Onkologai įspėja, kad dėl vėžio pavojaus negalima vartoti kelių iš pažiūros nekenksmingų perdirbtų maisto produktų. Perdirbtoje delikatesinėje mėsoje yra nitratų, kurie sudaro kancerogeninius junginius. Tinkamų vartoti kepinių sudėtyje yra akrilamido – tikėtino kancerogeno. Mikrobangų krosnelės popkornų maišeliuose gali išsiskirti kenksmingų cheminių medžiagų. Itin perdirbtuose šaldytuose patiekaluose yra uždegimą sukeliančių priedų, siejamų su susilpnėjusiu imunitetu. Dirbtiniai saldikliai ir maisto dažikliai kelia papildomų rūpesčių. Suprasdami šiuos paslėptus pavojus, vartotojai gali rinktis saugesnius maisto produktus, užtikrinančius ilgalaikę sveikatą.
Perdirbta delikatesinė mėsa: Susirūpinimas dėl nitratų ir nitritų
Beveik visuose perdirbtuose mėsos gaminiuose yra natrio nitrato ir natrio nitrito– junginių, kurie dedami kaip konservantai, kad būtų išvengta bakterijų dauginimosi ir išlaikyta rausva produkto spalva.
Tačiau šie priedai virškinimo metu gali sudaryti potencialiai kancerogeninius N-nitrozo junginius.
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) perdirbtą mėsą priskiria 1 grupės kancerogenams, o tai reiškia, kad yra pakankamai įrodymų, siejančių jos vartojimą su storosios žarnos vėžiu.
Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 50 g perdirbtos mėsos, storosios žarnos vėžio rizika padidėja maždaug 18 %.
Onkologai rekomenduoja riboti perdirbtos mėsos vartojimą, jei įmanoma, rinktis alternatyvius produktus be nitratų ir subalansuoti mitybą apsauginiais maisto produktais, kuriuose gausu antioksidantų.
Patalpose laikomi kepiniai ir akrilamido susidarymas
Perdirbta mėsa kelia susirūpinimą sveikatai dėl nitratų, tačiau komerciniais tikslais gaminami tinkami vartoti kepiniai kelia kitokį pavojų – akrilamidą.
Šis cheminis junginys susidaro, kai krakmolingi maisto produktai kepami, gruzdinami ar skrudinami aukštoje temperatūroje. Akrilamidas susidaro dėl cukraus ir aminorūgšties asparagino reakcijos. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra akrilamidą priskiria „tikėtinam žmogaus kancerogenui”.
Pakuoti sausainiai, krekeriai ir duonos gaminiai, kurių galiojimo laikas ilgesnis, paprastai apdorojami aukštoje temperatūroje, o tai didina akrilamido susidarymą.
Onkologai pastebi, kad lėtinis poveikis gali padidinti vėžio riziką, ypač kasos, gimdos gleivinės ir kiaušidžių vėžio.
Mikrobangų krosnelės popkornai: paslėptos cheminės medžiagos
Patogūs mikrobangų krosnelės popkornai gali kelti rimtą pavojų sveikatai, paslėptą jų pakuotėje.
Onkologai reiškia susirūpinimą dėl mikrobangų krosnelės popkornų maišeliuose esančių cheminių medžiagų, ypač perfluoroktano rūgšties (PFOA), anksčiau naudotos nelimpančioms dangoms gaminti.
Kaitinant šios cheminės medžiagos gali išgaruoti ir patekti į popkornus. PFOA yra susijęs su įvairiais vėžiniais susirgimais, įskaitant inkstų, sėklidžių ir kasos vėžį.
Nors gamintojai pradėjo palaipsniui atsisakyti PFOA, pakaitinės cheminės medžiagos gali kelti panašų susirūpinimą.
Medicinos ekspertai kaip saugesnę alternatyvą rekomenduoja pūsti popkornus oru, kad būtų visiškai išvengta šių galimai kancerogeninių pakuočių junginių poveikio.
Itin perdirbti šaldyti patiekalai ir uždegimą sukeliantys priedai
Nepaisant to, kad šaldyti patiekalai yra patogūs, šiuolaikinėje mityboje jie yra viena iš didžiausią susirūpinimą keliančių itin perdirbtų maisto produktų kategorijų.
Onkologai nurodo, kad juose esantys uždegimą sukeliantys priedai,ypač fosfatai, karageninas ir dirbtiniai konservantai, gali sukelti lėtinį uždegimą.
Šie priedai, nors ir patvirtinti FDA, klinikiniais tyrimais siejami su žarnyno mikrobiomo sutrikimu ir pablogėjusia imunine funkcija.
Gamybos proceso metu dažnai pašalinamos maistingosios medžiagos, kartu pridedant per daug natrio, rafinuotų aliejų ir modifikuoto krakmolo.
Britų medicinos žurnale „British Medical Journal” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant tokius itin perdirbtus maisto produktus didėja vėžio rizika, ypač storosios žarnos ir krūties vėžio.
Rafinuotų miltų produktai ir jų ryšys su vėžiu
Rafinuotų miltų produktų tyrimai atskleidžia susirūpinimą keliantį ryšį su keliomis vėžio rūšimis, ypač su virškinimo sistemos vėžiu.
Dėl rafinavimo proceso iš grūdų pašalinamos skaidulos ir maistingosios medžiagos, todėl susidaro didelį glikemijos kiekį turintys produktai, kurie greitai padidina cukraus kiekį kraujyje. Onkologai atkreipia dėmesį į įrodymus, kad toks cukraus kiekio kraujyje padidėjimas siejamas su padidėjusia insulino gamyba ir uždegiminėmis reakcijomis, kurios gali skatinti vėžinių ląstelių augimą.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant baltą duoną, perdirbtus makaronus ir rafinuotus kepinius didėja storosios žarnos ir kasos vėžio rizika.
Kancerogeninis potencialas didėja, kai rafinuoti miltai apdorojami aukštoje temperatūroje ir susidaro akrilamido junginiai, kuriuos tarptautinės sveikatos organizacijos pripažįsta tikėtinais kancerogenais.
Dirbtiniai saldikliai: Nauji moksliniai tyrimai
Nors iš pradžių dirbtiniai saldikliai buvo reklamuojami kaip saugi cukraus alternatyva, dabar mokslininkai vis atidžiau tiria jų galimą pavojų sveikatai.
Naujausi tyrimai rodo, kad kai kurie dirbtiniai saldikliai yra susiję su žarnyno mikrobiotos pokyčiais, kurie gali lemti gliukozės netoleravimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.
Žurnale *Cell* paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad tokie saldikliai kaip sacharinas, sukralozė ir aspartamas gali padidinti vėžio riziką dėl uždegiminių procesų.
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra neseniai aspartamą priskyrė prie „galimai kancerogeninių žmonėms”.
Onkologai rekomenduoja vartoti saikingai ir siūlo natūralias alternatyvas, pavyzdžiui, nedidelį kiekį medaus ar vaisių.
Bendru sutarimu pabrėžiama, kad „nulinis kalorijų kiekis” nebūtinai reiškia „nulinę riziką”.
Gatavi pusryčių dribsniai ir paslėptas cukrus
Nors daugelis vartotojų dieną pradeda dubenėliu dribsnių, manydami, kad tai maistingi pusryčiai, paruoštuose pusryčių dribsniuose dažnai yra nerimą keliančių paslėptų cukrų kiekių.
Onkologai įspėja, kad šiuose produktuose dažnai būna 30-50 % cukraus pagal svorį, dažnai paslėpto po tokiais pavadinimais kaip maltodekstrinas, didelės fruktozės kukurūzų sirupas ar medus.
Tyrimais nustatyta, kad daug cukraus vartojimas susijęs su padidėjusiu uždegimu ir padidėjusia vėžio rizika, ypač storosios žarnos ir krūties vėžio.
Net „pilno grūdo” ar daug skaidulų turinčiuose produktuose gali būti nemažai pridėtinio cukraus.
Gamintojai ant pakuočių strategiškai pateikia klaidinančius teiginius apie sveikatingumą, o sudedamųjų dalių sąrašuose smulkiu šriftu ar sudėtingais terminais slepia cukraus kiekį.
Aromatizuoti greito paruošimo makaronai ir konservantų kiekis juose
Nepaisant patogumo ir populiarumo tarp užimtų vartotojų, pagardintuose greito paruošimo makaronuose yra daug cheminių konservantų ir priedų.
Onkologai nurodo, kad daugumoje greito paruošimo makaronų produktų ypač problemiški ingredientai yra tretinis butilhidrochinonas (TBHQ) ir mononatrio glutamatas (MSG).
Šie konservantai prailgina galiojimo laiką, tačiau reguliariai vartojami gali kelti ilgalaikę riziką sveikatai, įskaitant galimą kancerogeninį poveikį. Didelė natrio koncentracija,dažnai viršijanti 1 500 mg vienoje porcijoje, dar labiau padidina šį susirūpinimą.
Tyrimai rodo, kad dažnas jų vartojimas susijęs su padidėjusiais uždegimo žymenimis ir metabolinio sindromo rizika.
Onkologai rekomenduoja riboti suvartojamų produktų kiekį ir, jei įmanoma, rinktis rūšis su trumpesniais ingredientų sąrašais.
Makaronų padažai stiklainiuose ir BPA poveikis
Makaronų padažai stiklainiuose yra dar vienas įprastas pusgaminis, keliantis paslėptą susirūpinimą sveikatai.
Daugelis šių produktų yra talpyklose, kuriose yra bisfenolio A (BPA) – pramoninės cheminės medžiagos, nuo XX a. šeštojo dešimtmečio naudojamos tam tikruose plastikuose ir dervose.
Onkologai pažymi, kad BPA gali išsiplauti į rūgščius maisto produktus, pavyzdžiui, pomidorų padažą, ypač kaitinant. Tyrimai rodo, kad BPA veikia kaip endokrininę sistemą ardanti medžiaga, galinti padidinti tam tikrų hormonams jautrių vėžinių susirgimų riziką.
FDA tvirtina, kad dabartinis poveikio lygis yra saugus, tačiau daugelis ekspertų rekomenduoja elgtis atsargiai.
Alternatyva gali būti stikliniuose indeliuose supilti ekologiški padažai arba naminiai padažai iš šviežių ingredientų, kad būtų sumažintas konservantų ir BPA poveikis.
Fasuoti užkandžiai: Oksiduoti riebalai ir sintetiniai dažikliai
Iš anksto supakuoti užkandžiai yra vienas iš labiausiai paplitusių galimai kenksmingų ingredientų šaltinių šiuolaikinėje mityboje.
Ypač didelį susirūpinimą onkologams kelia didelis oksiduotų riebalų, kurie susidaro pramoninio perdirbimo ir ilgo laikymo metu, kiekis. Šie pažeisti riebalai skatina uždegimą ir oksidacinį stresą ląsteliniu lygmeniu, galimai prisideda prie DNR pažeidimų.
Be to, sintetiniai dažikliai, kurių dažnai randama šiuose produktuose, ypač raudona 40, geltona 5 ir mėlyna 1, siejami su vaikų hiperaktyvumu, o kai kuriais laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad jie gali būti kancerogeniniai.
Daugelis onkologų rekomenduoja mažinti šių pusfabrikačių vartojimą ir rinktis sveikus, neperdirbtus alternatyvius produktus.