Maisto produktai, kuriuos daugelis žmonių laiko sveikais, bet kurie užkemša kraujagysles

deceptively unhealthy foods identified

Kai kurie „sveiki maisto produktai” iš tikrųjų gali prisidėti prie arterijų užsikimšimo. Mažai riebalų turinčiuose jogurtuose dažnai būna per daug pridėtinio cukraus, sukeliančio uždegimą. Komerciniai vaisių kokteiliai didina cukraus kiekį kraujyje dėl didelio cukraus kiekio ir minimalaus skaidulinių medžiagų kiekio. Augalinėse mėsos alternatyvose dažnai būna problemiškas natrio kiekis ir perdirbti aliejai. Produktai be glitimo paprastai pakeičia rafinuotą krakmolą ir nesveikus riebalus. Granolose ir pusryčių dribsniuose paprastai slepiasi paslėptas cukrus, rafinuotas aliejus ir druska. Suprasdami šiuos apgaulingus maisto produktus, rasite kelią į tikrą širdies ir kraujagyslių apsaugą.

Mažai riebalų turintis jogurtas su pridėtiniu cukrumi

Kodėl neriebus jogurtas, iš pažiūros sveikas pasirinkimas, gali pakenkti širdies ir kraujagyslių sveikatai?

Reklama

Nepaisant baltymų ir kalcio privalumų, į daugelį komercinių neriebių jogurtų dedama per daug cukraus, kad būtų kompensuotas skonis, prarastas pašalinus riebalus.

Šie pridėtiniai cukrūs, kurių vienoje porcijoje dažnai būna 15-25 g, skatina uždegimą, atsparumą insulinui ir padidėjusį trigliceridų kiekį, t. y. veiksnius, skatinančius arterijų apnašų susidarymą.

Reguliarus jų vartojimas gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimų, pažeidžiančių kraujagyslių dangalus.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis paprastą neriebų jogurtą su natūraliais priedais, pavyzdžiui, uogomis ar riešutais. Tai suteikia sveikesnių riebalų be uždegiminio pridėtinių cukrų poveikio.

Komerciniai vaisių kokteiliai ir sultys

Komerciniai vaisių kokteiliai ir sultys yra svarbus šiuolaikinės mitybos paradoksas. Nors jos laikomos sveika gazuotų gėrimų alternatyva, daugelyje komercinių rūšių yra daug pridėtinio cukraus ir mažai skaidulinių medžiagų, palyginti su nesmulkintais vaisiais.

Įprastiniame 591 mililitro vaisių kokteilyje gali būti iki 60 gramų cukraus, tačiau jame nėra sotinančių skaidulinių medžiagų iš sveikų vaisių. Toks derinys sukelia staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį ir insulino šuolį, kuris ilgainiui skatina arterijų uždegimą ir apnašų susidarymą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos gėrimus padidėja trigliceridų kiekis ir sumažėja DTL (gerojo) cholesterolio kiekis – abu širdies ir kraujagyslių ligų ir aterosklerozės rizikos veiksniai.

Augalinės mėsos alternatyvos

Nors parduodami kaip sveikesnės gyvūninės kilmės produktų alternatyvos, daugelyje augalinės kilmės mėsos pakaitalų yra daug natrio, sočiųjų riebalų ir labai perdirbtų ingredientų, kurie gali prisidėti prie kraujagyslių uždegimo.

Šių produktų sudėtyje dažnai yra kokosų aliejaus, modifikuoto maistinio krakmolo ir metilceliuliozės, imituojančių mėsos tekstūrą ir skonį.

Reklama

2022 m. žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” atliktame tyrime nustatyta, kad kai kuriuose augalinės kilmės mėsainiuose yra junginių, kurie gali pabloginti endotelio funkciją.

Vartotojai turėtų atidžiai nagrinėti maistingumo etiketes, sutelkdami dėmesį į variantus, kuriuose yra minimalus perdirbimo kiekis, mažesnis natrio kiekis ir sveikesnis riebalų profilis.

Tradiciniai augaliniai baltymai, tokie kaip ankštiniai, tofu ir tempeh, paprastai pasižymi didesne nauda širdies ir kraujagyslių sistemai be priedų, esančių labai perdirbtose alternatyvose.

Reklama

Perdirbti produktai be glitimo

Panašiai kaip ir augaliniai mėsos pakaitalai, perdirbti maisto produktai be glitimo dažnai kelia netikėtą riziką širdies ir kraujagyslių sistemai, nepaisant to, kad jų rinkodara orientuota į sveikatą.

Šiuose produktuose dažnai būna daugiau rafinuoto krakmolo, pridėtinio cukraus ir nesveikų riebalų, siekiant kompensuoti be glitimo prarastą tekstūrą ir skonį.

Žurnale BMJ paskelbti tyrimai rodo, kad be glitimo apdorotų produktų maistinė vertė gali būti prastesnė nei įprastų produktų, juose yra daugiau natrio ir nesveikų aliejų, kurie gali prisidėti prie arterijų apnašų susidarymo.

Reklama

Be to, juose paprastai nėra naudingų nesmulkintų grūdų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Tiems, kurie neserga celiakija ar nėra jautrūs glitimui, geriau apsaugoti kraujagysles galima renkantis sveikus, natūraliai glitimo neturinčius maisto produktus, o ne perdirbtus alternatyvius produktus.

Granola ir pusryčių dribsniai

Daugelyje granolos produktų ir pusryčių dribsnių, kuriais prekiaujama kaip „širdžiai naudingais” produktais, yra paslėptų sudedamųjų dalių, kurios skatina kraujagyslių užsikimšimą.

Reklama

Nepaisant to, kad komercinės granolos atrodo sveikos, jose dažnai būna per daug pridėtinio cukraus, rafinuoto aliejaus ir druskos, kurie gali padidinti trigliceridų kiekį ir kraujospūdį.

Kai kuriuose pusryčių dribsniuose yra rafinuotų angliavandenių, kurie greitai virsta gliukoze ir sukelia uždegimą bei oksidacinį stresą arterijų sienelėse.

Net „pilno grūdo” rūšių dribsnių sudėtyje gali būti sudedamųjų dalių, kurios reguliariai vartojant didina MTL cholesterolio kiekį.

Reklama

Vartotojai turėtų atidžiai tikrinti maistingumo etiketes, ar jose nėra pridėtinio cukraus (kartais įvardijamo kaip kukurūzų sirupas, medus ar dekstrozė) ir hidrintų aliejų, kuriuose yra arterijas užkemšančių transriebalų.

Augaliniai aliejai, kuriuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių

Priešingai paplitusiai nuomonei apie jų naudą sveikatai, tam tikri augaliniai aliejai, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių, gali skatinti arterijų uždegimą ir apnašų kaupimąsi, jei jų vartojama per daug.

Kukurūzų, sojų, saulėgrąžų ir dygminų aliejuose yra daug linolo rūgšties, omega-6 riebalų rūgšties, kuri gali sutrikdyti idealų omega-3 ir omega-6 santykį.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šiuolaikinėje mityboje omega-6 dažnai būna 15-20 kartų daugiau nei omega-3, o tai gali sukelti uždegiminius susirgimus.

Kai šie aliejai kaitinami aukštoje temperatūroje, jie oksiduojasi ir susidaro junginiai, kurie gali pažeisti kraujagyslių sieneles.

Sveikatos ekspertai rekomenduoja riboti šių aliejų vartojimą ir rinktis alyvuogių, avokadų arba linų sėmenų aliejų.

Reklama

Ryžių pyragėliai ir „dietiniai” krekeriai

Ryžių pyragėliai ir dietiniai krekeriai

Ryžių pyragėliai ir „dietiniai” krekeriai, kurie dažnai parduodami kaip sveikas maistas, nepaisant jų mažo kaloringumo, paradoksaliai gali prisidėti prie kraujagyslių sveikatos problemų.

Šiuose produktuose paprastai yra rafinuotų angliavandenių, turinčių aukštą glikemijos indeksą, todėl greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje, o po to padidėja insulino kiekis. Toks medžiagų apykaitos modelis sukelia uždegimą ir oksidacinį stresą kraujagyslių sienelėse.

Reklama

Be to, daugelyje komercinių veislių yra akrilamido – potencialiai kenksmingo junginio, kuris susidaro apdorojant aukštoje temperatūroje. Kai kurių prekės ženklų gaminiuose taip pat yra transriebalų arba per daug natrio, kad būtų pagerintas skonis ir patvarumas.

Vartotojai turėtų atidžiai nagrinėti maistingumo etiketes ir pirmenybę teikti neskaldytų grūdų alternatyvoms, kurios minimaliai apdorojamos, turi mažesnį glikemijos indeksą ir neturi dirbtinių priedų.

Džiovinti vaisiai ir vaisių koncentratai

Iš pažiūros sveikos saldainių alternatyvos, džiovinti vaisiai ir vaisių koncentratai dėl koncentruoto cukraus kiekio kelia paslėptą pavojų širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Reklama

Kai vaisiai dehidratuojami, juose koncentruojasi cukrus, o skaidulų kiekis sumažėja, todėl sukuriami produktai, pasižymintys dideliu glikeminiu krūviu. Reguliarus tokių koncentruotų vaisių produktų vartojimas gali sukelti cukraus kiekio kraujyje šuolius, skatinti uždegimą ir prisidėti prie arterijų apnašų susidarymo.

Viename puodelyje razinų yra maždaug 108 g cukraus – gerokai daugiau nei šviežiose vynuogėse.

Sveikatos specialistai rekomenduoja vartoti sveikus, šviežius vaisius. Juose esančios natūralios skaidulinės medžiagos lėtina cukraus įsisavinimą, todėl išvengiama insulino šuolių, susijusių su kraujagyslių uždegimu ir ateroskleroze.

Reklama

Rinkdamiesi džiovintus vaisius, rinkitės nesaldintas rūšis ir kontroliuokite porcijas.

„Sveiki” kavinių gėrimai

Daugelyje populiarių „sveikų” kavinių gėrimų, kuriais prekiaujama kaip maistingomis alternatyvomis, iš tikrųjų yra daug paslėpto cukraus ir nesveikų riebalų, kurie gali prisidėti prie kraujagyslių užsikimšimo.

Į kokteilius, baltymais praturtintus gėrimus ir gėrimus be pieno dažnai dedama saldintų sirupų, plaktos grietinėlės ir aromatizuotų padažų. Tipiškoje „sveikuoliškoje” vanilinės čai arbatos latte gali būti iki 42 g cukraus – tai viršija rekomenduojamą paros normą.

Reklama

Net gėrimai, reklamuojami kaip „lengvi” ar „liesi”, gali būti pakeisti dirbtiniais saldikliais, tačiau juose gali būti daug sočiųjų riebalų iš grietinėlės ar kokosų pieno.

Tokie deriniai ilgainiui gali padidinti MTL cholesterolio kiekį ir paskatinti arterijų apnašų formavimąsi.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like