Marinuoti agurkai yra ne tik skanūs: gydytojai išskiria 5 naudingus organizmui savybes

Marinuoti agurkai patiekalams suteikia ne tik skonį. Medicinos ekspertai atkreipia dėmesį į penkias pagrindines sveikatai naudingas savybes: juose yra probiotikų, gerinančių žarnyno sveikatą, elektrolitų, palaikančių hidrataciją, antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, jie gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir veiksmingai sumažinti raumenų mėšlungį. Fermentacijos procesas pagerina maistines medžiagas ir kartu sukuria naudingus junginius. Šie pikantiški skanėstai yra paprastas dietos papildymas, turintis daugybę moksliškai pagrįstų privalumų, kuriuos verta toliau tyrinėti.

Probiotikų jėgainė: Kaip marinuoti agurkai palaiko žarnyno sveikatą?

Probiotikų jėgainė: Kaip marinuoti agurkai palaiko žarnyno sveikatą?

Tradiciškai rauginamuose marinuotuose agurkuose klesti daugybė bakterijų rūšių, todėl jie yra svarbus probiotikų šaltinis. Šie naudingi mikroorganizmai palaiko virškinimo sistemos sveikatą, nes didina žarnyno mikrobiomo įvairovę ir pusiausvyrą.

Reguliariai vartojant raugintus marinuotus agurkus į organizmą patenka Lactobacillus ir kitos probiotinės padermės, kurios padeda skaidyti maistą, gerina maistinių medžiagų įsisavinimą ir stiprina žarnyno barjerą. Ši mikrobų parama gali sumažinti uždegimą ir apsaugoti nuo virškinimo sutrikimų.

Skirtingai nuo komercinių rūšių, sūdytų acte, natūraliai raugintuose marinuotuose agurkuose yra gyvų kultūrų, kurios gali išgyventi virškinimo procesą ir kolonizuoti žarnyną, taip užtikrindamos nuolatinę naudą virškinimo funkcijai ir imuninės sistemos reguliavimui.

Elektrolitų pusiausvyra: Sūdyto sūrymo vaidmuo hidratacijos procese

Agurkų sūryme yra daug elektrolitų,įskaitant natrį, kalį ir magnį, kurie atlieka svarbų vaidmenį palaikant tinkamą hidrataciją. Šie mineralai padeda reguliuoti skysčių balansą ląstelėse ir tarp jų, palaiko idealią nervų ir raumenų funkciją.

Sportininkai dažnai vartoja nedidelius kiekius agurkų sulčių, norėdami kovoti su mėšlungiu ir dehidratacija intensyvios fizinės veiklos metu. Sudėtyje esantis natris padeda organizmui sulaikyti reikiamus skysčius ir išvengti neigiamo elektrolitų išsekimo poveikio.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai pažymi, kad nors daugeliui žmonių sūrymas yra naudingas, sergantieji hipertenzija arba tie, kuriems ribojamas natrio kiekis, sūrymą turėtų vartoti apgalvotai.

Antioksidacinės savybės, kovojančios su laisvaisiais radikalais

Raugintuose agurkuose yra galingų antioksidacinių junginių, kurie veiksmingai neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus žmogaus organizme. Šios natūralios medžiagos, įskaitant vitaminą C ir beta karotiną, padeda išvengti oksidacinio streso ir ląstelių pažeidimų, susijusių su senėjimu ir ligų progresavimu.

Tyrimai rodo, kad fermentacijos procesas padidina šių apsauginių junginių biologinį prieinamumą. Polifenolių ir probiotikų derinys marinuotuose agurkuose sukuria sinergetinį poveikį, kuris gali užtikrinti geresnę antioksidacinę apsaugą, palyginti su vien tik žaliais agurkais.

Reguliarus jų vartojimas gali prisidėti prie bendros organizmo apsaugos sistemos nuo aplinkos toksinų ir šalutinių medžiagų apykaitos produktų, kurie spartina ląstelių irimą.

Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Netikėtas poveikis medžiagų apykaitai

Nepaisant didelio natrio kiekio, marinuoti agurkai turi daug žadantį poveikį gliukozės kiekiui kraujyje per kelis mechanizmus. Fermentacijos proceso metu susidaro junginiai, kurie gali sulėtinti angliavandenių virškinimą ir įsisavinimą, todėl gali sumažėti cukraus kiekio kraujyje šuoliai po valgio.

Kai kuriais tyrimais įrodyta, kad acto rūgštis, pagrindinė marinuotų produktų sudedamoji dalis, gerina jautrumą insulinui. Be to, marinavimo metu naudojamas actas gali sulėtinti skrandžio išsituštinimą, todėl gliukozė į kraują išsiskiria tolygiau.

Asmenims, stebintiems cukraus kiekį kraujyje, nedidelių marinuotų agurkų porcijų vartojimas su daug baltymų turinčiu maistu gali padėti išlaikyti glikemijos pusiausvyrą be didelių medžiagų apykaitos sutrikimų.

Sultis iš marinuotų agurkų: priemonės nuo raumenų mėšlungio

Jau dešimtmečius sportininkai ir fitneso entuziastai naudoja agurkų sultis kaip natūralią priemonę nuo raumenų mėšlungio, o naujausi moksliniai tyrimai patvirtino šį liaudišką gydymo būdą.

Tyrimai rodo, kad raugintų agurkų sulčių veiksmingumą lemia jų rūgštingumas, sukeliantis gerklės ir burnos neurologinius receptorius. Šis mechanizmas, vadinamas „nervų slopinimu”, per trumpą laiką išjungia netinkamai veikiančius nervus, sukeliančius mėšlungį. Stebėtina, kad palengvėjimas dažnai pasireiškia anksčiau, nei elektrolitai gali būti absorbuoti į kraują.

Sultyse yra natrio, kalio ir magnio – elektrolitų, kurių trūksta intensyvaus fizinio krūvio metu. Vos 60-90 mililitrų sulčių, išgertų iš karto prasidėjus mėšlungiui, gali padėti per 85 sekundes.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video