Mitybos specialistai pabrėžia kelias vaisių sultis, pasižyminčias su vėžiu kovojančiomis savybėmis. Granatų sultyse yra punicalaginų, kurie gali slopinti prostatos ir krūties vėžio ląsteles. Violetinių vynuogių sultyse yra resveratrolio, kuris laboratoriniais tyrimais sumažino krūties vėžio ląstelių augimą 67 %. Spanguolių sultyse esantys proantocianidinai sukelia piktybinių ląstelių apoptozę. Citrusinių vaisių sultyse yra vitamino C, kuris neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus. Ši nauda maksimaliai padidėja vartojant nesaldintas 100% vaisių sultis saikingais kiekiais, t. y. 120-240 ml per dieną. Visas apsauginio poveikio spektras neapsiriboja tik šiomis įprastomis rūšimis.
Mokslas apie priešvėžines sulčių savybes
Mokslo žinios apie sulčių priešvėžines savybes grindžiamos didele fitocheminių medžiagų, natūraliai randamų vaisiuose, koncentracija. Šie biologiškai aktyvūs junginiai, įskaitant flavonoidus, polifenolius ir karotinoidus, pasižymi didelėmis antioksidacinėmis savybėmis, kurios neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina ląstelių pažeidimus.
Tyrimai rodo, kad reguliarus tam tikrų vaisių sulčių vartojimas gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi, mažinti uždegimą ir palaikyti natūralius organizmo detoksikacijos procesus. Tyrimai parodė, kad ypač daug vilčių teikia uogų, granatų ir citrusinių vaisių sultys.
Šių junginių išsaugojimas priklauso nuo apdorojimo metodų, nes šalto spaudimo sultyse paprastai išlieka daugiau su vėžiu kovojančių maistingųjų medžiagų nei termiškai pasterizuotose alternatyviose sultyse.
Granatų sultys: Granatų uogos: antioksidantų jėgainė
Tarp įspūdingos gausybės su vėžiu kovojančių sulčių granatų sultys išsiskiria kaip išskirtinė antioksidantų jėgainė. Tyrimai rodo, kad juose esanti didelė polifenolių, ypač punikalaginų ir antocianinų, koncentracija veiksmingai neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus.
Tyrimai rodo, kad granatų sultys gali slopinti prostatos vėžio ląstelių dauginimąsi ir sukelti krūties vėžio ląstelių apoptozę (ląstelių mirtį). Jo priešuždegiminės savybės dar labiau prisideda prie vėžio prevencijos, nes mažina lėtinį uždegimą, susijusį su naviko vystymusi.
Kad nauda būtų didžiausia, mitybos specialistai rekomenduoja kelis kartus per savaitę suvartoti 237 mililitrus grynų, nesaldintų granatų sulčių kaip dalį subalansuotos mitybos, kurioje gausu įvairių apsauginių augalų junginių.
Vynuogių sultys: Violetinės veislės daug žadantys tyrimų rezultatai
Violetinės vynuogių sultys tapo svarbiu pretendentu vėžio prevencijos tyrimuose, daugelyje klinikinių tyrimų išryškėjo jų įspūdingos antikancerogeninės savybės.
Tyrimai rodo, kad resveratrolis, polifenolis, kurio gausu violetinėse vynuogėse, gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi ir sukelti įvairių tipų vėžio apoptozę. Neseniai Kornelio universitete atliktas tyrimas parodė, kad atliekant laboratorinius tyrimus violetinių vynuogių sultys 67 % sumažino krūties vėžio ląstelių augimą.
Didelė antocianinų koncentracija sultyse prisideda prie jų DNR apsauginio poveikio, galimai mažinančio mutacijų skaičių. Kasdien suvartojant 237-355 mililitrus sulčių, jos gali būti ideali prevencinė priemonė, nors mokslininkai pabrėžia, kad jos turėtų papildyti, o ne pakeisti įprastinį vėžio gydymą.
Spanguolių sultys: Daugiau nei nauda šlapimo takų sveikatai
Nors violetinių vynuogių sultys pasižymi reikšmingomis priešvėžinėmis savybėmis, spanguolių sultys pasižymi įspūdingais kovos su vėžiu privalumais, kurie neapsiriboja vien gerai žinomais šlapimo takų naudojimo atvejais.
Tyrimai rodo, kad spanguolių proantocianidinai ir polifenoliniai junginiai slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi, ypač krūties, gaubtinės žarnos, prostatos ir plaučių vėžio atveju. Šie biologiškai aktyvūs junginiai sukeliapiktybinių ląstelių apoptozę, t. y. užprogramuotą ląstelių žūtį, tačiau nepažeidžia sveikų audinių.
Be to, spanguolių sultys pasižymi stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, kuris padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą, todėl susidaro mažiau palankios sąlygos vėžiui vystytis. Reguliarus sulčių vartojimas gali sumažinti tam tikrų uždegiminių procesų, susijusių su vėžio progresavimu, reguliavimą.
Citrusinių vaisių sultys: Kaip vitaminas C kovoja su laisvaisiais radikalais
Citrusinių vaisių sultys, įskaitant apelsinų, citrinų ir greipfrutų sultis, dėl išskirtinio vitamino C kiekio yra galingi vėžio prevencijos sąjungininkai. Ši svarbi maistinė medžiaga veikia kaip antioksidantas, neutralizuojantis kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląstelių DNR ir sukelti vėžines mutacijas.
Tyrimai rodo, kad reguliarus citrusinių vaisių sulčių vartojimas gali padėti sumažinti kelių rūšių vėžio, įskaitant stemplės, skrandžio ir plaučių vėžį, riziką. Šiose sultyse esantys flavonoidai, ypač hesperidinas ir naringeninas, sąveikaudami su vitaminu C stiprina natūralius organizmo apsaugos mechanizmus nuo oksidacinio streso ir uždegimo – abu pripažinti vėžio vystymosi veiksniai.
Pomidorų sultys: Likopeno vaidmuo prostatos vėžio prevencijoje
Pomidorų sultys yra viena iš perspektyviausių prostatos vėžio prevencijos priemonių, visų pirma dėl didelės likopeno koncentracijos. Šis stiprus karotinoidinis antioksidantas suteikia pomidorams raudoną spalvą ir reguliariai vartojamas kaupiasi prostatos audiniuose.
Tyrimai rodo, kad vyrų, geriančių pomidorų sultis, prostatos vėžys progresuoja rečiau. Virimo procesas iš tikrųjų padidina likopeno biologinį prieinamumą, todėl apdorotos pomidorų sultys yra naudingesnės nei žali pomidorai.
Kad nauda būtų ideali, mitybos specialistai rekomenduoja kelis kartus per savaitę suvartoti 236-355 mililitrus pomidorų sulčių, geriausia – mažai natrio turinčių veislių be pridėtinių cukrų. Apsauginis poveikis labiausiai pasireiškia, kai pomidorai įtraukiami į subalansuotą, daug augalų turinčią mitybą.
Mėlynių sultys: Mažos uogos su galinga apsauga
Mėlynių sultys: Mažos uogos su galinga apsauga
Kaip mažytė uoga taip stipriai apsaugo nuo vėžio? Mėlynių uogose yra galingų antocianinų, kurie suteikia joms išskirtinę spalvą ir pasižymi svarbiomis antioksidacinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad šie junginiai stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi ir mažina uždegimą.
Tyrimai rodo, kad mėlynių vartojimas gali sumažinti krūties, gaubtinės žarnos ir stemplės vėžio riziką. Uogose esanti elaginė rūgštis sutrikdo vėžinių ląstelių augimo ciklą, o pterostilbeno junginiai sustiprina apoptozę – užprogramuotą pažeistų ląstelių žūtį.
Norint gauti kuo daugiau naudos, mitybos specialistai rekomenduoja vartoti šviežias nesaldintas mėlynių uogų sultis, nes perdirbimas ir pridėtinis cukrus gali sumažinti jų apsaugines savybes.
Žaliųjų daržovių sultys: Chlorofilo detoksikuojantis poveikis
Uogos pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, o žaliosios daržovių sultys pasižymi papildomomis kovos su vėžiu savybėmis, nes jose gausu chlorofilo. Chlorofilas – pigmentas, lemiantis žalią augalų spalvą, padeda neutralizuoti aplinkos toksinus ir kancerogenus organizme.
Tyrimai rodo, kad lapinių kopūstų, špinatų, kviečių žolės ir salierų sultyse esantys junginiai gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi ir mažinti DNR pažeidimus. Didelis magnio kiekis šiose žaliosiose sultyse palaiko fermentų sistemas, kurios atkuria DNR.
Kad sultys būtų maksimaliai naudingos, mitybos specialistai rekomenduoja šviežias žaliąsias sultis suvartoti per 15 minučių nuo jų paruošimo, nes chlorofilo junginiai, veikiami šviesos ir oro, pradeda irti.
Kaip įtraukti apsaugines sultis į kasdienę rutiną
Nuo vėžio apsaugančių sulčių įtraukimas į kasdienę rutiną neturi būti sudėtingas ar reikalaujantis daug laiko. Mitybos specialistai rekomenduoja iš ryto išgerti stiklinę citrusinių vaisių sulčių, ypač apelsinų arba greipfrutų, kurios suteikia būtino vitamino C ir antioksidantų.
Vidudienį vartojami daržovių ir vaisių mišiniai yra subalansuotos mitybos šaltinis. Tokie deriniai kaip morkų, obuolių ar burokėlių ir uogų suteikia ir apsauginių junginių, ir natūralaus saldumo. Sulčiaspaudė arba didelio galingumo maišytuvas padeda efektyviai paruošti sultis.
Prireikus galima pakeisti iš anksto paruoštomis sultimis, tačiau šviežios sultys suteikia daugiau maistingųjų medžiagų. Siekiant išsaugoti fermentus ir fitonutrientus, ekspertai rekomenduoja sultis suvartoti per 15 minučių nuo paruošimo.
Net viena 240 mililitrų sulčių porcija per dieną gali užtikrinti reikšmingą apsaugą nuo vėžio.
Sulčių vartojimo subalansavimas: Cukraus kiekio aspektai
Galimą vaisių sulčių naudą sveikatai reikia vertinti atsižvelgiant į jose esantį cukraus kiekį, kuris svyruoja nuo 10 iki 26 gramų vienoje porcijoje. Mitybos specialistai rekomenduoja sulčių suvartoti ne daugiau kaip 118-237 mililitrus per dieną, kad būtų išvengta kalorijų pertekliaus ir cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Rinkdamiesi nesaldintas 100 proc. vaisių sultis, padidinkite su vėžiu kovojančių junginių kiekį ir sumažinkite pridėtinio cukraus kiekį. Sultis skiedžiant vandeniu sumažinama cukraus koncentracija neprarandant naudingų maistinių medžiagų. Daržovių ir vaisių sulčių mišiniuose paprastai būna mažiau cukraus nei grynų vaisių sultyse.
Asmenys, sergantys cukriniu diabetu ar turintys problemų dėl svorio, prieš reguliariai vartodami sultis turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais. Dėl sudėtyje esančių skaidulų ir mažesnio glikeminio poveikio sveiki vaisiai išlieka geresni kasdieniam vartojimui.