Mokslininkai: kakava yra ne tik skani, bet ir skatina ilgaamžiškumą

cocoa promotes longevity deliciously

Mokslininkai rado įtikinamų įrodymų, kad kakava skatina ilgaamžiškumą. Daug flavanolių ir polifenolių turinti kakava gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes gerina kraujagyslių funkciją ir mažina uždegimą. Tyrimai rodo, kad ji didina azoto oksido gamybą, mažina kraujospūdį ir gerina cholesterolio kiekį kraujyje. Reguliarus vartojimas gerina vyresnio amžiaus žmonių kognityvines funkcijas ir gali sumažinti su amžiumi susijusį nuosmukį. Didžiausia šių naudingų junginių koncentracija yra juodajame šokolade, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos sausųjų medžiagų. Tyrimai atskleidžia daug daugiau apie šį skanų supermaistą.

Mokslas apie kakavos senėjimą stabdančias savybes

Nors daugelis maisto produktų teigia, kad jie naudingi sveikatai, kakava išsiskiria svariais moksliniais įrodymais, patvirtinančiais jos senėjimą stabdančias savybes. Tyrimais nustatyta, kad kakavoje esantys flavanoliai yra pagrindiniai junginiai, gerinantys kraujagyslių funkciją ir mažinantys uždegimą– du svarbūs ilgaamžiškumo veiksniai.

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad kakava gerina vyresnio amžiaus žmonių kognityvines funkcijas ir kartu mažina oksidacinio streso žymenis. Be to, kakavos vartojimas susijęs su geresniu jautrumu insulinui ir mažesniu kraujospūdžiu, t. y. su dažnomis su amžiumi susijusiomis ligomis.

Panašu, kad kakavoje esantys polifenoliai aktyvina sirtuinus – baltymus, kurie reguliuoja ląstelių sveikatą ir yra susiję su ilgesne daugelio organizmų gyvenimo trukme.

Flavanoliai: Šokoladiniame batonėlyje esantys galingi junginiai

Kakavos pupelėse randama daugybė flavanolių, kurie yra vienas iš labiausiai koncentruotų biologiškai aktyvių junginių šaltinių gamtoje. Tarp šių polifenolių yra epikatechinas ir katechinas, kurie labai prisideda prie kakavos antioksidacinių savybių.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, mažina uždegimą ir gerina kraujagyslių funkciją. Harvardo medicinos mokykloje atlikti tyrimai rodo, kad flavanoliai didina azoto oksido gamybą, didina kraujagyslių lankstumą ir gali mažinti kraujospūdį.

Didžiausia flavanolių koncentracija yra juodajame šokolade, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos sausųjų medžiagų. Apdorojimo būdai daro didelę įtaką flavanolio išsilaikymui, o minimaliai apdoroti, nealkalizuoti kakavos milteliai išlaiko daugiau naudingų junginių nei stipriai apdoroti alternatyvūs produktai.

Kaip kakavos vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą

Kakavos nauda širdies ir kraujagyslių sistemai neapsiriboja vien antioksidacinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant kakavą gali sumažėti kraujospūdis, nes ji skatina azoto oksido gamybą, kuris atpalaiduoja kraujagyslių sieneles ir gerina kraujotaką.

Tyrimai rodo, kad kakavos flavanoliai padeda sumažinti MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį ir padidinti DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį. Toks palankus lipidų profilis mažina arterinių plokštelių susidarymą, todėl mažėja insulto ir infarkto rizika.

Be to, kakavos vartojimas susijęs su geresniu jautrumu insulinui ir mažesniais uždegimo žymenimis kraujagyslėse. Šie poveikiai bendrai prisideda prie bendros širdies ir kraujagyslių sveikatos palaikymo ir gali paaiškinti gyventojų tyrimuose pastebėtą ryšį tarp saikingo kakavos vartojimo ir ilgesnio gyvenimo trukmės.

Kakavos vaidmuo mažinant lėtinį uždegimą

Lėtinis uždegimas yra pagrindinė daugelio su amžiumi susijusių ligų priežastis, tačiau kakavos junginiai pasižymi daug žadančiomis priešuždegiminėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys flavanoliai slopina prouždegiminius citokinus ir mažina oksidacinio streso žymenis kraujo plazmoje.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant daug flavanolio turinčią kakavą, sumažėja C reaktyvaus baltymo, pagrindinio sisteminio uždegimo rodiklio, kiekis. Be to, kakavos polifenoliai moduliuoja NF-κB signalinius kelius, veiksmingai slopindami uždegimines reakcijas ląstelių lygmeniu.

Šis priešuždegiminis poveikis labiausiai pasireiškia vartojant juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 70 % kakavos. Kad rezultatai būtų idealūs, mitybos ekspertai rekomenduoja į subalansuotą mitybą įtraukti nedidelį kiekį minimaliai apdorotų kakavos produktų.

Reguliaraus kakavos vartojimo nauda kognityviniams procesams

Reguliarus kakavos vartojimas gerina pažinimo funkcijas įvairiose srityse, įskaitant atmintį, dėmesį ir duomenų apdorojimo greitį. Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys flavanoliai gerina kraujotaką smegenyse, ypač naudingi mokymosi ir atminties sritims.

Pastoviai vartojant kakavos, vyresnio amžiaus žmonėms pastebimai pagerėja kalbos sklandumas ir darbinė atmintis. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali padėti išvengti su amžiumi susijusio kognityvinių funkcijų silpnėjimo ir sumažinti demencijos ir Alzheimerio ligos rizikos veiksnius.

Neuroprotekcinį poveikį lemia kakavos gebėjimas mažinti oksidacinį stresą nerviniuose audiniuose ir kartu skatinti neuroplastiškumą, t. y. smegenų gebėjimą formuoti naujas nervines jungtis visą gyvenimą.

Praktiniai būdai, kaip įtraukti kakavą į ilgaamžiškumo dietą

Kakavos įtraukimas į kasdienės mitybos planą nereikalauja nei sudėtingumo, nei išlaidų, tačiau yra labai naudingas ilgaamžiškumui. Galima pradėti nuo valgomojo šaukšto nesaldintos kakavos miltelių į rytinę kavą ar avižinę košę.

Juodasis šokoladas, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos sausųjų medžiagų, yra dar vienas patogus pasirinkimas, kai kasdien suvartojama po 1-2 kvadratines porcijas.

Ieškantiems įvairovės, kakavos riešutai suteikia tekstūros jogurtui, kokteiliams ar salotoms. Kakavos įmaišymas į pikantiškus patiekalus, pavyzdžiui, meksikietišką „mole” padažą ar čili, suteikia netikėtų maistinių privalumų. Taikant šiuos produktus gaunama flavanolių ir antioksidantų, kartu išlaikomas kalorijų balansas, ypač kai vengiama produktų su pridėtiniu cukrumi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video