Ne visi perdirbti maisto produktai nusipelno blogos reputacijos. Trys perdirbti, bet maistine prasme pranašesni produktai: konservuoti pomidorai, kurie pasižymi geresniu likopeno įsisavinimu, palyginti su šviežiomis rūšimis; šaldytos daržovės, kurios greitai užšaldomos didžiausio sunokimo metu ir išsaugo daugiau vitaminų nei „šviežios” daržovės; graikiškas jogurtas, kurio sudėtyje yra baltymų ir probiotikų. Supratimas apie šias išimtis paneigia nusistovėjusią nuomonę apie perdirbtus maisto produktus ir atskleidžia, kaip kai kurie perdirbimo būdai iš tikrųjų padidina maistinę vertę.
Konservuoti pomidorai: sandėliuko didvyris su padidintu likopeno kiekiu
Nors daugelis perdirbtų maisto produktų turi blogą reputaciją, konservuoti pomidorai yra maistinė išimtis. Konservavimo procesas iš tikrųjų padidina likopeno, galingo antioksidanto, susijusio su mažesne vėžio ir širdies ligų rizika, biologinį prieinamumą.
Kitaip nei švieži pomidorai, kurie transportavimo ir sandėliavimo metu praranda savo maistinę vertę, konservuoti pomidorai apdorojami prinokę, todėl juose išsaugomas maistinių medžiagų kiekis. Tyrimai rodo, kad likopeno įsisavinimas pastebimai padidėja, kai pomidorai yra virti ir sumaišyti su nedideliu kiekiu aliejaus – būtent tai ir vyksta konservavimo proceso metu.
Konservuoti pomidorai yra patogus ir nebrangus sandėliuko sprendimas, leidžiantis ištisus metus mėgautis nuolatiniu skoniu ir maistingumu.
Šaldytos daržovės: Greitai užšaldytos daržovės, kurios savo maistingumu pranoksta šviežias
Šaldytos daržovės, kaip ir konservuoti pomidorai, prieštarauja prielaidai, kad perdirbti maisto produktai neturi maistinės vertės. Šie produktai surenkami didžiausio sunokimo metu ir greitai užšaldomi per kelias valandas, todėl išsaugomos maistingosios medžiagos, kurios, priešingu atveju, transportuojant ir sandėliuojant šviežias daržoves, gali sunykti.
Tyrimai rodo, kad šaldytose daržovėse dažnai yra daugiau vitaminų C ir A nei šviežiose daržovėse, kurios prieš vartojimą gali būti transportuojamos ir eksponuojamos kelias dienas. Be to, šaldymo proceso metu nebereikia naudoti konservantų, o jų galiojimo laikas gerokai pailgėja.
Vartotojams, siekiantiems maistingumo ir minimalių atliekų, šaldytos daržovės yra patogios be jokių kompromisų – jų galima įsigyti ištisus metus, nepriklausomai nuo auginimo sezono ar regioninių apribojimų.
Graikiškas jogurtas: perdirbtas pieno produktas, turintis daug probiotikų
Nepaisant to, kad graikiškas jogurtas yra techniškai apdorotas, jis išsiskiria iš kitų pieno produktų, nes yra labai naudingas sveikatai. Dėl išrūgų pašalinimo proceso gaunamas daug baltymų turtingas produktas, kuriame jų yra maždaug dvigubai daugiau nei įprastame jogurte.
Šis perdirbimo būdas iš tikrųjų padidina maistinę vertę ir sumažina cukraus kiekį. Graikiškame jogurte yra būtinų probiotikų, kurie palaiko žarnyno sveikatą ir imuninę sistemą, taip pat kalcio, vitamino B12 ir kalio.
Tyrimai rodo, kad reguliarus jo vartojimas gali pagerinti virškinimo sistemos būklę, sumažinti uždegimą ir padėti išlaikyti sveiką svorį. Norint gauti kuo daugiau naudos, mitybos specialistai rekomenduoja rinktis paprastas rūšis be pridėtinio cukraus, kurios išsaugo natūralias probiotines savybes be nereikalingų priedų.