Moterys turi vartoti tai reguliariai: mokslininkai atrado neįtikėtinai naudingas svogūnų ir česnakų savybes

Naujausi tyrimai rodo, kad moterims reguliariai vartojant svogūnus ir česnakus yra didelė nauda sveikatai. Mokslininkai nustatė, kad šiuose svogūninių šeimos daržovėse yra galingų junginių, kurie suteikia antioksidacinę apsaugą, hormonų pusiausvyros efektą ir gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą. Tyrimai rodo, kad šie įprasti virtuvės ingredientai gali mažinti vėžio riziką ir palaikyti kaulų tankį po menopauzės. Šiuose maisto produktuose esantys organiniai sieros junginiai ir flavonoidai taip pat stiprina imuninę sistemą ir detoksikacijos procesus. Jų įrodyta nauda yra kur kas didesnė nei tik maisto skonio pagerinimas.

Galingi antioksidantai: kaip Allium daržovės kovoja su ląstelių pažeidimais

Allium daržovių šeimos svogūnai ir česnakai išsiskiria kaip išskirtiniai antioksidantų šaltiniai, kurie yra naudingi moterų sveikatai. Šios daržovės turi kvercetino, kaempferolio ir organinių sieros junginių, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, taip mažindami oksidacinį stresą.

Tyrimai rodo, kad jie veiksmingai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, susijusių su ankstyvu senėjimu ir moterims būdingomis lėtinėmis ligomis. Česnako alicinas ir svogūnų flavonoidai veikia sinergiškai, stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo uždegimų.

Reguliarus vartojimas suteikia kaupiamąjį apsauginį poveikį, ypač moterims, patiriančioms hormonų svyravimus. Mokslininkai rekomenduoja šias daržoves įtraukti į kasdienį racioną, vartojant jas žalias arba šiek tiek apvirtas, kad išliktų jų antioksidacinės savybės

Hormonų pusiausvyra: sieros ryšys su moterų sveikata

Svogūnų ir česnakų sieros junginiai atlieka svarbų vaidmenį moterų hormonų reguliavime įvairiais gyvenimo etapais. Šie junginiai palaiko kepenų funkciją, stiprina perteklinio estrogeno metabolizmą, o tai gali padėti sumažinti estrogeno dominavimo ir PMS simptomus.

Perimenopauzės ir menopauzės metu svogūninių daržovių vartojimas padeda stabilizuoti svyruojantį hormonų lygį. Juose esanti siera padeda gaminti glutationą – galingą detoksikantą, kuris palaiko endokrininės sistemos pusiausvyrą. Reguliarus šių daržovių vartojimas gali padėti normalizuoti jaunesnių moterų menstruacijų ciklą ir palengvinti vyresnių moterų pereinamojo laikotarpio simptomus.

Be to, šie sieros junginiai sąveikauja su selenu, palaikydami tinkamą skydliaukės funkciją, kuri yra būtina hormonų pusiausvyrai palaikyti.

Kaulų tankio apsauga: osteoporozės prevencija naudojant Allium junginius

Moteriai senstant, vis svarbesnis tampa kaulų tankio palaikymas, ypač po menopauzės, kai sumažėja estrogeno lygis.

Tyrimai rodo, kad svogūnų ir česnako tipo daržovės turi junginių, kurie gali padėti išlaikyti kaulų masę.

Tyrimai parodė, kad šiuose daržovėse esantys sieros junginiai ir flavonoidai slopina osteoklastus – ląsteles, atsakingas už kaulų rezorbciją, tuo pačiu remdami osteoblastus, kurie kuria naują kaulinį audinį.

Allium daržovių antioksidacinės savybės taip pat kovoja su oksidaciniu stresu, kuris prisideda prie kaulų irimo.

Reguliarus česnako ir svogūnų vartojimas siejamas su didesniu kaulų mineraliniu tankiu pasibaigus menopauzei, o tai gali sumažinti kaulų lūžių riziką ir osteoporozės progresavimą.

Nauda širdies sveikatai: širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimas moterims

Širdies ir kraujagyslių ligos nuolat užima pirmąją vietą tarp moterų mirtingumo priežasčių visame pasaulyje, dažnai pasireikšdamos kitais simptomais nei vyrams. Tyrimai rodo, kad svogūninių daržovių vartojimas moterims suteikia reikšmingą apsaugą nuo širdies ligų per kelis mechanizmus.

Svogūnai ir česnakai turi organinių sieros junginių, kurie slopina trombocitų agregaciją ir mažina kraujo krešulių susidarymo riziką. Šie daržovės taip pat mažina LDL cholesterolio kiekį ir didina HDL cholesterolio kiekį. Reguliarus šių daržovių vartojimas yra susijęs su kraujospūdžio sumažėjimu dėl kraujagyslių išsiplėtimo ir azoto oksido gamybos.

Tyrimai rodo, kad moterys, vartojančios svogūnines daržoves 2–3 kartus per savaitę, patiria 25–30 % mažesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką nei tos, kurios jas vartoja retai, todėl šie maisto produktai yra vertinga širdį saugančios mitybos dalis.

Vėžio prevencijos savybės: tyrimai moterims būdingų vėžio formų prevencijos srityje

Daugybė tyrimų parodė, kad reguliarus svogūnų ir česnakų vartojimas gali žymiai sumažinti kelių moterims būdingų vėžio rūšių, įskaitant krūties, kiaušidžių ir gimdos gleivinės vėžį, riziką.

Tyrimai rodo, kad svogūninių daržovių sudėtyje yra stiprių organinių sieros junginių ir flavonoidų, kurie slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi. Atlikus atvejų kontrolės tyrimą nustatyta, kad moterys, vartojančios daug česnako, turėjo 50 % mažesnę riziką susirgti gimdos gleivinės vėžiu, palyginti su tomis, kurios jo vartojo labai mažai. Panašiai, svogūnų sudėtyje esantis kvercetinas pasižymi gebėjimu sukelti krūties vėžio ląstelių apoptozę.

Šie apsauginiai poveikiai yra priklausomi nuo dozės, o nuoseklus 1–2 porcijų per savaitę vartojimas rodo matomą naudą ilgalaikiuose tyrimuose.

Imuninės sistemos stiprinimas: atsparumo sezoninėms ligoms ugdymas

Dauguma moterų gali žymiai sustiprinti savo imuninę sistemą, įtraukdamos svogūnus ir česnaką į savo įprastą mitybą. Šie svogūniniai daržovės turi stiprių junginių, tokių kaip alicinas ir kvercetinas, kurie aktyvina imunines ląsteles ir padidina antikūnų gamybą.

Tyrimai rodo, kad moterys, kurios reguliariai vartoja šiuos maisto produktus, rečiau serga kvėpavimo takų infekcijomis. Įrodyta, kad žiemos mėnesiais česnako vartojimas sumažina peršalimo atvejų skaičių iki 63 %. Svogūnų sudėtyje esantys sieros junginiai padeda kovoti su uždegimu ir palaiko baltųjų kraujo kūnelių funkciją.

Norint gauti maksimalią naudą, mitybos specialistai rekomenduoja vartoti žalią arba šiek tiek apkeptą česnaką ir po supjaustymo palikti jį 10 minučių, kad aktyvuotų imunitetą stiprinančias medžiagas.

Priešuždegiminis poveikis: lėtinio skausmo ir autoimuninių ligų gydymas

Svogūnų ir česnakų priešuždegiminės savybės teikia didelę naudą moterims, kenčiančioms nuo lėtinio skausmo ir autoimuninių ligų. Tyrimai rodo, kad sieros junginiai, ypač česnako alicinas ir svogūnų kvercetinas, aktyviai mažina uždegimo žymenis organizme.

Moterims, sergančioms reumatoidiniu artritu, vilklige ar endometriozė, reguliarus šių svogūninių daržovių vartojimas gali padėti sumažinti uždegimą ir palengvinti su juo susijusį skausmą. Tyrimai rodo, kad šie junginiai slopina prouždegiminius citokinus ir stiprina antioksidantų fermentų aktyvumą.

Terapinis metodas, apimantis šiuos maisto produktus, gali papildyti tradicinius gydymo būdus, potencialiai sumažindamas priklausomybę nuo vaistų ir gerindamas gyvenimo kokybę natūraliai valdant uždegimą.

Detoksikacijos palaikymas: kenksmingų junginių pašalinimas iš organizmo

Dėl galingų biologiškai aktyvių junginių svogūnai ir česnakai veikia kaip natūralūs moters organizmo detoksikaciniai agentai. Jų sierą turintys elementai aktyvuoja fermentus, kurie padeda kepenims neutralizuoti toksinus ir paversti juos vandenyje tirpiais junginiais, kad jie būtų pašalinti iš organizmo.

Tyrimai rodo, kad svogūninių daržovių vartojimas skatina glutationo gamybą – tai svarbus antioksidantas, kuris palengvina ląstelių detoksikacijos procesus. Moterims šis detoksikacijos palaikymas yra ypač vertingas hormonų svyravimų metu, kai aplinkos toksinai gali sutrikdyti endokrininę funkciją.

Reguliarus vartojimas padeda išvalyti organizmą nuo sunkiųjų metalų, aplinkos teršalų ir medžiagų apykaitos produktų. Šis valomasis poveikis prisideda prie geresnės ląstelių funkcijos, mažesnio oksidacinio streso ir geresnės bendros sveikatos.

Nauda odai ir plaukams: reguliaraus Allium vartojimo grožio poveikis

Be savo detoksikuojančių savybių, svogūnai ir česnakai turi nepaprastą naudą moterų išvaizdai.

Šie svogūnai turi sieros junginių, kurie skatina kolageno gamybą, didina odos elastingumą ir mažina smulkias raukšleles. Svogūnuose esantis kvercetinas veikia kaip antioksidantas, apsaugantis odą nuo UV spindulių ir aplinkos veiksnių.

Plaukų sveikatai svogūnai skatina galvos odos kraujotaką, galbūt skatindami augimą ir stiprėjimą. Jų antimikrobinės savybės taip pat gali sumažinti pleiskanų susidarymą ir galvos odos infekcijas. Naudojami vietiškai kaip ekstraktai ar sultys, jie gali padėti kovoti su spuogais ir pagerinti bendrą odos toną.

Reguliarus vartojimas prisideda prie sveikesnės odos ir stipresnių plaukų iš vidaus.

Paprasti būdai įtraukti svogūnus ir česnaką į kasdienį racioną

Norint įtraukti galingus svogūnus į kasdienius patiekalus, nereikia kulinarinių žinių ar specialios įrangos.

Moterys gali lengvai pridėti smulkintą česnaką į salotų padažus, makaronų padažus ar troškinius, kad iškart pagerintų skonį.

Žali svogūnai puikiai tinka sumuštiniams, salotoms ir kaip sriubų garnyras.

Tiems, kurie yra jautrūs stipriems skoniui, keptas česnakas suteikia saldų, švelnų skonį, kuris puikiai tinka tepti ant duonos ar maišyti į bulvių košę.

Kepti svogūnai yra puikus pagrindas daugeliui patiekalų.

Net ir užimtos moterys gali pasinaudoti iš anksto susmulkintu česnaku ar šaldytomis supjaustytomis svogūnėmis, kai laiko trūksta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video