Močiutės virtuvės paslaptis: bulvių plokštainis su kefyru, kuris privers pamiršti visus kitus receptus

Jei kalbėtume apie receptus, kurie nepelnytai pamiršti, šis bulvių ir kefyro plokštainis su varške tikrai užimtų garbingą vietą. Tai patiekalas, kuris ne tik susižavės jūsų artimuosius, bet ir suteiks nostalgiškų prisiminimų apie lietuviškos virtuvės tradicijas. Iš paprastų ingredientų sukuriamas nepaprastas skonis – tikras lietuviškos virtuvės stebuklas.

Pyragų istorija: nuo praktinės paskirties iki gardėsio

Įdomu pastebėti, kad pyragų tradicija pasaulyje turi labai gilias šaknis. Istorikai mano, kad pyragai ir įvairūs plokštainiai buvo pradėti kepti daug anksčiau nei kiti duonos gaminiai.

Pirminiai pyragai buvo visai kitokie nei dabar – iš pradžių tešlos apvalkalas nebuvo skirtas valgymui. Jis tarnavo kaip natūrali „konservų dėžutė” – apsauginė priemonė mėsai, žuviai ir daržovėms išsaugoti, ypač tolimose kelionėse. Tešla apsaugodavo viduje esantį maistą nuo gedimo ir pašalinių kvapų.

Beje, rusų kalboje išlikęs posakis „довести до ручки” (pažodžiui: „atvesti iki rankenos”) yra kilęs būtent iš šios tradicijos. Ankstyvieji pyragai turėdavo „rankeną” iš tešlos, už kurios buvo galima laikyti pyragą – ši rankenėlė nebūdavo valgoma, o vėliau išmetama.

Šiuolaikiniai pyragai ir plokštainiai, žinoma, visiškai transformavosi – dabar valgoma viskas, o skonis tapo pagrindine savybe. Nors šiandien pristatomas receptas nėra tradicinis pyragas tikrąja to žodžio prasme, jis atspindi lietuviškos virtuvės gebėjimą sukurti gardų, sodrų patiekalą iš kasdienių, paprastų produktų.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

Šis bulvių ir kefyro plokštainis su varškės įdaru turi keletą neabejotinų privalumų:

  • Ekonomiškas – pagaminsite iš produktų, kurie dažniausiai jau yra jūsų šaldytuve
  • Universalus – tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui
  • Maistingas ir sotus – puikiai tinka kaip pagrindinis patiekalas
  • Autentiškas – atspindi tikrąsias lietuviškos virtuvės tradicijas
  • Lengvai pritaikomas – galite eksperimentuoti su įdaru pagal savo skonį

Bulvių ir kefyro plokštainio su varške receptas

Ingredientai:

Tešlai:

  • 3 vidutinio dydžio virtos bulvės
  • 180 ml kefyro
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 15 g smulkintų petražolių (apie saują)
  • 400 g miltų
  • 5 g kepimo miltelių (1 arbatinis šaukštelis)

Įdarui:

  • 120 g varškės (9% riebumo)
  • 120 g tarkuoto sūrio „Suluguni” (galima pakeisti mocarela ar kitokiu lydomu sūriu)
  • 20 g smulkintų žalių svogūnų (2-3 laiškai)
  • Druska pagal skonį

Kepimui:

  • 2-3 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite tešlą. Į dubenį sudėkite virtas, nuluptas ir dar šiltas bulves. Užpilkite kefyru, į kurį įberkite druskos, cukraus ir įmuškite kiaušinį. Įdėkite smulkintas petražoles.
  2. Sutrinkite ingredientus. Panardinamu maišytuvu arba virtuviniu kombainu sutrinkite viską iki vientisos masės. Jei neturite elektrinio prietaiso, galite naudoti bulvių grūstuvą, o paskui viską gerai išmaišyti.
  3. Užminkykite tešlą. Į bulvių masę persijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Minkykite, kol gausite minkštą, šiek tiek lipnią tešlą. Jei tešla per daug limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.
  4. Paruoškite įdarą. Sumaišykite varškę su stambiai tarkuotu sūriu ir smulkintais žaliais svogūnais. Pagardinkite druska pagal skonį.
  5. Formuokite plokštainį. Darbo paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 30 cm skersmens apskritimą. Į centro dalį sudėkite varškės įdarą, palikdami apie 5 cm kraštus be įdaro. Užlenkite kraštus ant įdaro, suformuodami tarsi „maišelį”.
  6. Kepkite. 26 cm skersmens keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Atsargiai perkelkite paruoštą plokštainį į keptuvę, šiek tiek jį prispauskite, kad būtų plokščias. Kepkite uždengę dangčiu ant vidutinės kaitros apie 30 minučių.
  7. Apverskite ir baikite kepti. Naudodami didelę mentelę arba apvertę ant lėkštės, atsargiai apverskite plokštainį ir kepkite dar 25-30 minučių, kol jis gražiai apskrus iš abiejų pusių ir bus visiškai iškepęs viduje.

Patarimai tobulam rezultatui

  • Kad tešla būtų puresnė, bulves trinkite, kol jos dar šiltos.
  • Jei norite švelnesnio skonio, vietoj svogūnų laiškų galite naudoti krapus.
  • Įdaro variacijos: galite pridėti špinatų, grybų ar kitų jums patinkančių priedų.
  • Plokštainį patiekite su grietine arba naminiu pomidorų padažu.
  • Jei norite ryškesnio skonio, į įdarą įdėkite šiek tiek tarkuoto kieto sūrio, pavyzdžiui, „Džiugo” ar „Parmezano”.

Šis bulvių ir kefyro plokštainis su varške – puikus pavyzdys, kaip iš paprastų produktų galima sukurti išskirtinio skonio patiekalą. Jis tikrai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu receptu ir nustebins net išrankiausius svečius. Nebijokite eksperimentuoti ir pritaikyti receptą pagal savo skonį!

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video