Kaip ant kavos tirščių užsiauginti valgomų grybų: tvarus būdas iš virtuvės atliekų

grow mushrooms from coffee grounds

Kavos tirščiai kaip natūralus substratas

Naudoti kavos tirščiai dažnai laikomi beverte atlieka, tačiau iš tiesų tai puikus maistingų medžiagų šaltinis, tinkantis valgomiesiems grybams auginti. Toks tvarus būdas leidžia ne tik mažinti atliekų kiekį, bet ir gauti realų, valgomą derlių savo virtuvėje ar balkone. Ypač gerai kavos tirščiuose auga austrių grybai – populiarios rūšys, žinomos dėl švelnaus skonio ir prisitaikymo prie įvairių auginimo sąlygų.

Kas reikalinga grybų auginimui

Pats procesas yra daug paprastesnis nei atrodo. Norint pradėti, užtenka kelių pagrindinių medžiagų. Pirmiausia, žinoma, reikalingi švieži naudoti kavos tirščiai. Geriausia juos surinkti per 24 valandas po kavos virimo – taip išvengiama pelėsio susidarymo. Juos galima maišyti su pjuvenomis ar šiaudais, kad pagerėtų substrato struktūra ir aeracija.

Reklama

Antrasis komponentas – tai grybų ikrai (micelis), kuriuos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse. Pradedantiesiems rekomenduojamos austrių grybų veislės: perlinės, mėlynosios ar rausvosios. Taip pat reikės skaidraus plastikinio indo su ventiliacijos angomis, purkštuvėlio drėgmei palaikyti ir lipnios juostos ar guminių juostelių, kad substratas būtų sandariai uždengtas.

Geriausios grybų rūšys auginti namuose

Austrių grybai – tai bene lengviausiai auginami valgomi grybai. Jie puikiai auga kavos tirščiuose, greitai kolonizuoja substratą ir duoda gausų derlių. Perlinės ir mėlynosios veislės ypač tinka pradedantiesiems. Rausvosios austrės turi šiek tiek reiklesnes sąlygas, tačiau taip pat gali būti sėkmingai auginamos namuose.

Norint auginti kitų rūšių grybus, pavyzdžiui, šitake, reikia papildomo pasirengimo ir labiau specializuoto substrato, todėl jie nerekomenduojami pirmam bandymui.

Reklama

Kaip vyksta auginimo procesas

Pirmasis žingsnis – šviežių kavos tirščių ir grybienos sumaišymas. Mišinį reikia paruošti per 24 valandas nuo kavos paruošimo. Svarbu, kad tirščiai nebūtų rūgštūs ar supeliję. Mišinys sudedamas į paruoštą plastikinį indą, uždaromas ir paliekamas tamsioje, šiltoje (20–24 °C) vietoje kolonizacijai.

Per 2–3 savaites grybiena išplinta visame inde – substratas pasidengia balta mase. Tai ženklas, kad kolonizacija sėkmingai įvyko. Tuomet indą galima perkelti į šviesesnę vietą ir pradėti drėkinti paviršių. Grybai formuosis po 5–10 dienų, priklausomai nuo rūšies ir aplinkos sąlygų.

Dažniausios auginimo problemos

Vienas didžiausių iššūkių pradedantiesiems – substrato užteršimas. Jei naudojami seni tirščiai, o grybiena nepakankamai aktyvi, substratas gali pradėti pelyti. Užteršimo riziką galima sumažinti kruopščiai nuvalius indą, naudoti sterilias priemones ir substratą laikyti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Reklama

Kita problema – netinkama drėgmė. Jei aplinka per sausa, grybas nustoja augti arba duoda labai mažai vaisiakūnių. Tokiais atvejais padeda reguliarus paviršiaus purškimas. Priešingai, per didelė drėgmė gali sukelti pelėsio atsiradimą, tad būtinas balansavimas.

Kaip gauti kelis derlius

Vienas iš didžiausių šio metodo privalumų – tai, kad iš vieno substrato galima surinkti net kelis grybo derlius. Pirmasis derlius dažniausiai būna didžiausias. Po jo visą substrato bloką galima panardinti į šaltą vandenį 12–24 valandoms – tai stimuliuoja antrąjį derlių.

Priklausomai nuo grybienos kokybės ir substrato paruošimo, galima tikėtis 2–5 išplaukimų. Norint padidinti produktyvumą, rekomenduojama substratą papildyti šviežiais kavos tirščiais, sumaišytais su šiaudais arba kietmedžio pjuvenomis.

Reklama

Kaip padidinti derlių

Norint užauginti kuo daugiau grybų, svarbu palaikyti optimalias sąlygas: temperatūrą 18–22 °C ir oro drėgmę 85–95 %. Taip pat verta substratą pastatyti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių ir šildytuvų.

Maisto medžiagos, esančios kavos tirščiuose, gana greitai išsenka, todėl būtina substratą atnaujinti. Kartais naudinga įdėti šiek tiek cukraus ar sėlenų, kad padidėtų angliavandenių kiekis, reikalingas grybienos vystymuisi.

Tvarumo nauda

Šis grybų auginimo būdas yra ne tik ekonomiškas, bet ir tvarus. Naudojant buities atliekas, mažinamas organinių šiukšlių kiekis, prisidedama prie žiedinės ekonomikos ir kartu sukuriama maistinė vertė. Tai puikus būdas vaikams parodyti, kaip iš nieko gali išaugti kažkas naudingo.

Reklama

Be to, užsiauginti grybai dažnai būna šviežesni, kvapnesni ir geresnio skonio nei pirktiniai – ypač jei užauginti su meile.

Ar verta bandyti?

Jeigu turite bent minimalų norą išbandyti kažką naujo, grybų auginimas ant kavos tirščių – puikus projektas. Jis nereikalauja brangios įrangos ar patirties, tačiau leidžia prisiliesti prie gamtos ciklų net ir mažame bute.

Sėkmingai išaugintas pirmasis grybo kepurėtas gali tapti ne tik vakarienės dalimi, bet ir paskata tolimesniems eksperimentams su tvaria sodininkyste.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video