Laikykite svogūnus namuose be rūsio ar sandėliuko: paprastos taisyklės, padėsiančios namų šeimininkėms

store onions in cool dark places

Svogūnai – viena dažniausiai naudojamų daržovių lietuvių virtuvėje. Tačiau ne kiekvienas žino, kaip juos tinkamai laikyti, kad išliktų švieži kuo ilgiau. Jei neturite rūsio ar specializuoto sandėliuko, nesijaudinkite – svogūnus puikiai galima saugoti ir įprastame bute. Svarbiausia – laikytis kelių paprastų taisyklių.

Pradinis rūšiavimas: pirmasis žingsnis į ilgaamžiškumą

Prieš dedant svogūnus į saugojimo vietą, būtina juos atidžiai peržiūrėti. Atskirkite tuos, kurie yra minkšti, drėgni ar turi pelėsio požymių – tokius reikėtų sunaudoti pirmiausia arba išmesti. Laikymui tinka tik kieti, sveiki svogūnai su nepažeista sausų lukštų danga.

Svarbu neliesti ir nenulupinėti sveikų lukštų – jie apsaugo svogūną nuo drėgmės ir bakterijų. Pašalinkite tik tuos lukštus, kurie jau patys atsiskiria.

Tokį patikrinimą rekomenduojama kartoti kas šešias–aštuonias savaites. Taip laiku pastebėsite pradėjusius gesti egzempliorius ir apsaugosite likusius nuo užkrėtimo.

Kaip atpažinti sugadintą svogūną

Tikrinimo metu atkreipkite dėmesį į kelis pagrindinius požymius. Sumušimai, pelėsis, dygstantys daigai ar drėgnos dėmės – aiškūs signalai, kad svogūnas nebetinka ilgalaikiam saugojimui.

Tvarkykite svogūnus atsargiai, nestumkite ir nemėtykite – net nedidelis pažeidimas gali tapti gedimo priežastimi. Jei pastebėjote, kad kurioje nors talpykloje susikaupė kondensatas, būtinai ją ištuštinkite, išdžiovinkite ir tik tada grąžinkite svogūnus.

Geriausios saugojimo vietos bute

Idealiausia svogūnų saugojimo vieta – vėsi, tamsi ir gerai vėdinama erdvė. Optimali temperatūra svyruoja nuo 7 iki 13 °C, o drėgmė turėtų būti kuo mažesnė.

Venkite vietų šalia krosnių, radiatorių ar katilų – šiluma skatina dygimą ir greitesnį gedimą. Taip pat nelaikykite svogūnų greta bulvių ar morkų – šios daržovės išskiria drėgmę, kuri kenkia svogūnams.

Nedideliems kiekiams – maždaug 3–4 kilogramams – puikiai tiks virtuvės lentyna ar daržovių stalčius. Svarbiausia – naudoti tinkamą talpyklą: pintą krepšelį, medžiaginį maišą arba kartoninę dėžę su ventiliacijos skylėmis. Plastikiniai maišeliai – blogiausias pasirinkimas, nes juose kaupiasi drėgmė ir svogūnai greitai supūva.

Didesni kiekiai: kaip saugoti teisingai

Jei perkate svogūnus didesniu kiekiu, pasirūpinkite tinkama talpa. Geriausiai tinka vėdinamos medinės dėžės arba austiniai maišai. Svarbu, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti.

Jei grindys drėgnos, padėkite talpą ant pakylos – medinių lentų ar platformos. Taip apsaugosite svogūnus nuo drėgmės iš apačios.

Reguliariai tikrinkite atsargas – suminkštėjusius ar sudygusius svogūnus pašalinkite, kad neplistų gedimas.

Ilgalaikis saugojimas: šaldymas

Jei norite išsaugoti svogūnus keliems mėnesiams, šaldymas – patikimas sprendimas. Tiesa, šaldyti galima tik paruoštus svogūnus.

Nulupkite, supjaustykite kubeliais ar griežinėliais ir gerai nusausinkite nuo perteklinės drėgmės. Sudėkite į sandarius šaldymo maišelius, kuo geriau išsiurbkite orą ir pažymėkite datą. Šaldykite plokščiai – taip maišeliai užims mažiau vietos ir bus lengviau sukrauti.

Šaldyti svogūnai geriausią kokybę išlaiko 8–12 mėnesių. Po atšildymo jie tinka troškiniams, padažams ar kitoms karštai ruošiamoms patiekalams, tačiau šviežioms salotoms nebetiks.

Saugojimas balkone ar nešildomoje patalpoje

Jei turite įstiklintą balkoną ar nešildomą koridorių, tai gali tapti puikia svogūnų saugykla. Svarbu pasirinkti sausas, vėdinamas talpyklas – austininius maišus arba dėžes su skylėmis.

Apsaugokite svogūnus nuo tiesioginių saulės spindulių – šviesa skatina dygimą ir keičia skonį. Taip pat stebėkite temperatūrą: jei naktimis ji nukrenta gerokai žemiau nulio, uždenkite svogūnus kvėpuojančia medžiaga – pavyzdžiui, džiuto audiniu ar senu vilnoniu pleduku.

Kartą per mėnesį patikrinkite svogūnų būklę ir pašalinkite tuos, kurie pradėjo gesti.

Pagrindinės taisyklės trumpai

Svogūnų laikymas namuose nėra sudėtingas, jei laikotės kelių esminių principų: rūšiuokite prieš dedant į saugyklą, užtikrinkite vėsumą ir tamsą, pasirūpinkite oro cirkuliacija ir niekada nenaudokite plastiko. Reguliarūs patikrinimai padės išvengti nuostolių ir užtikrins, kad svogūnai išliks švieži visą sezoną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video