Daugelyje mitybos apžvalgų pažymima, kad kivi žievelėje yra koncentruotos pagrindinės maistinės medžiagos, kurios dažnai išmetamos kartu su žievele. Žievelėje yra maždaug 1,5 karto daugiau ląstelienos, daugiau antioksidantų ir papildomai vitamino C, taip pat vitamino E ir folio rūgšties. Tai gali padėti virškinimui, sotumo jausmui ir imuninei sistemai, kai valgomas visas vaisius. Paprastai nuplovus ar nušveitus, vaisius tampa saugus valgyti, o praktiniai būdai, kaip valgyti odą, yra labai paprasti, tačiau reikia atsižvelgti į daugiau dalykų.
Maistingumo šaltinis: kodėl odelė yra naudingesnė už minkštimą
Kalbant apie matuojamas maistines medžiagas, kivi odelė nuolat pranoksta minkštimą, nes joje yra maždaug 1,5 karto daugiau skaidulų ir antioksidantų bei didesnė vitamino C, folio rūgšties ir vitamino E koncentracija – maistinių medžiagų, susijusių su geresne imunine funkcija, kraujo formavimusi, kraujagyslių sveikata ir ląstelių apsauga.
Įrodymai rodo, kad odelė yra koncentruotų mikroelementų, kurie palaiko virškinimą, sotumo jausmą ir audinių palaikymą, šaltinis.
Praktiniai patarimai rekomenduoja gerai nuplauti vaisių, kad būtų pašalinti likučiai, ir siūlo šveisti, kad būtų sumažintas pūkas, bet išsaugota valgoma plėvelė.
Tiems, kurie abejoja, laipsniškas įtraukimas į mitybą – pusiau nulupti griežinėliai arba sumalti sveiki kivi – gali padidinti suvartojimą saugiai ir tvariai, maksimaliai padidindamas naudą su minimaliomis pastangomis.
Antioksidantai ir vitaminai, paslėpti žievelėje
Dažnai nepastebima, kad kivi žievelėje yra koncentruotas galingas antioksidantų ir vitaminų mišinys, kuris, kaip rodo tyrimai, gali gerokai viršyti minkštimą.
Moksliniai tyrimai rodo, kad antioksidantų aktyvumas žievelėje yra iki trijų kartų didesnis nei minkštime, o bendras antioksidantų ir skaidulų kiekis yra apie 1,5 karto didesnis. Žievelė suteikia žymiai daugiau vitamino C ir vitamino E, kurie yra svarbūs kraujagyslių sveikatai ir odos apsaugai, taip pat folio rūgšties, kuri palaiko kraujo formavimąsi ir gerą nuotaiką.
Praktiškai, įtraukiant nuplautą žievelę, šie privalumai maksimaliai padidinami su minimaliomis pastangomis. Rekomenduojama laipsniškai įtraukti žievelę į mitybą ir tinkamai plauti vaisius, siekiant išspręsti tekstūros ir saugos problemas.
Kaip kivių odelė palaiko virškinimą ir sotumą
Skatindama virškinimo reguliarumą, skaidulų turtinga kivių odelė tiekia tirpias ir netirpias skaidulas, kurios palengvina maisto praėjimą ir palaiko naudingas žarnyno bakterijas. Įrodymai rodo, kad visų kivių vartojimas gerina žarnyno funkciją ir išmatų konsistenciją, greičiausiai dėl padidėjusio tūrio ir fermentacijos storosios žarnos mikroorganizmais.
Odos skaidulos taip pat sulėtina skrandžio ištuštėjimą, prailgindamos sotumo jausmą po valgio ir padėdamos kontroliuoti porcijas be papildomų kalorijų. Asmenims, turintiems nepastovų apetitą ar lengvą vidurių užkietėjimą, odos vartojimas gali būti paprasta ir toleruojama strategija sotumo ir reguliarumo didinimui. Rekomendacijose pabrėžiama nuoseklumas ir dėmesys tolerancijai, pritaikant vartojimą prie asmeninės virškinimo reakcijos.
Saugūs ir skanūs būdai paruošti ir valgyti visą kivi
Tiems, kurie nori gauti maksimalią maistinę naudą iš kivio, tuo pačiu išlaikydami paprastą ir saugų paruošimą, nedideli plovimo ir tvarkymo pakeitimai padaro visą vaisių valgymą praktišką ir skanų.
- Kruopštus nuplovimas po tekančiu vandeniu pašalina paviršiaus likučius.
- Minkšta šepetėle pašalinami smulkūs pūkeliai, nepažeidžiant maistinių medžiagų.
- Jei tekstūra yra nepatraukli, perpjovus per pusę ir išskobus išsaugomos odos nauda, tuo pačiu sumažinant pojūtį burnoje.
- Plonai supjaustyti nenulupti kivi salotose ar jogurto mišiniuose paslepia kartumą ir tolygiai paskirsto skaidulas.
Imuninės sistemos sutrikimų turintiems asmenims ar nėščioms moterims rekomenduojama rinktis ekologiškus arba gerai nuplautus tradiciškai augintus vaisius ir, jei kyla abejonių, pasikonsultuoti su gydytoju.
Kultūrinės normos ir klaidingos nuomonės apie kivi odos valgymą
Istoriniai normos, rinkodaros praktikos ir tekstūra daro įtaką pasirinkimui: Naujojoje Zelandijoje valgyti odą yra įprasta, kitur ją nulupti yra norma. Klaidingos nuomonės apie toksiškumą, nešvarumą ar nepakeliamą pūkelį išlieka nepaisant įrodymų, kad odoje yra daugiau ląstelienos, vitamino C, vitamino E ir antioksidantų.
Praktiniai patarimai:
- Nuplauti vaisių
- Nuvalyti pūkelį minkšta šepetėle
- Pradėti nuo pusiau nuluptos odos paragavimo
Viešosios žinutės ir mažmenininkai galėtų normalizuoti visų vaisių vartojimą, siekdami pagerinti maistinių medžiagų suvartojimą ir virškinimo naudą, gerbdami asmeninius pageidavimus ir pateikdami aiškius, mokslu pagrįstus faktus.
Išvada: naudingų medžiagų daugiau nei manėte
Kivi vaisius su žievele suteikia daugiau naudingų maistinių medžiagų ir skaidulų nei vien tik minkštimas. Nors kultūriškai gali būti neįprasta valgyti kivį su žievele, moksliniai tyrimai rodo, kad taip gaunama daugiau naudos sveikatai. Svarbiausia tinkamai nuplauti vaisių ir palaipsniui įtraukti jį į savo mitybą, kad gautumėte maksimalią naudą sveikatai.





