Mikrobangų krosnelės nėra nekenksmingos: 5 produktai, kuriuos kaitinti gali būti pavojinga

microwave hazards risky heating products

Daugelis virtuvės vartotojų mano, kad mikrobangų krosnelės yra visiškai saugūs prietaisai. Tačiau tam tikri kasdieniai daiktai, veikiami mikrobangų spinduliuotės, gali virsti potencialiais pavojais. Nuo sprogstančių kiaušinių iki chemines medžiagas išskiriančio plastiko, pavojai nėra iš karto akivaizdūs. Suprasdami, kurių penkių įprastų produktų niekada negalima dėti į mikrobangų krosnelę, galite apsaugoti namų ūkius nuo netikėto pavojaus sveikatai ir fizinio pavojaus. Greito pašildymo patogumas susijęs su svarbiais saugos aspektais, kurių nereikėtų pamiršti.

Plastikinės talpyklos ir pakuotės: Paslėpti toksiniai pavojai

Plačiai paplitęs plastikinių indų naudojimas mikrobangų krosnelėms šildyti kelia didelį pavojų sveikatai, apie kurį daugelis vartotojų nežino. Šildant tam tikrus plastikinius indus į maistą patenka kenksmingų cheminių medžiagų, pavyzdžiui, BPA ir ftalatų, kurie gali sutrikdyti hormonų funkcijas ir sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.

Ne visi plastikai yra vienodi; ypač didelį susirūpinimą kelia plastikai, pažymėti perdirbimo kodais #3, #6 ir #7. Netgi konteineriai, paženklinti „saugūs mikrobangų krosnelėje”, gali reikšti tik tai, kad jie fiziškai neišsikraipo, bet ne tai, kad į juos neišsiplauna cheminės medžiagos.

Specialistai rekomenduoja naudoti stiklinius, keraminius arba mikrobangų krosnelėms skirtus popierinius gaminius kaip saugesnes alternatyvas maistui pašildyti.

Kiaušiniai su lukštais: Sprogimo pavojus virtuvėje

Kuklus pusryčių kiaušinis, mikrobangų krosnelėje kaitinamas su lukštu, gali tapti sviediniu. Kiaušinio viduje esanti drėgmė greitai virsta garais, dėl kurių susidaro stiprus slėgis į uždarą lukšto erdvę. Neturėdamas vietos plėstis, šis slėgis didėja, kol lukštas smarkiai įtrūksta ir sukelia sprogimą, kuris gali išsklaidyti karštą kiaušinio turinį visoje mikrobangų krosnelėje.

Ši pavojinga virtuvės nelaimė gali įvykti net pasibaigus gaminimo ciklui, nes kiaušinis gali sprogti, kai yra pažeidžiamas.

Norėdami saugiai šildyti kiaušinius mikrobangų krosnelėje, pirmiausia juos visada sudaužykite į mikrobangų krosnelei saugų indą, pradurkite trynį ir laisvai uždenkite, kad išeitų garai.

Metalai ir aliuminio folija: Kibirkščiavimas, gaisrai ir prietaisų žala

metallic objects microwave hazard fire risk

Sprogstantys kiaušiniai kelia didelį pavojų, tačiau metaliniai daiktai, dedami į mikrobangų krosneles, kelia dar didesnį pavojų. Metalai ne sugeria, o atspindi mikrobangas, todėl elektronai kaupiasi ir išsiskiria matomomis kibirkštimis.

Aliuminio folija ypač pavojinga, kai ji yra suglamžyta arba turi smailus kraštus. Šiose vietose koncentruojasi elektros krūvis, galintis uždegti netoliese esančias degias medžiagas. Visiškos metalinės talpyklos visiškai blokuoja mikrobangų krosnelę, todėl maistas nešildomas, o prietaisas sugadinamas.

Netgi nedideli metaliniai komponentai, pavyzdžiui, suktukai ar paauksuoti indai, gali sukelti kibirkščiavimą. Dėl to gali būti visam laikui pažeistas magnetronas– pagrindinis mikrobangų krosnelės komponentas – arba kilti gaisro pavojus, reikalaujantis neatidėliotinos intervencijos.

Perdirbta mėsa ir dešrelės: mikrobangų krosnelės keliamas pavojus sveikatai

Mikrobangų krosnelėse kaitinama apdorota mėsa, pvz., dešrelės, dešrelės ir delikatesai, kelia tam tikrų sveikatos problemų. Šiuose produktuose paprastai yra konservantų, pavyzdžiui, nitratų ir nitritų, kurie, veikiami aukštos mikrobangų krosnelės temperatūros, gali sudaryti potencialiai kancerogeninius junginius.

Kitas didelis pavojus yra netolygus kaitinimas, nes mikrobangų krosnelės gali nevisiškai įsiskverbti į šiuos tankius maisto produktus. Dėl to susidaro šaltos vietos, kuriose gali išgyventi kenksmingos bakterijos, pavyzdžiui, listerijos ir salmonelės. Norėdami sumažinti šią riziką, vartotojai turėtų naudoti mažesnius galios nustatymus, kaitinimo metu kaitinti produktus, po mikrobangų krosnelės kaitinimo palikti pakankamai laiko pastovėti ir patikrinti, ar vidinė temperatūra visame produkte siekia 74 °C.

Polistireninio putplasčio ir popieriaus gaminiai: Cheminių medžiagų išplovimo problemos

microwave hazards with styrofoam and paper

Daugelis iš polistireninio putplasčio (polistireno) ir tam tikrų popierinių gaminių pagamintų maisto indų, naudojami mikrobangų krosnelėse, kelia didelį pavojų sveikatai. Šildant šias medžiagas gali išsiskirti kenksmingų cheminių medžiagų, kurios patenka į maistą.

Polistireninio putplasčio sudėtyje yra stireno – galimo kancerogeno, kuris, veikiamas aukštos temperatūros, patenka į riebų maistą. Taip pat perdirbto popieriaus gaminiuose gali būti bisfenolio A (BPA) ir ftalatų, kurie trikdo hormonų funkciją.

Saugumo sumetimais vartotojai turėtų naudoti tik tuos indus, ant kurių nurodyta, kad jie tinkami naudoti mikrobangų krosnelėje. Stiklas, keramika ir tam tikri plastikiniai indai, skirti naudoti mikrobangų krosnelėje, yra saugesnės alternatyvos. Prieš šildydami visada perkelkite maistą iš polistireninio putplasčio indų į tinkamus indus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video