Lietuvoje vis dažniau girdime apie antibiotikų perteklių gyvulininkystėje, bet retas susimąsto, kad ši problema gali prasidėti tiesiai jūsų lėkštėje. Naujausi tyrimai atskleidžia: dalyje prekybos centruose esančios mėsos randama bakterijų, kurios atsparios vaistams. Vartojant tokią mėsą kyla ne tik infekcijų pavojus, bet ir ilgalaikė grėsmė sveikatai.
Tylioji epidemija: kodėl antibiotikai naudojami gyvuliams?
Gyvuliai visame pasaulyje masiškai gauna antibiotikų ne tik tada, kai serga, bet ir tam, kad augtų greičiau bei mažiau sirgtų. Tai – legalu ir pigiau nei keisti auginimo sąlygas. Bet kartu tai sukuria idealią terpę vystytis atspariems mikrobams.
Kai bakterijos pripranta prie vaistų, jos mutuoja. Tokios „superbakterijos“ išgyvena gydymą, dauginasi, patenka į mėsą, o iš jos – į mūsų organizmą. Tai vyksta tyliai, bet pasekmės gali būti rimtos: kai kurios infekcijos tampa nebeįveikiamos net stipriausiais vaistais.
Kaip šios bakterijos pasiekia žmogų?
Pavojingiausi keliai – nepakankamai termiškai apdorota mėsa, užterštos pjaustymo lentelės, neplauti peiliai ir net gyvūnų išmatos, kurios per aplinką patenka į dirvožemį ar vandenį. Bakterijos dalijasi informacija apie atsparumą genų lygmenyje – vienai jų „išmokę“ apsiginti, to greitai išmoksta ir kitos.
Tai reiškia, kad net viena užkrėsta vištiena gali paskleisti atsparumą per visą maisto tiekimo grandinę. Šiandien tai – vienas svarbiausių iššūkių visuomenės sveikatai, o įspėjimai dėl to jau girdimi iš tokių organizacijų kaip Pasaulio sveikatos organizacija ar Europos ligų prevencijos centras.
Ką tyrimai randa parduodamoje mėsoje?
2021 m. JAV atliktas tyrimas parodė: net 79 % maltos kalakutienos, 71 % kiaulienos ir 62 % jautienos mėginių turėjo antibiotikams atsparių bakterijų. Tarp jų – E. coli, Salmonella, Campylobacter ir net MRSA – itin pavojingas, meticilinui atsparus auksinis stafilokokas.
Tokios bakterijos gali sukelti infekcijas, kurios nereaguoja į gydymą. Ypač pavojingos jos vaikams, senjorams, žmonėms su nusilpusia imunine sistema. Jos taip pat gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą ir sukelti alergines reakcijas.
Ką iš tikrųjų reiškia etiketė „be antibiotikų“?
Pirkdami mėsą, dažnai matome etiketes „užauginta be antibiotikų“ ar „be antibiotikų naudojimo“. Tačiau tai nereiškia to paties. Vienos etiketės – reklaminės, kitos – patvirtintos realiais sertifikatais. Pvz., JAV „USDA Organic“ ar „No Antibiotics Ever“ reiškia, kad buvo vykdoma priežiūra ir dokumentuotas viso proceso skaidrumas.
Kita vertus, jei etiketė nėra sertifikuota ar nėra trečiosios šalies patvirtinimo, gamintojas gali remtis savo paaiškinimais – o tai neužtikrina nieko. Taip pat verta žinoti, kad „ekologiška“ mėsa nereiškia automatiškai „be antibiotikų“, nors dažnai tai eina kartu.
Kaip rinktis saugiau?
Pirmiausia – skaitykite etiketes. Ieškokite tokių, kurios turi nepriklausomą patvirtinimą: „Ekologiška“, „Be antibiotikų“, „Ganykloje užauginta“, „Certified Humane“. Ūkininkų turgeliuose galite klausti tiesiogiai – ūkininkai dažnai atvirai pasako, ar gydė gyvulius antibiotikais.
Antra – jei negalite įsigyti brangesnės mėsos, sumažinkite bendrą jos vartojimą ir keiskite dalį baltymų į augalinius. Lęšiai, pupelės, avinžirniai, kiaušiniai ar jūros gėrybės (ypač laukinės) – puikios alternatyvos.
Kokia ekonominė žala kyla visuomenei?
Atsparumo antibiotikams problema kainuoja milijardus. Vien JAV kasmet dėl tokių infekcijų miršta apie 23 000 žmonių, o gydymas kainuoja 20–35 mlrd. dolerių papildomai. Priežastis paprasta: ilgiau trunkantis gydymas, brangesni vaistai, daugiau komplikacijų.
Kai infekcijos tampa nebevaldomos, tenka naudoti „rezervinius“ antibiotikus – retai skiriamus, brangius ir su daugiau šalutinių poveikių. Be to, ilgėjant ligos laikui, mažėja darbo našumas, didėja sergamumas ir valstybės išlaidos sveikatos sistemai.
Ką galime padaryti jau dabar?
Kiekvienas mūsų turi galią rinktis – ir tuo pačiu daryti spaudimą gamintojams bei prekybininkams. Didžiosios kampanijos JAV ir Vakarų Europoje privertė prekybos tinklus keisti tiekimo grandines. Tai įvyko tik todėl, kad vartotojai pradėjo reikalauti skaidrumo.
Geros žinios: tendencija juda ir į Lietuvą. Ekologiškos produkcijos pasiūla auga, vietos ūkininkai vis dažniau akcentuoja savo praktiką. Mūsų pasirinkimai kasdienėje parduotuvėje nulemia, kokią mėsą matysime lentynose po metų.