Įprastos priemonės nuo pagirių dažnai nepadeda. „Šuns kailis” tik atitolina atsigavimą, nes kepenys turi apdoroti daugiau alkoholio. Riebus pusryčių maistas nesugeria alkoholio, kuris iki ryto jau yra metabolizuojamas. Vandens gėrimas prieš miegą būna per vėlyvas, kai jau būna įvykusi didelė dehidratacija. Taikant šiuos populiarius metodus neatsižvelgiama į biologinius pagirių mechanizmus, susijusius su medžiagų apykaitos šalutiniais produktais ir kaupiamuoju skysčių netekimu. Supratus šias klaidingas nuostatas, galima sukurti veiksmingesnes prevencijos strategijas.
„Palaikyti degimą”: Kodėl daugiau alkoholio tik atitolina tai, kas neišvengiama
Slaugydami pagirias, daugelis žmonių griebiasi senos priemonės, vadinamos „šuns plaukais”, t. y. vartoja daugiau alkoholio, kad palengvintų pagirių simptomus.
Šis metodas laikinai suveikia, nes sulėtina metanolio, toksiško alkoholio šalutinio produkto, apykaitą organizme, tačiau galiausiai pailgina neišvengiamą atsigavimo procesą.
Mokslininkai aiškina, kad papildomas alkoholio vartojimas tik atitolina pagirias ir gali pabloginti jų intensyvumą.
Kepenys turi perdirbti visą suvartotą alkoholį, o pridėjus daugiau tiesiog susidaro toksinų sankaupa.
Tokia praktika taip pat gali sustiprinti probleminius alkoholio vartojimo įpročius ir atitolinti tinkamą hidrataciją bei poilsį – vienintelę tikrą priemonę, padedančią atsigauti po pagirių.
Riebūs pusryčiai: Mokslas apie tai, kodėl bekonas negali jūsų išgelbėti
Ryte po gausaus alkoholio vartojimo žmonės dažnai keliauja į vietines užkandines ieškoti riebių pusryčių– lašinių, kiaušinių, gruzdintų bulvyčių ir kito riebaus maisto, kuris, kaip manoma, „sugeria” alkoholį ir palengvina pagirių simptomus.
Ši populiari priemonė nėra moksliškai pagrįsta. Iki ryto alkoholis jau būna pasisavintas, todėl skrandyje nelieka nieko, ką galėtų absorbuoti riebus maistas.
Kepenys jau būna perdirbusios didžiąją dalį alkoholio, todėl šie simptomai atsiranda dėl šalutinių medžiagų apykaitos produktų ir dehidratacijos.
Nors paguodos maistas gali laikinai pagerinti nuotaiką dėl dopamino išsiskyrimo, jis negali pašalinti biologinių pagirių mechanizmų.
Kai kurie tyrimai rodo, kad daug riebalų turintis maistas prieš gėrimą gali sulėtinti alkoholio įsisavinimą, tačiau po to ši galimybė išnyksta.
Vandens gėrimas prieš miegą: per mažai ir per vėlai tikram drėkinimui
Daugelis apsvaigusių girtuoklių prieš atsiguldami į lovą griebiasi vandens buteliuko, manydami, kad taip paskutinę minutę apsisaugodami nuo galvos skausmo ir burnos džiūvimo, kurie dažnai pasireiškia po nakties, praleistos išgėrus.
Tačiau ši įprasta praktika tik minimaliai apsaugo nuo pagirių. Alkoholio diuretinis poveikis sukelia dehidrataciją per visą gėrimo laikotarpį, ne tik jam pasibaigus.
Prieš miegą organizmas jau būna praradęs kelias valandas skysčių, kurių neįmanoma iš karto atstatyti.
Tyrimai rodo, kad norint tinkamai drėkinti organizmą, reikia nuolat vartoti vandenį vartojant alkoholį, o ne tik prieš miegą.
Inkstai negali pakankamai greitai perdirbti didelio kiekio vandens, kad neutralizuotų alkoholio poveikį, kai jis vartojamas tik vakaro pabaigoje.