Pavadinkite 5 maisto produktus, kurių niekada neturėtumėte valgyti tuščiu skrandžiu

foods to avoid fasting

Penki maisto produktai, kurių niekada negalima valgyti tuščiu skrandžiu: citrusiniai vaisiai, perdirbtas jogurtas, žali pomidorai, bananai ir aštrus maistas. Citrusiniai vaisiai ir pomidorai dėl didelio rūgštingumo gali dirginti skrandžio gleivinę. Perdirbto jogurto probiotikus gali sunaikinti skrandžio rūgštis. Bananai, vartojami vieni, gali sukelti cukraus kiekio kraujyje šuolį. Aštrus maistas, kurio sudėtyje yra kapsaicino, gali pažeisti apsauginį gleivinės sluoksnį. Tinkamas maisto vartojimo laiko parinkimas padeda maksimaliai padidinti maistinę naudą ir išvengti virškinimo diskomforto.

Citrusiniai vaisiai: Rytinė rūgščių perkrova

Daugelis žmonių rytais renkasi apelsinus, greipfrutus ar citrinas, tačiau citrusinių vaisių vartojimas tuščiu skrandžiu gali sukelti virškinimo diskomfortą.

Reklama

Didelis citrusinių vaisių rūgštingumas gali dirginti skrandžio gleivinę, kai nėra jokio kito maisto, kuris slopintų rūgštį. Tai gali sukelti rėmenį, rūgšties refliuksą ar bendrą skrandžio skausmą, ypač tiems, kurių virškinimo sistema jautri arba kurie serga gastritu.

Kad citrusiniai vaisiai būtų geriausiai vartojami, mitybos specialistai rekomenduoja juos valgyti valgio metu arba po valgio.

Taip pat juos derinant su daug baltymų turinčiu maistu galima sušvelninti su rūgštingumu susijusias problemas, kartu gaunant naudingojo vitamino C ir antioksidantų.

Reklama

Perdirbtas jogurtas: Kodėl probiotikams reikia apsaugos

Nors jogurtas dažnai reklamuojamas kaip žarnynui palankus maistas, perdirbtos rūšys, vartojamos tuščiu skrandžiu, gali nesuteikti numatytos naudos. Didelis rūgštingumas tuščiame skrandyje gali sunaikinti daug naudingų probiotikų, kol jie dar nepasiekė žarnyno, kur yra veiksmingiausi.

Be to, perdirbtuose jogurtuose dažnai būna pridėtinio cukraus ir dirbtinių saldiklių, kurie gali paskatinti rūgšties gamybą ir dirginti tuščią skrandį. Virškinimo sistema greitai įsisavina šiuos cukrus, todėl gali padidėti cukraus kiekis kraujyje ir vėliau sumažėti energijos kiekis.

Kad probiotikai būtų kuo naudingesni, mitybos specialistai rekomenduoja jogurtą vartoti kaip subalansuoto patiekalo dalį arba rinktis prekių ženklus su gyvomis aktyviosiomis kultūromis ir minimaliai apdorotą.

Reklama

Žali pomidorai: Paslėptas rytinis dirgiklis

Nepaisant to, kad žali pomidorai garsėja kaip maistinga daržovė, jie gali dirginti virškinimo sistemą, jei vartojami tuščiu skrandžiu. Didelisrūgštingumas didina tanino rūgšties gamybą, kuri padidina skrandžio rūgšties kiekį ir gali sukelti skrandžio sutrikimus.

Dėl pomidoruose esančių organinių rūgščių ir sėklų derinio jie tampa ypač problemiški rytais, nes gali sukelti rėmenį, rūgšties refliuksą ir skrandžio diskomfortą.

Turintiems jautrią virškinimo sistemą arba sergantiems virškinamojo trakto ligomis šis poveikis gali būti dar ryškesnis.

Reklama

Norėdami saugiai mėgautis pomidorais, vartokite juos su maistu, o ne kaip atskirą pusryčių patiekalą, arba lengvai juos virkite, kad sumažintumėte rūgštingumą.

Bananai: cukraus kiekio kraujyje kalneliai

Bananai, dažnai rekomenduojami kaip patogi pusryčių išeitis, gali kelti netikėtų iššūkių, kai vartojami vieni tuščiu skrandžiu.

Nors bananuose gausu kalio ir kitų maistinių medžiagų, juose yra daug natūralių cukrų, kurie, nesant baltymo ar riebalų, gali sukelti staigų gliukozės kiekio kraujyje šuolį.

Reklama

Toks greitas cukraus kiekio kraujyje padidėjimas paprastai sukelia kompensacinę insulino reakciją, dėl kurios ryte gali sumažėti energijos kiekis.

Kad mityba būtų ideali, mitybos specialistai siūlo bananus derinti su baltymais, pavyzdžiui, jogurtu, riešutų sviestu, arba įtraukti juos į subalansuotą valgį, o ne valgyti atskirai iš pat ryto.

Aštrus maistas: Tuščias skrandis – didžiausias jūsų skrandžio priešas

Aštraus maisto vartojimas tuščiu skrandžiu daugeliui žmonių gali sukelti didelį virškinimo diskomfortą. Nesant kitų maisto produktų, kapsaicinas – junginys, suteikiantis aštrumą aitriosioms paprikoms, – tiesiogiai dirgina skrandžio gleivinę ir gali sukelti deginimo pojūtį, rūgšties refliuksą ir pilvo skausmą.

Reklama

Toks tiesioginis aštrių junginių poveikis gali laikinai pažeisti apsauginį skrandžio gleivinės sluoksnį ir padidinti virškinimo rūgščių pažeidžiamumą. Asmenims, kurių virškinimo sistema jautri, sergantiems gastritu ar pepsine opalige, šis dirginimas gali būti ypač stiprus.

Specialistai rekomenduoja aštrų maistą vartoti kartu su maistu, kuriame yra angliavandenių arba sveikų riebalų, kad būtų sušvelnintas jo poveikis virškinimo sistemai.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like