Kodėl šis pyragas nustebina
Tai vienas paprasčiausių šokoladinių desertų, kokius galima paruošti iš visai įprastų produktų. Kadangi tešloje nėra kiaušinių ir pieno, tekstūra gaunasi ypatingai švelni ir puri, o kepimas keptuvėje po dangčiu išlaiko drėgmę. Tinka ir pasninkui, ir tada, kai norisi greito skanėsto be sudėtingų procedūrų.
Ingredientai
Šiltas vanduo – 200 ml
Cukrus – 130 g
Druska – žiupsnelis
Medus – 80 g (arba klevų sirupas, arba papildomi 50 g cukraus)
Soda – 2/3 arbatinio šaukštelio
Augalinis aliejus – 80 g
Miltai – 200 g
Kakava – 40 g
Tešlos paruošimas
Supilkite į dubenį šiltą vandenį, suberkite cukrų, druską, įmaišykite medų. Išmaišykite, kol ištirps.
Supilkite aliejų, įmaišykite sodą.
Suberkite kakavą, išmaišykite.
Po truputį berkite miltus ir maišykite, kol gausite skystą, vientisą tešlą be gumulėlių.
Keptuvės paruošimas
Naudokite 22–24 cm skersmens keptuvę.
Dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, šonus lengvai patepkite aliejumi.
Labai svarbu – keptuvė turi turėti gerai užsidarantį dangtį.
Kepimas
Supilkite tešlą į paruoštą keptuvę.
Kepkite ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu, apie 20 minučių.
Ant paviršiaus atsiradę burbuliukai ir sustingusi tešla rodo, kad galima apversti.
Uždėkite ant viršaus pergamentą, pridenkite lėkšte ir atsargiai apverskite.
Perkelkite atgal į keptuvę ir kepkite dar 15 minučių ant mažos ugnies.
Kaip suprasti, kad pyragas iškepė
Paviršius elastingas, vidus nebe skystas.
Šakute spustelėjus ji išeina sausa.
Kvapas – intensyviai šokoladinis.
Patiekimo idėjos
Pabarstykite cukraus pudra
Uogų padažas (vyšnių, aviečių) suteiks gaivumo
Puikiai dera su bananų griežinėliais
Tinka ir riešutų sviestas, ir šviežios uogos
Ar šis receptas pavyks?
Taip — tešla yra klasikinio veganiško šokoladinio pyrago tipo, kuri puikiai kyla su soda, o kepimas keptuvėje po dangčiu sukuria „orkaitės efektą“.
Svarbiausia:
labai maža ugnis
pergamentas dugne
sandarus dangtis
neskubėti versti
Tokiu būdu pyragas be orkaitės tikrai pavyksta minkštas, purus ir tolygiai iškepęs.





