Mažiems vaikams neturėtų būti duodamas medus ir manų kruopos – štai kodėl

avoid honey and semolina

Medaus niekada negalima duoti jaunesniems nei 12 mėnesių kūdikiams dėl kūdikių botulizmo– gyvybei pavojingos būklės, kurią sukelia Clostridium botulinum sporos. Nesubrendusi kūdikių virškinimo sistema negali apsaugoti šių sporų nuo sudygimo ir toksinų susidarymo. Manų kruopose yra glitimo, todėl jos turėtų būti pradėtos vartoti tik po 6 mėnesių, atidžiai stebint, ar jos nėra jautrios. Abu maisto produktus reikia pradėti vartoti tinkamu laiku. Tinkamų kūdikių maitinimo rekomendacijų supratimas padeda išvengti rimtų sveikatos komplikacijų.

Kūdikių botulizmo pavojus nuo medaus

Kodėl medus laikomas nesaugiu jaunesniems nei 12 mėnesių kūdikiams? Meduje kartais būna Clostridium botulinum sporų, kurios nesubrendusioje kūdikio virškinimo sistemoje gali gaminti botulino toksiną. Tai sukelia kūdikių botulizmą, retą, bet sunkią ligą.

Reklama

Skirtingai nuo vyresnių vaikų ir suaugusiųjų, kūdikiai neturi pakankamai žarnyno floros ir skrandžio rūgšties, kuri neleistų šioms sporoms sudygti. Simptomai: vidurių užkietėjimas, silpnumas, prastas maitinimasis ir potencialiai gyvybei pavojingas raumenų paralyžius, turintis įtakos kvėpavimui.

Gydytojų sutarimu kūdikiams iki pirmojo gimtadienio nerekomenduojama vartoti medaus. Rizika išnyksta sulaukus vienerių metų amžiaus, kai virškinimo sistema pakankamai subręsta, kad galėtų susidoroti su šiomis sporomis.

Kodėl kūdikių imuninė sistema negali susidoroti su medumi

Pagrindinė priežastis, dėl kurios kūdikiai iki vienerių metų negali saugiai vartoti medaus, yra susijusi su jų besivystančia imunine sistema, kuri neturi reikiamos apsaugos nuo Clostridium botulinum.

Reklama

Kitaip nei vyresnių vaikų ir suaugusiųjų, kūdikių žarnyno flora pirmaisiais gyvenimo metais yra nepakankamai išsivysčiusi. Šiame nesubrendusiame žarnyno mikrobiome nėra pakankamai naudingų bakterijų, kurios paprastai konkuruotų su kenksmingais patogenais.

Be to, kūdikiai mažiau gamina skrandžio rūgšties, todėl susidaro aplinka, kurioje C. botulinum sporos gali sudygti, daugintis ir gaminti pavojingus neurotoksinus.

Suaugusiųjų ir vyresnių vaikų brandi imuninė sistema paprastai gali slopinti bakterijų augimą ir veiksmingai neutralizuoti šiuos toksinus, užtikrindama apsaugą, kurios kūdikiai paprasčiausiai neturi.

Reklama

Su medumi susijusių kūdikių ligų požymiai ir simptomai

Kūdikiui suvalgius medaus, kuriame yra Clostridium botulinum sporų, kūdikių botulizmo simptomai paprastai pasireiškia per 12-36 valandas, tačiau gali pasireikšti nuo 3 iki 30 dienų po sąlyčio su medumi.

Pirmieji požymiai yra vidurių užkietėjimas, po to sumažėja judesių, prarandama veido išraiška, pasunkėja maitinimas ir susilpnėja verksmas.

Ligai progresuojant, kūdikiai gali blogai valdyti galvą, pasireikšti bendras raumenų silpnumas ir vangumas. Susilpnėjus kvėpavimo raumenims gali atsirasti kvėpavimo sunkumų.

Reklama

Sunkiais atvejais gali pasireikšti visiškas paralyžius ir kvėpavimo nepakankamumas.

Šie simptomai atsiranda dėl to, kad bakterijos kolonizuoja žarnyną ir gamina neurotoksinus, kurie blokuoja nervinius signalus į raumenis.

Kada saugu pradėti siūlyti medų?

Dauguma pediatrų ir sveikatos organizacijų rekomenduoja palaukti, kol vaikui sueis 12 mėnesių, ir tik tada pradėti vartoti medų.

Reklama

Tokios rekomendacijos grindžiamos nepakankamai išsivysčiusia kūdikių imunine sistema ir virškinamuoju traktu, kurie negali veiksmingai kovoti su Clostridium botulinum sporomis.

Kai vaikui sukanka vieneri metai, jo žarnynas jau būna pakankamai subrendęs, kad neleistų botulizmo sporoms sudygti ir gaminti toksinų.

Po šio amžiaus medus tampa saugiu saldikliu mažiems vaikams.

Reklama

Tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kad ši rekomendacija taikoma visoms medaus rūšims – žaliaviniam, pasterizuotam, ekologiškam ar perdirbtam, nes bet kokios formos meduje gali būti botulizmo sporų.

Supratimas apie manų kruopas ir jų sudėtį

kietųjų kviečių gaunama manų kruopų košė yra stambiai malti miltai, išsiskiriantys aukso geltonumo spalva ir granuliuota tekstūra. Juose yra daug baltymų, ypač glitimo, todėl jie pasižymi struktūrinėmis savybėmis, vertinamomis makaronų gamyboje ir įvairiose kulinarijos srityse.

Maistiniu požiūriu manų kruopose yra angliavandenių, baltymų ir nedideli kiekiai mineralinių medžiagų, įskaitant geležį ir B grupės vitaminus. Pagrindinis manų kruopų komponentas yra kietųjų kviečių grūdų endospermo dalis, o sėlenos ir gemalai paprastai pašalinami perdirbimo metu.

Reklama

Šiame kviečių produkte yra glitimo baltymų, ypač gliutenino ir gliadino, kurie sudaro elastingą tinklą, būtiną tešlai išsivystyti, tačiau gali sukelti glitimui jautrių žmonių reakcijas.

Mažų vaikų jautrumas glitimui ir manų kruopos

Mažų vaikų jautrumas glitimui ir manų kruopos

Į glitimo baltymus, esančius manų kruopose, reikia atkreipti ypatingą dėmesį įvedant kviečių maisto produktus mažiems vaikams. Pediatrai paprastai rekomenduoja atidėti daug glitimo turinčių produktų vartojimą iki 6 mėnesių, o po to palaipsniui įvesti ir stebėti, ar neatsiranda nepageidaujamų reakcijų.

Reklama

Celiakija serga maždaug 1 % vaikų, o vaikų populiacijoje vis dažniau pripažįstamas neceliakinis jautrumas glitimui. Ankstyvieji simptomai gali būti virškinimo sutrikimai, dirglumas ir nesivystymas.

Tėvai turėtų stebėti, ar nėra jautrumo požymių, įskaitant nuolatinį viduriavimą, pilvo skausmus ar bėrimus po manų kruopų produktų vartojimo.

Kilus įtarimui, prieš tęsiant glitimo poveikį būtina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes ankstyva intervencija užkerta kelią mitybos trūkumams ir palaiko idealų vystymąsi.

Reklama

Pasirengimas grūdinių maisto produktų vartojimui

Grūdinio maisto pradėjimas vartoti pirmiausia priklauso nuo vaiko raidos etapų, o ne vien nuo amžiaus. Pediatrai paprastai rekomenduoja pradėti maitinti grūdiniais produktais, kai kūdikiai gali sėdėti be atramos ir yra pasiruošę valgyti kietą maistą, paprastai nuo 6 iki 8 mėnesių.

Pasirengimo požymiai: galvos kontrolė, sumažėjęs liežuvio traukimo refleksas ir susidomėjimas maistu.

Sudėtingų grūdinių produktų, tokių kaip manų kruopos, reikėtų atidėti, kol subręs virškinimo sistema, paprastai po 8-10 mėnesių. Net ir tada šis maistas turi būti tinkamai paruoštas – kruopščiai išvirtas ir tinkamos tekstūros.

Reklama

Pradėdami vartoti grūdinius produktus, tėvai turėtų stebėti, ar neatsiranda nepageidaujamų reakcijų, nes kūdikiai skirtingai gamina virškinimo fermentus, o tai turi įtakos jų gebėjimui veiksmingai perdirbti krakmolą.

Alternatyvūs pirmieji maisto produktai jaunesniems nei 6 mėnesių kūdikiams

Nors pagal dabartines pediatrų rekomendacijas paprastai rekomenduojama pradėti maitinti kietu maistu maždaug nuo 6 mėnesių, tėvai, ieškantys alternatyvų iki šio etapo, turėtų apsvarstyti tik mediciniškai patvirtintus variantus.

Jaunesniems nei 6 mėn. kūdikiams, kuriems gali prireikti ne tik motinos pieno ar mišinio, pediatrai gali rekomenduoti geležimi praturtintus ryžių dribsnius, praskiestus motinos pienu ar mišiniu.

Reklama

Kartais siūlomos vienkomponentės daržovių tyrelės, pavyzdžiui, saldžiųjų bulvių ar morkų, paruoštos be druskos ar priedų.

Vaisių tyrelės, pavyzdžiui, bananų ar avokadų, taip pat gali būti tinkamos, jei įvedamos palaipsniui ir atskirai, stebint, ar neatsiranda alerginių reakcijų.

Prieš siūlydami bet kokį maistą iki 6 mėnesių, tėvai visada turėtų pasitarti su pediatru.

Reklama

Saugūs paruošimo būdai, kai vaikai jau yra pasiruošę

Kai vaikas sulaukia tinkamo amžiaus, kad galėtų valgyti kietą maistą, tinkami paruošimo būdai tampa labai svarbūs saugumui ir mitybai.

Tėvai turėtų pradėti vartoti medų tik po pirmojo vaiko gimtadienio, kai virškinimo sistema gali saugiai susidoroti su galimomis botulizmo sporomis.

Ruošiant manų kruopas mažiems vaikams, labai svarbu kruopščiai jas išvirti. Grūdus reikia virti pakankamame kiekyje skysčio, kol jie bus visiškai minkšti ir neliks grūdelių.

Reklama

Nedideli kiekiai medaus (vyresniems nei vienerių metų vaikams) arba alternatyvių saldiklių sustiprina skonį, bet neapsunkina besivystančio skonio.

Visi indai ir maisto ruošimo paviršiai turi būti kruopščiai nuvalyti, kad būtų išvengta užteršimo žaliais ingredientais ar aplinkos patogenais.

Dažniausiai pasitaikantys mitai apie ankstyvą maisto įvedimą

Nepaisant plačiai paplitusių tėvų nuogąstavimų, daugeliui paplitusių įsitikinimų apie kūdikių maitinimą trūksta mokslinio pagrindimo.

Reklama

Mitas, kad ankstyvas alergenų įvedimas didina alergijos riziką, buvo paneigtas; dabar moksliniai tyrimai rodo, kad ankstyvas alergijos atsiradimas gali sumažinti alergiją.

Kitas klaidingas įsitikinimas yra tas, kad kūdikiams reikia tik lieso maisto. Iš tikrųjų įvairūs skoniai padeda lavinti gomurį ir vėliau gali sumažinti maisto išrankumą.

Manant, kad naminis kūdikių maistas visada pranašesnis, neatsižvelgiama į tai, kad komercinis maistas atitinka griežtus saugos standartus.

Reklama

Tačiau draudimas vaikams iki 12 mėnesių vartoti medų dėl botulizmo pavojaus tebėra moksliškai pagrįstas, priešingai nei daugelis kitų maisto įvedimo mitų.

Ekspertų rekomendacijos dėl kūdikių maitinimo terminų

Dauguma pediatrijos ir mitybos institucijų yra nustačiusios aiškias rekomendacijas dėl įvairių maisto produktų įvedimo pirmaisiais kūdikio metais.

Amerikos pediatrų akademija rekomenduoja šešis mėnesius išimtinai maitinti krūtimi, po to palaipsniui įvesti kietą maistą ir toliau maitinti motinos pienu arba mišiniu.

Reklama

Maistas turėtų būti įvedamas po vieną, su 3-5 dienų pertrauka tarp naujų produktų, kad būtų galima stebėti, ar neatsiranda alerginių reakcijų.

Geležies turtingi maisto produktai turėtų būti pradedami vartoti anksti. Dėl botulizmo pavojaus medų draudžiama vartoti iki 12 mėnesių.

Potencialius alergenus, tokius kaip žemės riešutai, kiaušiniai ir žuvis, dabar rekomenduojama įvesti anksčiau – nuo 4 iki 11 mėnesių, kad sumažėtų alergijos išsivystymas.

Reklama

Vaikų alergijos maistui ir prevencijos tyrimai

Per pastarąjį dešimtmetį vaikų alergijos maistui moksliniai tyrimai smarkiai išsivystė, kvestionuodami anksčiau nusistovėjusią maitinimo praktiką. Dabartiniai duomenys rodo, kad ankstyvas galimų alergenų įvedimas iš tikrųjų gali sumažinti alergijos vystymąsi, priešingai nei anksčiau rekomenduota atidėti.

Tokie tyrimai kaip LEAP (angl. Learning Early About Peanut) ir EAT (angl. Enquiring About Tolerance) rodo, kad žemės riešutų ir kitų alergizuojančių maisto produktų pradėjimas vartoti nuo 4 iki 11 mėnesių gali gerokai sumažinti alergijos riziką didelės rizikos kūdikiams.

Tačiau medus tebėra šio ankstyvo įvedimo metodo išimtis dėl botulizmo, o ne dėl alergijos potencialo.

Reklama

Dabar prevencijos strategijose daugiausia dėmesio skiriama ankstyvam, kontroliuojamam bendrų alergenų poveikiui, kartu išlaikant budrumą dėl saugumo išimčių, pavyzdžiui, medaus.

Saugios ir maistingos alternatyvos mažiems vaikams

Nors medus nesaugus jaunesniems nei 12 mėnesių kūdikiams ir mažiems vaikams, tėvai gali rinktis iš daugybės maistingų alternatyvų, teikiančių panašų saldumą ir naudą sveikatai.

Maistui saldinti galima rinktis trintus prinokusius bananus, nesaldintą obuolių padažą ir trintas datules. Šiose natūraliose alternatyvose yra naudingų skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų be botulizmo pavojaus.

Reklama

Tėvai gali pasiūlyti gerai išvirtų avižinių dribsnių, kvinojos košės arba ryžių pudingo, pagaminto su motinos pienu arba mišiniu, kad jo tekstūra būtų panaši į manų kruopų.

Šie grūdiniai produktai suteikia svarbiausių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, geležies ir B grupės vitaminų, o besivystančiai virškinimo sistemai juos saugiai apdoroti yra lengviau.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like