Kurias gėles galima valgyti: gardus žiedų pasaulis jūsų lėkštėje

Gėlės ne tik džiugina akį darželiuose ar vazose – daugelis jų gali tapti netikėtu ir įdomiu maisto komponentu. Valgomos gėlės suteikia patiekalams ne tik išskirtinį grožį, bet ir unikalių skonių bei aromatų, o kartu – ir naudingų maistinių medžiagų. Šiame straipsnyje aptarsime, kurias gėles galima drąsiai įtraukti į savo mitybą, kaip jas naudoti ir kokią naudą jos teikia sveikatai.

Valgomų gėlių istorija

Gėlių naudojimas kulinarijoje nėra naujas reiškinys – tai tradicija, siekianti tūkstančius metų. Senovės romėnai mėgo violetes ir rožes savo patiekaluose, kinai jau prieš 3000 metų gamino arbatą iš jazminų ir chrizantemų žiedų, o viduramžių Europoje buvo populiaru puošti šventinius patiekalus našlaitėmis ir medetkų žiedlapiais.

Šiandien valgomos gėlės išgyvena tikrą renesansą, vis dažniau atsiduriančios ne tik prabangių restoranų lėkštėse, bet ir kasdieniuose namų virtuvėse gaminamuose patiekaluose.

Populiariausios valgomos gėlės ir jų skoniai

1. Medetkos (Calendula)

Medetkos

Skonis: Aštrokas, kartais lyginamas su šafranu.

Kaip naudoti: Medetkų žiedlapiai puikiai tinka salotoms, sriuboms, ryžių patiekalams. Jie gali būti naudojami kaip natūralus dažiklis patiekalams, suteikiantis gražią geltoną ar oranžinę spalvą.

Nauda sveikatai: Medetkos turi priešuždegiminių savybių, gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą. Jose gausu antioksidantų, vitaminų A ir C.

2. Našlaitės (Viola)

Našlaitės

Skonis: Švelniai saldus, primenantis mėtą.

Kaip naudoti: Tobulos desertų puošybai, tinka saldėsiams, salotoms, gėrimams. Našlaites galima cukruoti ir naudoti tortų dekoravimui.

Nauda sveikatai: Turi priešuždegiminių savybių, tradiciškai naudojamos kaip raminamoji priemonė. Jose yra vitaminų A ir C, taip pat rutino, kuris stiprina kraujagyslių sieneles.

3. Bijūnai (Paeonia)

Bijūnai

Skonis: Lengvai saldus ir kartais primenantis šiek tiek kartų arbūzą.

Kaip naudoti: Bijūnų žiedlapiai tinka salotoms, desertams, sirupams ir arbatai.

Nauda sveikatai: Kinų medicinoje bijūnai naudojami jau tūkstančius metų kaip priemonė, mažinanti uždegimą ir gerinanti kraujo apytaką.

4. Jazminai (Jasminum)

Jazminai

Skonis: Intensyvus, saldus, gėliškas aromatas.

Kaip naudoti: Dažniausiai naudojami arbatoms, taip pat tinka desertams aromatizuoti, sirupams, ledams.

Nauda sveikatai: Jazmino žiedai turi raminamųjų savybių, mažina stresą, gerina miego kokybę.

5. Rožės (Rosa)

Rožės

Skonis: Saldus, subtilus, su vos juntamu kartumu.

Kaip naudoti: Rožių žiedlapiai tinka salotoms, desertams, uogienėms, sirupams, ledams. Iš jų taip pat gaminama rožių vanduo – populiarus ingredientas Artimųjų Rytų virtuvėje.

Nauda sveikatai: Rožių žiedlapiuose yra vitamino C, jie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, padeda atpalaiduoti ir mažinti stresą.

6. Levandos (Lavandula)

Levandos

Skonis: Gėliškas, kartais primenantis citrusinius vaisius, su aiškiu aromatiniu profiliu.

Kaip naudoti: Tinka desertams, ledams, sausainiams, sirupams. Levandų žiedus galima naudoti ir mėsos marinuotėse.

Nauda sveikatai: Levandos žinomos dėl savo raminamųjų savybių, padeda mažinti nerimą, gerina miego kokybę.

7. Ramunėlės (Matricaria chamomilla)

Ramunėlės

Skonis: Švelnus, obuoliškas, su subtiliu saldumo atspalviu.

Kaip naudoti: Populiariausios arbatoms, bet taip pat tinka desertams, ledams, pudingams.

Nauda sveikatai: Ramunėlės turi raminamųjų savybių, padeda atsipalaiduoti, gerina virškinimą, mažina uždegimą.

8. Saulėgrąžos (Helianthus annuus)

Saulėgrąžos

Skonis: Švelniai saldus, primenantis saulėgrąžų sėklas.

Kaip naudoti: Neišsiskleidę saulėgrąžų žiedai gali būti ruošiami panašiai kaip artišokai. Išsiskleidę žiedlapiai tinka salotoms, sriuboms.

Nauda sveikatai: Saulėgrąžų žieduose yra vitaminų A, B, C ir E, taip pat geležies, kalio, kalcio.

9. Nasturtės (Tropaeolum)

Nasturtės

Skonis: Aitrus, pipiriškas, primenantis ridikėlius.

Kaip naudoti: Puikiai tinka aštrioms salotoms, sumuštiniams, sriuboms. Nasturtės žiedai gali pakeisti pipirinį prieskonį.

Nauda sveikatai: Nasturtėse gausu vitamino C, jos turi antibakterinių savybių, stiprina imuninę sistemą.

10. Agurklės (Borago officinalis)

Agurklės

Skonis: Švelniai agurkiškas.

Kaip naudoti: Idealios salotoms, gėrimams (ypač gaiviesiems vasaros kokteiliams), desertų puošybai.

Nauda sveikatai: Agurklėse yra omega-6 riebalų rūgščių, jos mažina uždegimą, gerina odos būklę.

Specialiai kulinarijoje naudojamos gėlės

1. Cukinijų žiedai

Cukinijų žiedai

Skonis: Švelnus, grybiškas, primenantis cukinijas.

Kaip naudoti: Dažnai įdaromi sūriu, žolelėmis ir kepami. Gali būti naudojami ir sriubose, salotose.

Nauda sveikatai: Cukinijų žieduose yra vitaminų A ir C, kalio, folio rūgšties.

2. Artišokų žiedai

Artišokų žiedai

Skonis: Švelnus, saldus, su riešutiniu poskoniu.

Kaip naudoti: Valgomi jaunų artišokų žiedų pagrindai, kurie gali būti verdami, kepami, troškinami.

Nauda sveikatai: Artišokų žieduose yra antioksidantų, skaidulų, jie gerina virškinimą, padeda mažinti cholesterolio kiekį.

3. Moliūgų žiedai

Moliūgų žiedai

Skonis: Švelnus, primenantis moliūgus.

Kaip naudoti: Panašiai kaip cukinijų žiedai – įdaromi ir kepami, dedami į salotas.

Nauda sveikatai: Moliūgų žieduose yra vitaminų A ir C, kalcio, geležies.

Valgomų gėlių naudojimo būdai

Valgomos gėlės gali būti naudojamos įvairiais būdais:

1. Šviežios gėlės patiekaluose

  • Salotose: Šviežios gėlės suteikia salotoms spalvų ir įdomių skonių kontrastų.
  • Sumuštiniuose: Nasturtės ar agurklės gali būti puikus priedas prie sumuštinių.
  • Desertų puošyboje: Našlaitės, bijūnai, rožės – populiariausios gėlės desertų dekoravimui.

2. Cukruotos gėlės

Cukruotos gėlės yra ne tik gražios, bet ir ilgai išlieka. Jos idealiai tinka tortų, pyragų ir kitų desertų puošybai. Populiariausios cukruoti:

  • Našlaitės
  • Rožių žiedlapiai
  • Levandos
  • Jazminai

3. Gėlių sirupai

Iš daugelio gėlių galima pagaminti aromatingus sirupus, kurie puikiai tinka gėrimams, ledams, desertams:

  • Levandų sirupas
  • Rožių sirupas
  • Jazminų sirupas
  • Bijūnų sirupas

4. Arbatos ir gėrimai

Daugelis gėlių tinka arbatoms:

  • Ramunėlių arbata
  • Jazmino arbata
  • Hibisko arbata
  • Levandų arbata

5. Gėlių aliejai ir actai

Gėlių žiedlapius galima užpilti aliejumi arba actu, kad šie įgautų subtilų aromatą:

  • Levandų aliejus
  • Rožių actas
  • Nasturtės actas

Saugaus valgomų gėlių vartojimo taisyklės

Nors daugelis gėlių yra valgomos, svarbu laikytis tam tikrų saugumo taisyklių:

1. Naudokite tik žinomas valgomas gėles

Ne visos gėlės yra valgomos – kai kurios gali būti nuodingos! Niekada nevalgykite gėlių, jei nesate tikri, kad jos valgomos.

2. Venkite gėlių iš gėlių parduotuvių ar sodininkystės centrų

Tokios gėlės dažnai apdorotos pesticidais ir kitomis cheminėmis medžiagomis, kurios nėra skirtos maistui. Rinkitės:

  • Gėles, specialiai auginamas maistui
  • Savo užaugintas gėles be cheminių medžiagų
  • Ekologiškas gėles iš patikimų šaltinių

3. Rinkite gėles tinkamu metu

Geriausias laikas rinkti gėles – anksti ryte, kai žiedai ką tik išsiskleidę. Venkite rinkti gėles pakelėse ar kitose užterštose vietose.

4. Tinkamai paruoškite

  • Nuplaukite gėles po šaltu tekančiu vandeniu
  • Pašalinkite žiedų pagrindus, kurie dažnai būna kartūs
  • Kai kurių gėlių (pvz., nasturtės, bijūnų) naudokite tik žiedlapius

5. Pradėkite nuo nedidelio kiekio

Jei pirmą kartą ragaujate valgomą gėlę, pradėkite nuo mažo kiekio, kad įsitikintumėte, jog neturite alergijos.

Nevalgomų ir pavojingų gėlių sąrašas

Yra daug gėlių, kurių NEGALIMA valgyti. Štai keletas populiarių, bet nevalgomų ar net nuodingų gėlių:

  • Oleandras (labai nuodingas!)
  • Pakalnutės
  • Hortenzijos
  • Narcizai
  • Kardeliai
  • Tulpės (išskyrus kai kurias veisles)
  • Azalijos
  • Vilkdalgiai
  • Hiacintai
  • Šunažolės
  • Bergenijos
  • Delfiniai

Valgomų gėlių auginimas namuose

Jei norite būti tikri dėl valgomų gėlių kokybės, geriausia jas užsiauginti patiems:

1. Tinkamų veislių pasirinkimas

Rinkitės specialiai maistui skirtas veisles, kurios yra skanesnės ir kartais turi mažiau kartumo.

2. Ekologiškas auginimas

  • Nenaudokite sintetinių trąšų
  • Venkite pesticidų ir herbicidų
  • Naudokite natūralias augalų apsaugos priemones

3. Tinkama vieta

Daugeliui valgomų gėlių reikia:

  • Daug saulės šviesos
  • Gero drenažo
  • Derlingos dirvos

4. Populiariausios lengvai auginamos valgomos gėlės:

  • Medetkos
  • Nasturtės
  • Agurklės
  • Našlaitės
  • Cukinijų žiedai (jei auginate cukinijas)

Valgomų gėlių nauda sveikatai

Be unikalaus skonio ir vizualinio grožio, valgomos gėlės teikia ir įvairią naudą sveikatai:

1. Antioksidanta

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video