Mitybos specialistė papasakojo, kokia grikių rūšis yra naudingiausia ir kaip teisingai paruošti maistingą košę.
Kvapnūs grikiai yra viena populiariausių kruopų tarp lietuvių. Gerai žinoma, kad ši košė yra ypač maistinga ir turtinga vitaminais: ne veltui ji įtraukiama į vaikų ir dietinę mitybą. Tačiau ne visos jos rūšys yra vienodai geros. Išsiaiškinome, kurie grikiai yra sveikiausi ir kaip išsaugoti maksimalų vitaminų kiekį juos gaminant.
Kokia grikių nauda
Mitybos specialistė Liudmila Gončarova pažymi, kad grikiai yra produktas su „naudingais” angliavandeniais ir mažu riebalų kiekiu. Pasak gydytojos, 100 gramų kruopų yra 60 g angliavandenių, 10-12 g baltymų ir apie 4 g augalinių riebalų bei Omega-6 riebalų rūgščių.
Grikių nauda yra ta, kad tarp kitų kruopų juose yra mažai angliavandenių. Pasak Liudmilos Gončarovos, tokia košė ypač naudinga diabeto prevencijai. „Didžiausia žmonijos kančia šiandien yra angliavandenių persivalgymas. Nes niekas jiems nepasakė, kad kasa nesugeba tiek įsisavinti”, – sako Gončarova.
Kalbant apie tai, kiek grikių galima suvalgyti vienu metu, Gončarova pažymėjo, kad iki 20 gramų angliavandenių per vieną valgymą yra vidutinė statistinė norma. Kalbama apie maždaug 1,5 valgomojo šaukšto sausų grikių arba 2,5 šaukšto virtų grikių.
Kokie grikiai naudingiausi
Ekspertė pabrėžė, kad grikiai turi daug naudingų mikroelementų, ypač jodo, seleno ir molibdeno. Tačiau šios medžiagos yra sunaikinamos skrudinimo ir virimo metu. Todėl maksimaliai naudai verta rinktis neskrudintus (žalius) grikius ir užpilti juos šiltu vandeniu per naktį. Būtent tokie grikiai – žali ir užpilti vandeniu – yra naudingiausi.
Mitybos specialistė Liudmila Gončarova rekomenduoja užpilti grikius vakare ir valgyti juos pusryčiams. Reikia užpilti kruopas šiltu vandeniu, o ne verdančiu. Ekspertė rekomenduoja valgyti tokią košę su žaliomis salotomis ir alyvuogių ar kanapių aliejumi.
Kodėl žali grikiai pranašesni už rudus
Žali grikiai yra tie, kurie nebuvo termiškai apdoroti (skrudinti) po luobelės pašalinimo. Jie išsiskiria šviesiai žalia spalva ir didesniu maistinių medžiagų kiekiu. Štai pagrindiniai žalių grikių privalumai:
- Daugiau enzimų – žaliuose grikiuose išlieka natūralūs fermentai, palengvinantys virškinimą
- Didesnis vitaminų kiekis – terminio apdorojimo metu dalis vitaminų sunaikinama
- Geresnė mineralų įsisavinamą – žaliuose grikiuose esantys mineralai yra lengviau pasisavinami organizmo
- Žemesnis glikeminis indeksas – tai reiškia, kad jie lėčiau pakelia cukraus kiekį kraujyje
Kaip paruošti grikius maksimaliai naudai
- Vakare užpilkite: Įpilkite 1 dalį grikių į dubenį ir užpilkite 2 dalimis šilto (ne verdančio) vandens
- Palikite per naktį: Uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 8-10 valandų
- Nusunkite: Ryte nusunkite vandenį per sietelį
- Papildykite: Sumaišykite su žalumynais, daržovėmis, alyvuogių aliejumi ar kitais sveikais priedais
Tokiu būdu paruošti grikiai išsaugo maksimalų kiekį naudingųjų medžiagų ir yra lengviau virškinami. Tai taip pat yra puikus žaliavalgių dietos elementas, tinkantis tiems, kurie nori daugiau natūralių, neapdorotų maisto produktų savo mityboje.
Naudingos grikių savybės
- Mažina cholesterolio kiekį – dėl juose esančių skaidulų ir antioksidantų
- Palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje – dėl žemo glikeminio indekso
- Stiprina imunitetą – dėl didelio mineralų ir antioksidantų kiekio
- Gerina virškinimą – dėl skaidulų ir natūralių enzimų
- Teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą – dėl magnio ir kalio
Įtraukdami žalius, vandeniu užpiltus grikius į savo mitybą, galite pagerinti bendrą sveikatą ir energijos lygį natūraliu būdu, be papildomų maisto papildų.