Gydytojai rekomenduoja rinktis strateginius maisto produktus, kad sušvelnintų pagirių simptomus. Drėkinantys produktai, tokie kaip arbūzas ir kokosų vanduo, papildo prarastus skysčius, o elektrolitų turtingi bananai padeda sumažinti galvos skausmą. Švelnūs angliavandeniai, pavyzdžiui, skrebučiai, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, o baltymai, pavyzdžiui, kiaušiniai, turi junginių, kurie skaido toksiškus šalutinius alkoholio produktus. Graikiškame jogurte yra baltymų ir probiotikų, kurie palengvina virškinimą. Tinkamas šių maisto produktų derinys gali gerokai pagreitinti sveikimą ir atkurti normalią organizmo veiklą.
Kodėl dėl pagirių esate išsekę
Pavartojus alkoholio, žmogaus organizme vyksta biocheminių reakcijų kaskada, kuri paaiškina gerai pažįstamus pagirių simptomus. Alkoholis veikia kaip diuretikas, didina šlapinimąsi ir sukelia dehidrataciją, todėl atsiranda galvos skausmas ir nuovargis.
Kepenyse alkoholis metabolizuojamas į acetaldehidą, toksišką junginį, kuris sukelia uždegimą visame organizme. Šis uždegimas sukelia pykinimą, kūno skausmus ir pažinimo sutrikimus.
Be to, alkoholis sutrikdo cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, išeikvoja svarbiausius vitaminus ir mineralus (ypač B grupės vitaminus ir elektrolitus) ir trukdo kokybiškam miegui. Šie fiziologiniai pokyčiai paaiškina, kodėl nuo pagirių kenčiantys žmonės jaučia silpnumą, irzlumą ir potraukį maistinių medžiagų turinčiam maistui.
Daug vandens turintys maisto produktai kovai su dehidratacija
Atsigaunant po alkoholio vartojimo pirmiausia reikia spręsti dehidratacijos problemą. Daug vandens turintis maistas veiksmingai drėkina organizmą ir aprūpina jį pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, kurių sumažėjo vartojant alkoholį.
Arbūzuose, agurkuose ir braškėse yra daugiau kaip 90 % vandens, o kartu jie suteikia elektrolitų ir antioksidantų. Citrusiniai vaisiai drėkina organizmą kartu su vitaminu C, kuris padeda kepenų veiklai. Salierai ir salotos drėkina ir minimaliai apkrauna virškinimo traktą.
Kokosų vanduo yra natūralus elektrolitų pakaitalas, papildantis kalio ir natrio atsargas. Graikiškas jogurtas suteikia drėgmės ir baltymų, kurie stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Šie daug drėgmės turintys maisto produktai papildo suvartojamo vandens kiekį ir pagreitina atsigavimą nuo pagirių simptomų.
Daug elektrolitų turintys produktai, atkuriantys organizmo pusiausvyrą
Elektrolitų turtingos priemonės, atkuriančios organizmo pusiausvyrą
Vartojant alkoholį labai sumažėja svarbiausių elektrolitų – mineralų, kurie reguliuoja skysčių pusiausvyrą, nervų signalus ir raumenų funkciją. Šių mineralų papildymas padeda sušvelninti pagirių simptomus.
Kokosų vandenyje yra natūralaus kalio, natrio ir magnio. Bananuose yra koncentruoto kalio, kuris padeda sumažinti galvos skausmus ir raumenų spazmus. Sportiniai gėrimai, nors juose yra pridėtinio cukraus, greitai padidina natrio ir kalio kiekį.
Jei norite pasisotinti, kaulų sultinys suteikia natrio ir įvairių mineralų. Raugintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kimči ar raugintuose kopūstuose, kartu su naudingais probiotikais yra natrio. Net paprastas vandens tirpalas su žiupsneliu druskos padeda veiksmingai atkurti natrio kiekį.
Švelnūs angliavandeniai: Kodėl paprasti krakmolai palengvina atsigavimą
Kodėl skrebučiai, krekeriai ir ryžiai dažnai tampa geriausiais vaistais nuo pagirių? Paprasti angliavandeniai suteikia lengvos, lengvai virškinamos energijos, kai organizmas yra nusilpęs. Šie neryškūs krakmolai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, kuris po alkoholio vartojimo paprastai smarkiai nukrenta, mažina pykinimą ir nuovargį.
Kitaip nei sudėtingas ar riebus maistas, kuris apkrauna ir taip įtemptą virškinimo sistemą, paprastą krakmolą kepenyse reikia apdoroti minimaliai. Jie taip pat sugeria skrandžio rūgšties perteklių, kuris gali sukelti nemalonius pojūčius pagirių metu.
Jei įmanoma, mitybos specialistai rekomenduoja rinktis pilno grūdo produktus, nes juose energija išsiskiria tolygiau, be to, juose yra B grupės vitaminų, kurių trūksta dėl alkoholio apykaitos.
Baltymų pasirinkimai, padedantys stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje
Paprastieji angliavandeniai suteikia greitos energijos atsigaunant po pagirių, o baltymai suteikia papildomos naudos ir pasižymi ilgesniu poveikiu. Kiaušiniuose yra cisteino, kuris padeda suskaidyti acetaldehidą – toksišką alkoholio apykaitos šalutinį produktą. Graikiškas jogurtas suteikia baltymų ir probiotikų, kurie gali palengvinti virškinimo diskomfortą.
Liesa paukštiena ir žuvis suteikia būtinų aminorūgščių ir neapkrauna virškinimo sistemos. Augalinės kilmės produktai, pavyzdžiui, kvinoja, lęšiai ir tofu, suteikia baltymų be sunkumo. Šie baltymai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, todėl išvengiama kritimo, kuris sustiprina pagirių simptomus.
Baltymus derinant su angliavandeniais, gaunamas subalansuotas maistas, palaikantis kepenų funkciją ir skatinantis išlikti energingiems per visą atsigavimo laikotarpį.
Ko vengti: Maistas, kuris pablogins jūsų pagirias
Atsigavimą po pagirių gali gerokai apsunkinti tam tikri mitybos pasirinkimai, kurie simptomus ne palengvina, o pasunkina. Riebus maistas gali sutrikdyti ir taip jautrų skrandį, o kofeinas gali padidinti dehidrataciją ir nerimą. Labai rūgštūs maisto produktai, pavyzdžiui, citrusiniai arba pomidorų produktai, gali sudirginti skrandžio gleivinę.
Alkoholis, net ir nedideliais kiekiais, tik atitolina sveikimą, nes priverčia kepenis perdirbti naujus toksinus. Saldus maistas sukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolius, po kurių seka nuosmukiai, galintys sustiprinti nuovargį ir galvos skausmus. Per didelis druskos kiekis gali prisidėti prie dehidratacijos, todėl simptomai dar labiau išryškėja.