Tarp daugybės grūdų, kuriuos kasdien vartojame, vienas ypač išsiskiria – amarantas. Šis senovinis augalas, dar mažai žinomas plačiajai visuomenei, vis dažniau linksniuojamas moksliniuose tyrimuose dėl jo poveikio širdies sveikatai, uždegimo mažinimui ir net senėjimo lėtėjimui.
Skirtingai nei perdirbti grūdai, amarantas išlaikė natūralią sudėtį ir pasižymi aukšta biologine verte. Jo sudėtyje – visavertis baltymas, gausu antioksidantų, atsparaus krakmolo, bei biologiškai aktyvių medžiagų, kurios veikia ląstelių lygiu.
Kas yra amarantas?
Amarantas – tai senovinis pseudogrūdas, kilęs iš Pietų Amerikos ir vartotas dar actekų civilizacijoje. Nepaisant savo ilgos istorijos, jis šiuolaikinėje mityboje dar dažnai pamirštamas. Tai mažas, šviesiai gelsvas grūdas, pasižymintis švelniu riešutiniu skoniu ir ypatingai plačiu maistinių medžiagų spektru.
Jis natūraliai neturi glitimo, todėl tinka ir žmonėms, turintiems celiakiją ar glitimo netoleranciją. Dėl savo tankios struktūros ir didelio maistinių medžiagų kiekio dažnai vadinamas „supergrūdu“.
Kodėl amarantas stiprina širdį?
Tyrimai rodo, kad amaranto baltymai, virškinimo metu suskaidomi į biologiškai aktyvius peptidus, kurie slopina angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) aktyvumą. Šis mechanizmas yra labai panašus į kai kurių vaistų nuo hipertenzijos poveikį – tik be jų šalutinio poveikio.
Be to, amarante gausu magnio, kalio ir skaidulų, kurios:
Padeda reguliuoti kraujospūdį
Mažina „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį
Apsaugo kraujagyslių sieneles nuo oksidacinio pažeidimo
Amarantas taip pat turi squaleno – natūralios medžiagos, veikiančios kaip antioksidantas, galintis apsaugoti širdies audinius nuo uždegiminių procesų.
Kaip amarantas lėtina senėjimą?
Viena iš įdomiausių amaranto savybių – gebėjimas aktyvinti sirtuinus. Tai fermentai, kurie reguliuoja ląstelių atsinaujinimą, autofagiją (ląstelių „valymosi“ procesą) ir DNR atkūrimą. Visa tai tiesiogiai susiję su lėtesniu biologiniu senėjimu.
Amarante taip pat yra lizino – nepakeičiamos aminorūgšties, svarbios kolageno sintezei ir odos elastingumui, bei polifenolių, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus – vieną pagrindinių senėjimo priežasčių.
Atsparusis krakmolas – slaptas ginklas prieš uždegimą
Amaranto sudėtyje randamas atsparusis krakmolas, veikiantis kaip prebiotikas. Jis nesuvirškinamas plonojoje žarnoje ir pasiekia storąją žarną, kur maitinamos naudingos žarnyno bakterijos. Gerai funkcionuojantis žarnynas reiškia:
Mažesnį sisteminio uždegimo lygį
Geresnį imuninį atsaką
Efektyvesnį maistinių medžiagų įsisavinimą
Žarnyno mikrobiotos pusiausvyra taip pat siejama su geresne nuotaika, energijos lygiu ir ilgesniu gyvenimo trukme.
Kaip įtraukti amarantą į kasdienę mitybą?
Amarantas yra universalus – jį galima virti kaip košę, naudoti salotose, troškiniuose ar net kepti. Jis tinka:
Vietoj ryžių ar kuskuso
Kaip baltymingas priedas sriubose
Košėse su daržovėmis arba vaisiais
Traškiai skrudintas – kaip pusryčių ar desertų papildas
Prieš verdant jį rekomenduojama trumpai paskrudinti sausoje keptuvėje – taip sustiprėja skonis ir pagerėja virškinamumas. Proporcija verdant: 1 dalis amaranto ir 2,5 dalys vandens, virimo trukmė – 20–25 minutės.
Ką sako mokslas?
Tyrimai, paskelbti tokiose žurnaluose kaip Journal of Food Science ir JAMA Internal Medicine, rodo aiškią sąsają tarp amaranto vartojimo ir širdies sveikatos rodiklių pagerėjimo. Viename klinikiniame tyrime dalyviai, 6 savaites vartoję amarantą kasdien, patyrė:
20 % mažesnį uždegimo žymenų kiekį
15 % sumažėjusį MTL cholesterolį
pagerėjusią kraujotaką
Šie rezultatai rodo, kad amarantas gali veikti kaip natūrali prevencinė priemonė prieš širdies ligas ir su senėjimu susijusias problemas.
Prieinamumas ir paprastas pasiruošimas
Nors anksčiau amarantą buvo sunku rasti, šiandien jį siūlo dauguma sveiko maisto parduotuvių ir internetinių tiekėjų. Jis parduodamas tiek grūdų pavidalu, tiek miltų, dribsnių ar pūsto produkto forma.
Jo laikymo sąlygos paprastos – sandariame inde, tamsioje vietoje, kaip ir bet kuris kitas sausas produktas. Paruošimas reikalauja nedaug laiko ir pastangų, tad tinka net ir greitam gyvenimo būdui.
Išvada
Amarantas – tai daugiau nei tiesiog maistingas grūdas. Tai mokslu pagrįstas pasirinkimas, galintis prisidėti prie širdies sveikatos, uždegimo kontrolės ir senėjimo lėtinimo. Įtraukus jį į kasdienę mitybą, galima ne tik paįvairinti racioną, bet ir ilgainiui sustiprinti organizmo atsparumą, pagerinti energiją, nuotaiką ir būklę ląstelių lygiu.
Jei iki šiol apie jį nebuvote girdėję – dabar pats metas įtraukti šį senovinį supergrūdą į savo virtuvę.