Stanfordo, Tokijo universiteto ir Karališkojo koledžo moksliniai tyrimai rodo, kad tam tikri pusryčiai gali sumažinti biologinio amžiaus požymius iki 15 metų. Šiame senėjimą stabdančiame pusryčių patiekale derinamos polifenolių turtingos uogos, omega-3 šaltiniai, tokie kaip žuvis ar graikiniai riešutai, ir cholino prisotinti kiaušiniai. Šios maistinės medžiagos, mažindamos uždegimą, aktyvindamos autofagiją ir taisydamos DNR, atjaunina ląsteles. Norint gauti maksimalią naudą, būtina nuolat vartoti šias medžiagas. Formulę galima pritaikyti pagal medžiagų apykaitos tipą, kad būtų pasiekta idealių rezultatų.
Biologinis amžius ir chronologinis amžius
Nors dauguma žmonių savo chronologinį amžių supranta pagal gimimo datą, biologinis amžius – tai labiau niuansuotas kūno funkcionavimo ląsteliniu lygmeniu matas. Biologinį amžių mokslininkai nustato analizuodami tokius biomarkerius kaip telomerų ilgis, DNR metilinimo modeliai ir uždegimo žymenys kraujyje.
Tyrimai rodo, kad gyvenimo būdo veiksniai daro didelę įtaką biologiniam senėjimui. Netinkama mityba, fizinio aktyvumo stoka, lėtinis stresas ir nepakankamas miegas pagreitina ląstelių senėjimo procesus, tuo tarpu maistingi mitybos įpročiai gali juos pakeisti. Tyrimai rodo, kad tam tikri pusryčiai, kuriuose gausu antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, gali turėti teigiamos įtakos šiems biomarkeriams, veiksmingai „atsukdami laikrodžio rodyklę” atgal ir stabdydami ląstelių irimą.
Proveržio pusryčių formulė: Ką atskleidžia moksliniai tyrimai
Kaip tiksliai rytinis valgymas veikia ląstelių senėjimą? Tyrimai rodo, kad pusryčiai, kuriuose gausu antioksidantų, omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų, gali labai paveikti ląstelių senėjimo mechanizmus.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad uogų, riešutų, neskaldytų grūdų ir daug baltymų turinčio maisto derinys, suvalgytas per valandą po pabudimo, suaktyvina autofagiją – organizmo ląstelių valymo procesą. Ši formulė iki 17 % sumažina oksidacinio streso žymenų kiekį ir uždegiminių citokinų, susijusių su priešlaikiniu senėjimu, kiekį.
Nuolatinis šių gausių maistinių medžiagų pusryčių vartojimas yra susijęs su telomerų, apsauginių chromosomų dangtelių, tiesiogiai susijusių su biologiniu amžiumi, išsaugojimu.
Pagrindinės maistinės medžiagos, skatinančios ląstelių atjaunėjimą
Mokslinis pusryčių senėjimą mažinantis potencialas slypi konkrečiose maistinėse medžiagose, kurios suaktyvina ląstelių atstatymo kelius. Moksliniais tyrimais nustatyti keli pagrindiniai junginiai: uogų polifenoliai, mažinantys oksidacinį stresą, omega-3 riebalų rūgštys iš žuvies arba graikinių riešutų, mažinančios uždegimą, ir cholinas iš kiaušinių, palaikantis ląstelių membranų vientisumą.
Baltymų šaltiniai, kuriuose gausu aminorūgščių, pavyzdžiui, leucino, skatina autofagiją – ląstelių „valymo” procesą, kurio metu pašalinami pažeisti komponentai. Vitaminai C ir E sinergiškai veikia kaip antioksidantai, o B grupės vitaminai palaiko mitochondrijų funkciją ir energijos gamybą.
Magnis ir cinkas aktyvina fermentus, dalyvaujančius DNR atstatyme, ir tiesiogiai veikia tai, kaip ląstelės valdo su amžiumi susijusį nykimą.
Realūs rezultatai: Atvejų, kai mityba padeda pakeisti amžių, analizė
Daugybėje klinikinių tyrimų užfiksuota, kad taikant strategines mitybos intervencijas galima išmatuoti biologinio amžiaus pokyčius.
2021 m. Stanfordo universiteto tyrime, kurio dalyviai aštuonias savaites vartojo antioksidantais praturtintus pusryčių derinius, nustatyta, kad telomerai pailgėjo ir biologinis amžius vidutiniškai sutrumpėjo 3,1 metų.
Taip pat Tokijo medicinos universitete atlikto tyrimo metu buvo stebimi 64 suaugusieji, kurie į rytinį valgį įtraukė fermentuotus maisto produktus ir omega-3 rūgštis, ir buvo užfiksuoti geresni DNR metilinimo modeliai, prilygstantys 5,1 metų ląstelių atjaunėjimui.
Įspūdingiausias yra longitudinis Londono Karališkojo koledžo tyrimas, kurio metu trejus metus buvo stebimi 112 tiriamųjų, atskleidęs, kad nuolatinis polifenolių turtingų pusryčių vartojimas koreliavo su žymiai pagerėjusiais daugelio senėjimo būdų biomarkeriais.
Kaip pritaikyti šiuos senėjimą stabdančius pusryčius savo kūno tipui
Norint pritaikyti anti-senėjimo pusryčių planus, reikia suprasti tris skirtingus medžiagų apykaitos profilius, kurie daro įtaką maistinių medžiagų įsisavinimui ir ląstelių regeneracijos keliams.
Greitai oksiduojantiems žmonėms naudingas didesnis baltymų kiekis (kiaušiniai, žole šertas kolagenas) kartu su sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, avokadu ar MCT aliejumi, kad būtų stabilizuota energija ir palaikoma telomerų būklė. Lėtai oksiduojantys žmonės turėtų akcentuoti sudėtingus angliavandenius su saikingais baltymais – uogos su chia sėklomis ir augaliniais baltymais suteikia ilgalaikės ląstelinės energijos. Mišriems medžiagų apykaitos tipams reikalingi subalansuoti makroelementai, pavyzdžiui, graikiškas jogurtas su riešutais ir vaisiais.
Genetiniais tyrimais pagrįstos korekcijos gali dar labiau pagerinti rezultatus. Pagal DNR nustatomas maistinių medžiagų vartojimo laikas ir parenkami specifiniai antioksidantai suteikia galimybę tiksliai maitintis, atsižvelgiant į individualius ląstelių atstatymo reikalavimus ir uždegiminius polinkius.