Keletas kasdienių maisto produktų tyliai pažeidžia kraujagysles. Perdirbtoje mėsoje yra natrio ir nitratų, kurie blogina kraujagyslių funkciją. Kepiniuose esantys transriebalai sutrikdo cholesterolio pusiausvyrą ir kenkia arterijų sveikatai. Daug natrio turintys pusgaminiai didina kraujospūdį ir mažina elastingumą. Cukrumi saldinti gėrimai sukelia uždegimines kraujagyslių sienelių reakcijas. Rafinuoti angliavandeniai dėl glikacijos spartina arterijų susiaurėjimą. Supratimas apie šiuos dažniausiai pasitaikančius mitybos kaltininkus padeda žmonėms priimti pagrįstus sprendimus, apsaugančius ilgalaikę širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Perdirbta mėsa: Paslėpti kraujagyslių piktadariai
Šoninė, dešrelės ir delikatesai sudaro maisto produktų kategoriją, kuri gali smarkiai paveikti kraujagyslių sveikatą. Šiuose perdirbtuose produktuose yra daug natrio, konservantų, pavyzdžiui, nitratų, ir sočiųjų riebalų, kurie skatina arterijų susiaurėjimą.
Perdirbtoje mėsoje esantis natris didina kraujospūdį, todėl širdis yra priversta dirbti sunkiau, o kraujagyslių sienelės apkraunamos. Nitratai, nors ir prailgina galiojimo laiką, organizme virsta nitrozaminais – junginiais, susijusiais su endotelio disfunkcija ir sumažėjusiu kraujagyslių elastingumu.
Reguliarus jų vartojimas susijęs su padidėjusiais uždegimo žymenimis ir padidėjusiu MTL cholesterolio kiekiu, kurie yra svarbūs aterosklerozės vystymosi veiksniai. Tyrimai rodo, kad šių maisto produktų ribojimas gali padėti išlaikyti sveikesnes kraujagysles ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Transriebalai ir iš dalies hidrinti aliejai: Arterijų priešai
Nepaisant to, kad komerciniuose maisto produktuose gerokai sumažėjo transriebalų ir iš dalies hidrintų aliejų, jie tebėra vieni iš labiausiai kraujagyslių sveikatai kenkiančių mitybos junginių.
Šie dirbtiniai riebalai didina MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį ir kartu mažina DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį, sukeldami uždegiminę reakciją, kuri pažeidžia arterijų sieneles. Tyrimai rodo, kad jie skatina endotelio disfunkciją– pažeidžia kraujagysles išklojančias ląsteles ir riboja tinkamą kraujagyslių išsiplėtimą.
Dažniausi jų šaltiniai yra kai kurie kepiniai, tam tikri mikrobangų krosnelėje kepami popkornai, keptas maistas ir ant lentynos laikomas glaistas. Nors FDA taisyklės apribojo šių junginių kiekį, iki apribojimų taikymo pradžios pagamintuose produktuose jų vis dar gali būti. Be to, maisto produktuose, pažymėtuose užrašu „0 g transriebalų”, gali būti iki 0,5 g transriebalų vienoje porcijoje.
Patogūs maisto produktai, kuriuose yra natrio, ir jų poveikis
Šiuolaikinėje amerikiečių mityboje yra tūkstančiai patogių maisto produktų su dideliu natrio kiekiu, kurie pastebimai, stipriai ar labai stipriai veikia kraujagyslių sveikatą. Perdirbtuose produktuose, pavyzdžiui, šaldytuose patiekaluose, konservuotose sriubose ir supakuotuose užkandžiuose, dažnai būna per daug natrio, kartais daugiau nei 1000 mg vienoje porcijoje.
Didelis natrio kiekis verčia organizmą sulaikyti vandenį, todėl didėja kraujo tūris ir spaudimas. Šis nuolatinis padidėjęs kraujospūdis pažeidžia arterijų sieneles, skatindamas kraujagyslių susiaurėjimą ir sumažėjusį elastingumą.
Tyrimai rodo, kad reguliariai suvartojant daugiau kaip 2300 mg natrio per parą labai padidėja hipertenzijos rizika ir pablogėja endotelio funkcija.
Gamintojai natrį naudoja ne tik dėl skonio, bet ir kaip konservantus bei tekstūros stipriklį, todėl jis ypač paplitęs laikomuose produktuose.
Cukrumi saldinti gėrimai: Kaip jie kenkia kraujagyslių sveikatai?
Daugybė cukrumi saldintų gėrimų kelia didelę grėsmę kraujagyslių sveikatai dėl įvairių mechanizmų. Reguliarus jų vartojimas sukelia uždegimines arterijų sienelių reakcijas, skatinančias endotelio disfunkciją ir kraujagyslių susiaurėjimą.
Šie gėrimai sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje šuolį, dėl kurio susidaro pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE), pažeidžiantys kraujagyslių elastingumą. Tyrimai rodo, kad net saikingas jų vartojimas didina aterosklerozės rizikos veiksnius.
Fruktozės komponentas ypač veikia kepenų medžiagų apykaitą, didina šlapimo rūgšties kiekį, o tai dar labiau pakenkia kraujagyslių skersmeniui ir funkcijai. Be to, daugelis saldintų gėrimų skatina nutukimą ir atsparumą insulinui, todėl dar labiau apkrauna kraujagysles.
Tyrimai rodo, kad šiuos gėrimus pakeitus vandeniu arba nesaldžiais alternatyviais gėrimais, per kelias savaites pastebimai pagerėja endotelio funkcija.
Rafinuoti angliavandeniai, greitinantys arterijų susiaurėjimą
Rafinuoti angliavandeniai kelia didelį pavojų kraujagyslių sveikatai, nes jie greitai virsta gliukoze kraujyje ir turi vėlesnį poveikį medžiagų apykaitai. Balta duona, pyragaičiai ir perdirbti grūdai sukelia uždegimines reakcijas, kurios pažeidžia arterijų sieneles ir skatina aterosklerozę.
Dėl šių maisto produktų smarkiai pakyla cukraus kiekis kraujyje, po to padidėja insulino kiekis, o tai sukelia oksidacinį stresą, kuris blogina endotelio funkciją. Dėl po to vykstančio glikacijos proceso gliukozė susijungia su kraujagyslių sienelių baltymais, todėl sumažėja elastingumas ir padidėja standumas.
Reguliarus vartojimas susijęs su padidėjusiu trigliceridų ir sumažėjusiu DTL cholesterolio kiekiu, o tai dar labiau pažeidžia kraujagyslių vientisumą. Rafinuotų angliavandenių pakeitimas pilno grūdo ir sudėtiniais angliavandeniais gali padėti išsaugoti arterijų sveikatą.
Uždegimą skatinantys maisto produktai, kurie riboja kraujotaką
Lėtinis uždegimą skatinančių maisto produktų vartojimas smarkiai prisideda prie kraujagyslių susiaurėjimo ir sumažėjusio kraujotakos efektyvumo. Perdirbta mėsa, kurioje yra nitratų ir daug sočiųjų riebalų, sukelia uždegimines reakcijas, pažeidžiančias arterijų sieneles.
Taip pat keptas maistas, kuriame gausu transriebalų ir pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), skatina endotelio disfunkciją.
Maistas, kuriame didelis omega-6 ir omega-3 santykis, pavyzdžiui, tam tikri augaliniai aliejai, sukuria prouždegiminius eikozanoidus, kurie kenkia kraujagyslių sveikatai. Dirbtiniai priedai, ypač tam tikri maisto dažikliai ir konservantai, taip pat gali sukelti uždegimą.
Daug natrio turintys perdirbti maisto produktai dar labiau sustiprina uždegimą, nes didina skysčių susilaikymą ir arterinį spaudimą, ilgainiui nejučia susiaurindami kraujagysles.