dažnumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video