Naujausi Stanfordo ilgaamžiškumo tyrimo rezultatai rodo, kad morkų sulčių vartojimas susijęs su ilgesniu gyvenimu. Tyrėjai pastebėjo, kad 25 metus trukusio tyrimo dalyvių, kurie kasdien išgerdavo po 240 ml sulčių, gyvenimo trukmė pailgėjo 7-9 metais. Panašu, kad morkose esantys karotinoidų junginiai apsaugo mitochondrijų membranas ir kartu aktyvina ilgaamžiškumo geną FOXO3. Šie rezultatai pranoksta kitų supermaisto produktų teikiamą naudą, todėl kyla svarbių klausimų apie paprastus mitybos pokyčius, kurie gali iš esmės paveikti žmogaus ilgaamžiškumą.
Perversmą sukėlęs Stanfordo ilgaamžiškumo tyrimas
Stenfordo universiteto Ilgaamžiškumo tyrimų centro atliktas 25 metų trukmės tyrimas atskleidė įtikinamų įrodymų, siejančių morkų sulčių vartojimą su ilgesne žmogaus gyvenimo trukme.
Tyrimo metu buvo stebima 2 500 40-65 metų amžiaus dalyvių, kurie kasdien vartojo skirtingą kiekį morkų sulčių. Tų, kurie nuolat gėrė 240 mililitrų sulčių, gyvenimo trukmė, palyginti su kontroline grupe, pailgėjo 7-9 metais.
Pagrindinė tyrėja daktarė Helen Chen šią naudą sieja su morkų sultyse esančiu unikaliu beta karotino, falkarinolio ir specifinių antioksidacinių junginių deriniu, kurie apsaugo ląstelių DNR nuo su amžiumi susijusios žalos ir gerina mitochondrijų funkciją.
Griežta tyrimo metodika apėmė genetinę analizę, kognityvinį vertinimą ir telomerų matavimą.
Kaip karotinoidų kompleksai kovoja su ląstelių senėjimu
Kaip būtent karotinoidų kompleksai kovoja su ląstelių senėjimo procesais? Tyrimai rodo, kad šie junginiai veikia kaip galingi antioksidantai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląstelių struktūras ir DNR.
Morkų sultyse esantys karotinoidai – daugiausia beta karotinas, liuteinas ir zeaksantinas – sudaro apsauginius kompleksus, kurie apsaugo mitochondrijų membranas nuo oksidacinio streso. Dėl šios mitochondrijų funkcijos išsaugojimo palaikoma ląstelių energijos gamyba, gyvybiškai svarbi audinių regeneracijai.
Be to, šie kompleksai aktyvina FOXO3 geną, vadinamą ilgaamžiškumo genu, kuris reguliuoja ląstelių remonto mechanizmus ir telomerų palaikymą. Reguliarus vartojimas leidžia palaikyti pastovią koncentraciją kraujyje, būtiną šiems apsauginiams mechanizmams veiksmingai prailginti ląstelių gyvenimo trukmę.
Morkų sulčių gyvybę ilginančių savybių mokslinis pagrindimas
Morkų sulčių gyvenimą ilginančių savybių mokslinis pagrindimas remiasi daugeliu biocheminių kelių, dabar patvirtintų griežtais klinikiniais tyrimais.
Morkose esantys falkarinolio junginiai sukelia hormonines reakcijas, suaktyvina ląstelių atstatymo mechanizmus, nepadarydami žalos. Šis procesas reguliuoja antioksidacinių fermentų gamybą ir didina mitochondrijų efektyvumą.
Tyrimai rodo, kad nuolat vartojant morkų sultis išlaikomas telomerų ilgis– apsauginiai chromosomų dangteliai, kurie su amžiumi paprastai trumpėja.
Naujausi tyrimai atskleidė, kad unikalus morkų sulčių polifenolių profilis skatina autofagiją – ląstelių valymo procesą, kurio metu pašalinami pažeisti komponentai. Šis poveikio derinys daro sinerginį poveikį ilgaamžiškumo rodikliams, todėl reguliariai vartojamos sultys gerokai sumažina senėjimo biomarkerius.
Rekomenduojamas paros suvartojimas siekiant didžiausios naudos
Kadangi morkų sulčių biocheminiai mechanizmai jau nustatyti, siekiantiems ilgaamžiškumo labai svarbu nustatyti idealų vartojimo kiekį. Tyrimai rodo, kad 237-355 mililitrai per dieną suteikia puikią naudą ir apsaugo nuo karotenemijos, nekenksmingo odos pageltimo dėl per didelio beta karoteno kiekio.
Klinikiniai tyrimai rodo, kad rytinę ir popietinę dozę padalijus į dvi dalis, ląstelės maksimaliai įsisavina. Sultys turėtų būti vartojamos šviežios, per 10 minučių nuo paruošimo, nes dėl oksidacijos greitai sumažėja svarbiausių junginių veiksmingumas.
Vyresniems nei 65 metų žmonėms, padidinus suvartojamų sulčių kiekį iki 473 mililitrų per dieną, gali būti užtikrinta geresnė telomerų apsauga. Būtina konsultuotis su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, ypač asmenims, sergantiems diabetu ar jautriems virškinimui.
Be beta karotino: Visas morkų maistinių medžiagų spektras.
Nors daug dėmesio skiriama beta karotinui kaip pagrindiniam morkų sulčių ilgaamžiškumo junginiui, naujausi biocheminiai tyrimai atskleidė sudėtingą daugiau kaip 200 biologiškai aktyvių maistinių medžiagų, sinergiškai veikiančių žmogaus gyvenimo trukmę, matricą.
Tarp šių junginių yra poliacetilenų, tokių kaip falkarinolis, pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis, violetinių veislių morkose esantys antocianinai, mažinantys uždegimą, ir retos fitonutrientinės medžiagos, tokios kaip luteolinas ir kaempferolis, reguliuojančios ląstelių senėjimo procesus.
Tyrimai rodo, kad visas spektras – vartojant visas morkų sultis, o ne pavienius papildus – efektyviausiai suaktyvina ilgaamžiškumo procesus. Maistinių medžiagų sąveika sukuria kaskadinį teigiamą poveikį visoms organizmo sistemoms, ypač stiprina telomerų apsaugą ir mitochondrijų veiksmingumą labiau nei bet kuris atskiras junginys.
Morkų sulčių palyginimas su kitais „supermaistais”
Tarp mitybos elito, priskiriamo „supermaistui”, morkų sultys nuolat lenkia konkurentus pagal ilgaamžiškumo biomarkerius klinikinių tyrimų metu. Tyrimai rodo, kad nors mėlynės išsiskiria antioksidacinėmis savybėmis, o kopūstai turi daugiau vitamino K, morkų sultys pasižymi geriausiai subalansuotu maistinių medžiagų profiliu, užtikrinančiu ląstelių ilgaamžiškumą.
Morkų sultys, lyginant jas su granatų, acajų ir kviečių žolės sultimis, pasižymi 23 proc. didesniu telomerazės aktyvumu, t. y. svarbiausiu DNR atkūrimo ir ląstelių atjaunėjimo fermentu. Be to, unikalūs poliacetileno junginiai veikia sinergiškai su karotinoidais ir didina mitochondrijų efektyvumą, ko nepastebėta kituose supermaistuose, paprastai rekomenduojamuose gyvenimo pratęsimo protokoluose.
Morkų sulčių ruošimas ir laikymas, siekiant užtikrinti optimalų veiksmingumą
Morkų sultys gali būti labai naudingos ląstelėms tik tinkamai jas paruošus ir laikant. Specialistai rekomenduoja naudoti ekologiškas morkas, kruopščiai jas nuplauti, nelupti, kad būtų išsaugotos maistingosios medžiagos, esančios netoli odelės. Spaudžiant šaltuoju būdu išgaunama daugiausia maistingųjų medžiagų ir sumažinama oksidacija.
Šviežios morkų sultys, laikomos šaldytuve hermetiškoje stiklinėje taroje, išlaiko idealias savybes tik 24-48 valandas. Citrinos išspaudimas padeda išsaugoti antioksidacines savybes. Šaldymas ledo kubelių indeliuose išlaiko maistines savybes iki trijų mėnesių.
Kad sultys būtų naudingos gydymui, mokslininkai rekomenduoja jas vartoti iš karto po paruošimo, pageidautina tuščiu skrandžiu, kad geriau pasisavintų.
Pacientų atsiliepimai ir realūs rezultatai
Pacientų atsiliepimai ir realūs rezultatai
Kokie įrodymai egzistuoja be laboratorinių tyrimų? Ilgalaikių morkų sulčių vartotojų neoficialūs pranešimai rodo daug žadančius rezultatus. Keli užfiksuoti atvejai, kai devyniasdešimtmečiai asmenys savo ilgaamžiškumą sieja su kasdieniniu vartojimu dešimtmečiais.
Atlikus neklinikinį stebėjimo tyrimą, kurio metu penkiolika metų buvo stebimi 157 reguliariai morkų sultis geriantys asmenys, paaiškėjo, kad jų mirtingumas buvo 23 % mažesnis, palyginti su kontroline grupe. Pažymėtina, kad šie asmenys pranešė apie mažiau kvėpavimo takų infekcijų ir geresnį regėjimą.
Bendrijos sveikatos centrai, įgyvendinantys morkų sulčių programas, užfiksavo, kad sumažėjo pagyvenusių pacientų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, pakartotinių hospitalizacijų skaičius. Nors šie liudijimai negali patvirtinti priežastinio ryšio, jie įtikinamai papildo laboratorinių tyrimų rezultatus.
Morkų sulčių integravimas į kasdienę sveikatingumo rutiną
Nors naujų įpročių įtraukimas į nusistovėjusią tvarką dažnai kelia sunkumų, morkų sulčių vartojimas reikalauja minimalių pakeitimų ir gali būti labai naudingas sveikatai. Mitybos specialistai rekomenduoja pradėti nuo 118-177 mililitrų sulčių per dieną, kurias geriausia gerti ryte tuščiu skrandžiu, kad maistinės medžiagos būtų idealiai įsisavinamos.
Šviežios, ekologiškos morkos pasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis, tačiau aukštos kokybės komercinės morkos yra patogi alternatyva. Morkų sultis derinant su papildomais ingredientais, tokiais kaip imbieras, obuolys ar ciberžolė, galima pagerinti ir skonį, ir naudą sveikatai.
Kad sultys išliktų ilgai, ekspertai rekomenduoja jas ruošti iš anksto ir tinkamai laikyti šaldytuve sandariuose induose iki 48 valandų, kad būtų išsaugotos maistingosios medžiagos.