Mitybos specialistai sudarė maisto produktų, kurie pagreitina senėjimo procesą, sąrašą

foods accelerating aging process

Mokslininkai nustatė pagrindinius mitybos kaltininkus, kurie gali pagreitinti senėjimo procesą. Neseniai mitybos specialistai parengė penkis pagrindinius kaltininkus: cukrų, perdirbtą mėsą, transriebalus, alkoholį ir rafinuotus angliavandenius. Šie maisto produktai skatina uždegimus, oksidacinį stresą ir pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), pažeidžiančių svarbiausius odos baltymus, susidarymą. Supratus šias sąsajas, atsiranda galimybė sulėtinti matomus senėjimo požymius sąmoningai keičiant mitybą. Konkretūs kiekvieno maisto produkto senėjimo poveikio mechanizmai atskleidžia netikėtas įžvalgas apie kasdienio vartojimo pasirinkimus.

Cukrus: Saldus odos elastingumo ir ląstelių sveikatos sabotažas

Kodėl cukrus, kurio skonis toks malonus, taip kenkia žmogaus sveikatai? Atsakymas glūdi procese, vadinamame glikacija, kai cukraus molekulės jungiasi su baltymais ir lipidais, sudarydamos pažengusios glikacijos galutinius produktus (AGE).

Šie AGE pažeidžia kolageną ir elastiną, baltymus, atsakingus už odos elastingumą ir jaunatvišką išvaizdą. Ilgainiui dėl to atsiranda ankstyvos raukšlės, suglebusi oda ir ląstelių funkcijos sutrikimai.

Be to, didelis cukraus vartojimas sukelia uždegimą visame organizme ir spartina ląstelių senėjimą. Jis taip pat blogina imuninės sistemos veiklą ir didina oksidacinį stresą, t. y. veiksnius, tiesiogiai susijusius su su amžiumi susijusiomis ligomis ir matomais senėjimo požymiais.

Perdirbta mėsa: Kaip konservantai pagreitina oksidacinę žalą?

Perdirbta mėsa nuolat patenka tarp kenksmingiausių maisto produktų, spartinančių senėjimo procesą. Šiuose produktuose, įskaitant lašinius, dešreles, dešreles, dešreles ir delikatesus, yra tokių konservantų kaip nitratai ir nitritai, kurie organizme virsta nitrozaminais, stipriais kancerogenais, pažeidžiančiais ląstelių DNR.

Perdirbtoje mėsoje esantis didelis natrio kiekis skatina vandens susilaikymą ir hipertenziją, o pažangieji glikacijos galutiniai produktai (AGE) sukelia uždegimą ir oksidacinį stresą. Tyrimai sieja reguliarų mėsos vartojimą su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, ląstelių irimo ir ankstyvo raukšlėjimosi rizika. Druskos, cheminių konservantų ir perdirbimo metodų derinys sukuria puikią audrą greitesniam senėjimui.

Transriebalai: paslėpti senėjimo sukėlėjai jūsų sandėliuke

Transriebalai: paslėpti senėjimo faktoriai jūsų sandėliuke

Nepaisant to, kad transriebalų nebeliko daugelyje komercinių produktų, jų vis dar yra daugybėje pagrindinių maisto produktų, kuriuose jie labai pagreitina ląstelių senėjimą.

Šie pramoniniu būdu gaminami riebalai didina uždegimo žymenų kiekį, pažeidžia ląstelių membranų vientisumą ir skatina oksidacinį stresą – visus pagrindinius ankstyvo senėjimo veiksnius. Dažniausi jų šaltiniai yra kepiniai, kuriuos galima lengvai įsigyti, kai kurios mikrobangų krosnelėje gaminamų popkornų rūšys, tam tikri kavos kremai ir margarino produktai.

Transriebalai taip pat kenkia kraujagyslių sveikatai, nes tuo pat metu didina MTL cholesterolio kiekį ir mažina DTL cholesterolio kiekį, didina raukšlių susidarymą ir odos senėjimą. Mitybos specialistai rekomenduoja atidžiai tikrinti, ar ingredientų sąrašuose nėra „iš dalies hidrintų aliejų”, net ir tuose produktuose, kurie reklamuojami kaip neturintys transriebalų.

Alkoholis: Alkoholis – priešlaikinių raukšlių dehidratacijos kaltininkas.

Nuo vieno alkoholinio gėrimo prasideda dehidratuojančio poveikio kaskada, kuri pagreitina veido senėjimą ir raukšlių formavimąsi. Alkoholis veikia kaip diuretikas, todėl organizmas greičiau nei įprastai netenka skysčių ir svarbiausių maistinių medžiagų.

Dermatologai pažymi, kad nuolatinis alkoholio vartojimas mažina vitamino A, labai svarbaus antioksidanto ląstelių atsinaujinimui ir kolageno gamybai, kiekį. Šis sumažėjimas lemia neryškų odos atspalvį ir ryškias smulkias raukšleles.

Be to, alkoholis sukelia uždegimą visame organizme, įskaitant veido audinius. Šis lėtinis uždegimas pažeidžia odos ląsteles ir suardo elastino skaidulas, todėl oda suglemba ir pagilėja raukšlės, ypač aplink akis ir lūpas.

Rafinuoti angliavandeniai: Glikacijos ryšys su senėjimu

glycation refined carbs accelerate aging

Alkoholis kenkia odai dėl dehidratacijos, o rafinuoti angliavandeniai greitina senėjimą dėl visiškai kitokio biocheminio proceso. Glikacija vadinamas glikacijos procesas vyksta tada, kai cukraus perteklius jungiasi su baltymais ir susidaro pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (AGE).

Šie AGE pažeidžia kolageną ir elastiną – baltymus, atsakingus už odos stangrumą ir elastingumą. Rafinuoti angliavandeniai – balta duona, pyragaičiai, saldūs dribsniai ir perdirbti užkandžiai – sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius ir sustiprina šį glikacijos procesą.

Tyrimai rodo, kad daug rafinuotų angliavandenių turinti mityba prisideda prie ankstyvų raukšlių atsiradimo, odos suglebimo ir sumažėjusios ląstelių funkcijos visame organizme. Mitybos specialistai rekomenduoja šiuos maisto produktus pakeisti sudėtiniais angliavandeniais, pavyzdžiui, neskaldytais grūdais, ankštinėmis daržovėmis ir daržovėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video