Agurkų stiklainių sprogimai tebėra dažna pradedančiųjų konservuotojų virtuvės nelaimė. Šie incidentai nėra atsitiktiniai, o paprastai įvyksta dėl to, kad praleidžiami svarbiausi konservavimo proceso etapai. Nors šiuolaikiniai virėjai močiutės metodiškas marinavimo procedūras gali laikyti pernelyg kruopščiomis, mokslas patvirtina, kad ši tradicinė praktika apsaugo nuo pavojingo slėgio susidarymo sandariai uždarytuose induose. Trijų konkrečių klaidų supratimas gali lemti skirtumą tarp saugių, lentynose laikomų konservų ir potencialiai pavojingų stiklo šrapnelių sandėliuke.
Tinkamo agurkų paruošimo nepaisymas

Tinkamas agurkų paruošimas yra sėkmingo rauginimo ir konservavimo pagrindas. Daugybė sprogstančių stiklainių incidentų įvyksta, kai agurkai kruopščiai neišvalomi, todėl fermentacijos metu gali daugintis bakterijos.
Senelės tradiciškai nupjauna 0,16 cm žiedų galų, kuriuose yra fermentų, minkštinančių agurkus. Jos taip pat šveičia agurkus šepetėliais, kad pašalintų nešvarumus, kuriuose yra teršalų, ir pamerkia juos į ledinį vandenį 4-5 valandoms, kad išliktų traškūs.
Praleidus šiuos veiksmus, fermentacijos metu susidaro dujų perteklius, todėl susidaro slėgis, kuris gali sudaužyti stiklainius. Tinkamas agurkų paruošimas – tai ne tik tradicija, bet ir esminis saugaus ir sėkmingo konservavimo elementas.
Skubus konservavimo procesas ir šilumos pusiausvyra
Nors kruopštus agurkų paruošimas yra saugaus marinavimo pagrindas, kantrybė konservuojant yra ne mažiau svarbi siekiant išvengti stiklainių sprogimo.
Senelių išmintis rodo, kad dėl staigių temperatūros pokyčių susidaro pavojingi slėgio skirtumai. Kai stiklainiai pripildomi karšto sūrymo ir tuoj pat uždaromi, perdirbimo metu įkalintas oras smarkiai išsiplečia ir gali įtrūkti.
Taip pat per greitai išėmus stiklainius iš konservavimo indo arba padėjus karštus stiklainius ant šaltų paviršių stiklas gali sudužti dėl terminio šoko.
Norint užtikrinti tinkamą šilumos pusiausvyrą, reikia visiškai laikytis rekomenduojamo apdorojimo laiko, po apdorojimo 5-10 minučių leisti stiklainiams palaipsniui atvėsti konservavimo aparate, o prieš sandėliavimą 24 valandas palikti juos ramybėje.
Netinkami uždarymo būdai ir laikymo sąlygos
Tinkami sandarinimo būdai ir tinkamos laikymo sąlygos yra svarbiausi veiksniai, padedantys išvengti agurkų stiklainių sprogimo. Patyrę konservuotojai užtikrina, kad dangteliai būtų tinkamai sterilizuojami, o stiklainiai uždaromi paliekant reikiamą tarpą – paprastai nuo 0,6 iki 1,3 cm agurkams. Sėkmingą sandarinimą jie patikrina pagal būdingą „ping” garsą ir įgaubtą dangtelio įdubimą.
Laikymo temperatūra turi būti nuolat vėsi, 10-21 °C, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Temperatūros svyravimai lemia slėgio pokyčius stiklainiuose, dėl kurių gali sutrikti sandarinimas arba jie gali įtrūkti. Senelė žino, kad reikia periodiškai apžiūrėti stiklainius, ar nėra išsipūtusių dangtelių, nesandarumo ar neįprastos spalvos požymių – visi šie požymiai įspėja apie galimą pavojų.