Natūralūs arbatos priedai pasižymi imunitetą stiprinančia nauda, kuri veikia greičiau nei daugelis papildų. Neapdorotas medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis dėl vandenilio peroksido ir defensino-1. Citrina suteikia vitamino C, kuris skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą. Imbieras ir ciberžolė mažina uždegimą dėl biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip gingeroliai ir kurkuminas. Juodieji pipirai pagerina kurkumino įsisavinimą iki 2000 %. Tinkamas derinys ir mirkymo laikas maksimaliai padidina imuniteto naudą ir užtikrina galingą apsaugą nuo įprastų ligų.
Skystų imunitetą stiprinančių priemonių mokslinis pagrindimas
Nors daugelis vartotojų į arbatą deda ingredientų visų pirma dėl skonio, daugybė junginių, randamų įprastuose arbatos prieduose, akivaizdžiai stiprina imuninę sistemą įvairiais būdais.
Tyrimai rodo, kad citrinose ir citrusiniuose vaisiuose esantys polifenoliai skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, o vitaminas C veikia kaip antioksidantas, apsaugantis imunines ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Meduje yra antimikrobinių junginių, įskaitant vandenilio peroksidą ir defensiną-1, kurie tiesiogiai kovoja su patogenais.
Imbiero veikliosios sudedamosios dalys -gingeroliai ir shogaoliai – slopindamos prostaglandinų sintezę mažina uždegimą.
Panašiai ir ciberžolėje esantis kurkuminas suaktyvina imunines ląsteles įvairiais signaliniais keliais.
Šie junginiai veikia sinergiškai su arbatos katechinais, kad padidintų biologinį prieinamumą ir sustiprintų imunomoduliacinį poveikį.
Žalias medus: Auksinė gamtos gynybos sistema
Neapdorotas medus yra viena sudėtingiausių ir stipriausių imuninę sistemą palaikančių gamtos medžiagų, turinti daugiau kaip 180 biologiškai aktyvių junginių, užtikrinančių įvairiapusę gynybą. Jo antibakterinės savybės atsiranda dėl natūraliai esančio vandenilio peroksido ir defensino-1 peptidų, kurie stabdo patogenų augimą.
Skirtingai nei perdirbtame meduje, neapdorotame meduje lieka propolio, bičių žiedadulkių ir fermentų, kurie skatina citokinų gamybą ir stiprina fagocitozę – procesą, kurio metu imuninės ląstelės sugeria svetimas daleles.
Tyrimai rodo, kad reguliarus medaus vartojimas stiprina žarnyno mikrobiotą, kurioje yra apie 70 % imuninės sistemos funkcijų. Norint gauti maksimalią naudą, ekspertai rekomenduoja gerti po vieną valgomąjį šaukštą per dieną, pageidautina, kad arbata būtų mažesnės nei 40 °C temperatūros, kad būtų išsaugoti temperatūrai jautrūs junginiai.
Citrinos ir citrusiniai vaisiai: Vitamino C tiekimo mechanizmai
Citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai, garsėjantys savo ryškiu rūgštingumu ir išskirtiniu aromatu, yra vienas iš geriausiai biologiškai prieinamų vitamino C, labai svarbios maistinės medžiagos, stiprinančios imuninį atsaką įvairiais būdais, šaltinių.
Pridėjus citrusinių vaisių į arbatą, sukuriama ideali vitamino tiekimo sistema. Karštame skystyje išgaunamas vitaminas C ir kartu išsaugomas jo veiksmingumas, nes jis greitai suvartojamas.
Tyrimai rodo, kad vitaminas C stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir didina jų funkcionalumą, kartu stiprindamas epitelio barjerus prieš patogenus.
Skirtingai nuo maisto papildų, kuriuose yra izoliuotos askorbo rūgšties, citrusiniai vaisiai yra visavertės maistinės medžiagos, įskaitant flavonoidus ir bioflavonoidus, kurie veikia sinergiškai su vitaminu C, todėl gali būti maksimaliai įsisavinami ir panaudojami ląstelėse.
Imbiero priešuždegiminės galios
Imbiero šaknyje (Zingiber officinale) yra daugiau kaip 400 biologiškai aktyvių junginių, o gingeroliai ir shogaoliai yra pagrindiniai priešuždegiminiai veiksniai, papildantys vitamino C imunitetą stiprinančias savybes.
Šie junginiai slopina prouždegiminių citokinų gamybą ir ciklooksigenazės fermentus (COX-1 ir COX-2), todėl veiksmingai mažina uždegimą visame organizme.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant imbierą mažėja uždegimo žymenų, sergant įvairiomis ligomis – nuo artrito iki kvėpavimo takų infekcijų.
Į arbatą dedamas imbieras išskiria idealų biologiškai aktyvių junginių kiekį 79-85 °C temperatūroje.
Kad arbata būtų maksimaliai naudinga, ekspertai rekomenduoja naudoti šviežio imbiero griežinėlius, o ne miltelius, nes karščiui jautrūs junginiai išlieka nepažeisti mirkymo proceso metu.
Cinamonas: netikėta antioksidantų jėgainė
Šiame senoviniame prieskonyje, gaunamame iš vidinės Cinnamomum genčiai priklausančių medžių žievės, yra įspūdingas kiekis polifenolių, kurie pranoksta daugelį įprastų antioksidantų šaltinių.
Tyrimai rodo, kad cinamono antioksidacinis aktyvumas prilygsta tokiems supermaistams kaip mėlynės ir juodasis šokoladas.
Pridėjus cinamono į arbatą, išsiskiria cinamaldehidas – junginys, kuris padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir palaiko imuninės sistemos veiklą.
Tyrimai rodo, kad vos 2,5 g cinamono per dieną gali labai padidinti antioksidantų kiekį kraujo serume.
Cejlono cinamono (Cinnamomum verum) veislės cinamonas yra naudingesnis už labiau paplitusį Cassia cinamoną, ypač jei vartojamas reguliariai.
Ciberžolė ir juodieji pipirai: pipirai ir pipirai: dinamiškas imuniteto duetas
Nors ciberžolė išpopuliarėjo kaip supermaistas Vakarų kultūrose, jos gydomosios savybės jau šimtmečius naudojamos ajurvedos ir tradicinės kinų medicinos praktikoje.
Ciberžolės imunitetą stiprinantis veiklusis junginys kurkuminas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Tačiau kurkumino biologinis prieinamumas yra labai mažas, kai jis vartojamas vienas.
Juodųjų pipirų sudėtyje yra piperino, kuris slopina kurkuminą metabolizuojančius kepenų fermentus ir padidina jo įsisavinimą iki 2000 %.
Kad arbata būtų maksimaliai naudinga imunitetui, sumaišykite 1,25 ml ciberžolės su žiupsneliu juodųjų pipirų. Šis derinys suaktyvina gydomąjį ciberžolės potencialą, sustiprina jos gebėjimą moduliuoti imuninę funkciją ir mažinti uždegimo žymenis.
Šeivamedžio uogų sirupas: Senovės medicina atitinka šiuolaikinius mokslinius tyrimus
Šeivamedžio uogų sirupas tapo galingu imunitetą stiprinančiu arbatos priedu, kurio šaknys siekia priešistorines Europos ir Amerikos indėnų gydymo tradicijas.
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtina šias protėvių praktikas, o tyrimai rodo, kad jis pasižymi reikšmingomis antivirusinėmis savybėmis, ypač prieš gripo atmainas.
Sirupe yra antocianinų ir kitų flavonoidų, kurie kovoja su uždegimu ir oksidaciniu stresu.
Klinikiniai tyrimai rodo, kad šeivamedžio uogos sumažina viršutinių kvėpavimo takų simptomus ir ligos trukmę, jei vartojamos ligos pradžioje.
Penkis-dešimt mililitrų arbatos sustiprina imuninę sistemą, tačiau neužgožia skonio.
Skirtingai nuo farmacinių preparatų, šeivamedžio uogos, tinkamai paruoštos iš prinokusių uogų, yra švelnios ir turi minimalų šalutinį poveikį.
Česnakai ir čiobreliai: Galingos antimikrobinės medžiagos jūsų arbatos puodelyje
Česnakai ir čiobreliai yra dar viena galinga natūralaus imuniteto arsenalo pora, pasižyminti papildomomis antimikrobinėmis savybėmis, kurios jau šimtmečius vertinamos įvairiose gydymo tradicijose.
Česnakuose yra alicino– junginio, pasižyminčio antibakteriniu ir antivirusiniu poveikiu. Šie naudingi junginiai, išmirkyti karštame vandenyje, patenka į arbatą ir sukuria stiprų imunitetą palaikantį gėrimą.
Čiobrelių sudėtyje yra timolio, fenolinio junginio, kuris ardo bakterijų ląstelių membranas ir stabdo patogenų augimą.
Tyrimai rodo, kad derinant šias sudedamąsias dalis gali pasireikšti sinergetinis poveikis, sustiprinantis jų atskiras antimikrobines savybes.
Kad poveikis būtų geriausias, vaistažolių specialistai rekomenduoja naudoti šviežius, susmulkintus česnakus ir džiovintus čiobrelius, mirkytus 8-10 minučių.
Kaip greitai arbatos priedai iš tikrųjų veikia?
Vertinant arbatos priedų imunologinę naudą, veiksmingumo terminai labai skiriasi priklausomai nuo konkretaus junginio ir norimo fiziologinio atsako.
Kai kurie komponentai, pavyzdžiui, vitaminas C iš citrinos, pradeda veikti iš karto po įsisavinimo, paprastai per 30 minučių.
Imbiero priešuždegiminės savybės gali pasireikšti per 1-2 valandas, o česnakų junginių reikia vartoti kasdien 1-2 savaites, kad pastebimai sustiprėtų imunitetas.
Adaptogeninės vaistažolės, pavyzdžiui, ašvaganda, veikia kartu, o poveikis pasireiškia po 2-4 savaičių reguliaraus vartojimo.
Esant ūmiems simptomams, cinku praturtintos arbatos gali sutrumpinti ligos trukmę, jei vartojamos per 24 valandas nuo ligos pradžios, o šeivamedžio uogų junginiai pasižymi antivirusiniu poveikiu per kelias valandas po vartojimo.
Individualaus imunitetą stiprinančio arbatos mišinio kūrimas
Imunitetą stiprinančios arbatos mišinio kūrimas
Nuo to, kaip efektyviai derinami imunitetą palaikantys ingredientai, priklauso terapinis individualaus arbatos mišinio potencialas. Procesas prasideda nuo žaliosios, juodosios ar žolelių arbatos, kuri suteikia pagrindinius antioksidantus, pasirinkimo.
Imunitetą stiprinantys priedai: šeivamedžio uogos, apsaugančios nuo virusų, ežiuolė, skatinanti baltųjų kraujo kūnelių gamybą, ir imbieras, pasižymintis priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčiais gingeroliais.
Optimalus santykis išlaiko skonį ir tuo pačiu maksimaliai padidina naudą: paprastai vienas arbatinis šaukštelis pagrindinių vaistažolių viename puodelyje, o antrinių ingredientų – po pusę arbatinio šaukštelio. Šviežioms sudedamosioms dalims paprastai reikia dvigubai daugiau nei džiovintoms.
Mirkymo laikas turi įtakos stiprumui – subtiliems junginiams jis trunka tris minutes, šaknims ir uogoms – nuo penkių iki septynių minučių.