Kodėl neturėtumėte gerti kavos su pienu: rizikuojate rimtai pakenkti savo sveikatai

milk in coffee debate

Trumpas kasdienio kavos pasirinkimo apžvalga atskleidžia, kaip pieno, grietinėlės ir saldiklių pridėjimas tyliai paverčia paprastą stimuliatorių kaloringu, medžiagų apykaitą trikdančiu įpročiu. Įrodymai sieja šiuos priedus su svorio padidėjimu, pablogėjusiu lipidų ir gliukozės profiliu bei padidėjusiais gastroezofaginiais ir tulžies simptomais jautriems žmonėms. Įprastas ritualas ir kartu su juo valgomi pyragaičiai didina riziką, o tai rodo, kad tai, kas atrodo nekenksminga, gali turėti kaupiamąsias pasekmes – didesnes, nei daugelis įsivaizduoja.

Kaip pienas paverčia kavą kaloringu gėrimu

Daugelis kavos gėrėjų nesuvokia, kad pieno, ypač nenugriebto pieno ar grietinėlės, pridėjimas paprastą kavos puodelį paverčia kaloringu gėrimu.

Objektyvi apžvalga rodo, kad latte dažnai suteikia 180–250 kcal vienoje porcijoje, o tai prilygsta pyrago porcijai. Pienas padidina riebalų kiekį ir porcijos dydį; kartu su įprastu saldumynų vartojimu bendras suvartojamas kiekis padidėja.

Slaugytojams ir maisto paslaugų teikėjams tai svarbu planuojant maistą svorio kontrolei ar klinikinėms sąlygoms.

Tyrimai rekomenduoja mažai riebalų turintį pieną arba matuojamas porcijas, siekiant sumažinti energijos kiekį. Aiški ženklinimas ir kontroliuojamas paruošimas namuose ar įstaigose padeda apsaugoti klientus nuo nenumatyto kalorijų perteklių.

Cukrus, desertai ir paslėptos kalorijos, susijusios su pienu ir kava

Dažnas, bet nepastebimas pieno kavos kalorijų kiekio didinimo veiksnys yra įprastas cukraus ir desertų pridėjimas, kuris gali padvigubinti ar patrigubinti gėrimo energijos kiekį.

Tyrimai rodo, kad daugelis vartotojų pieno kavą laiko užkandžiu, derindami ją su pyragais ar sirupais, taip padidindami paprastųjų angliavandenių suvartojimą.

Kiekybiniai palyginimai rodo, kad latė su pyragu dažnai prilygsta visos pietų kalorijų kiekiui.

Tiems, kurie aptarnauja kitus, šios paslėptos kalorijos leidžia geriau patarti: rekomenduoti nesaldintas alternatyvas, mažesnes porcijas, liesą pieną arba atsisakyti desertų.

Aiškios etiketės ir sąmoningi pasiūlymai gali sumažinti netyčinį perteklių ir padėti rinktis sveikiau.

Kada kava su pienu gali pabloginti virškinimo ir kepenų problemas

Išnagrinėkite klinikinius ir mitybos įrodymus, kad nustatytumėte, kaip kava su pienu gali pabloginti virškinimo trakto ir kepenų būklę. Klinikiniai gydytojai pažymi, kad kofeinas stimuliuoja skrandžio rūgštį ir peristaltiką; pridėtas riebus pienas gali sulėtinti skrandžio ištuštėjimą ir sukelti tulžies ar kasos reakcijas jautriems pacientams.

Asmenys, sergantys gastritu, pepsine opa, cholecistitu ar turintys aukštą rūgšties lygį, dažnai skundžiasi padidėjusiu skausmu, refliuksu ar pilvo pūtimu po kavos su pienu. Asmenims, turintiems kepenų funkcijos sutrikimų, riebus gėrimai padidina metabolinę apkrovą ir gali pabloginti steatozės riziką, kai kaupiasi kalorijos.

Rekomendacijose pabrėžiama, kad reikia rinktis mažai riebalų turinčius produktus, riboti pridėtinį cukrų ir teikti pirmenybę paciento komfortui bei funkciniam atsigavimui, pasirenkant individualiai pritaikytus gėrimus.

Su pieno kavos vartojimo įpročiais susijusios širdies ir kraujagyslių bei kraujospūdžio problemos

Keletas populiacijos ir klinikinių tyrimų vertino, ar pieno pridėjimas į kavą keičia jos poveikį kraujospūdžiui ir širdies bei kraujagyslių Įrodymai yra prieštaringi: pienas gali sumažinti kofeino stiprų spaudimą, tačiau pieno pagrindu pagaminti gėrimai dažnai turi pridėtų cukrų ir sočiųjų riebalų, kurie skatina hipertenziją, svorio padidėjimą, dislipidemiją ir endotelio disfunkciją.

Stebėjimo duomenys sieja dažną kaloringų latte gėrimų vartojimą su aukštesniu KMI ir metabolinio sindromo žymenimis, kurie laikui bėgant didina širdies riziką. Klinikiniai gydytojai atkreipia dėmesį į individualius skirtumus – amžių, pradinį kraujospūdį, druskos suvartojimą ir pieno rūšį, kurie keičia rezultatus. Rekomendacijos slaugytojams yra sutelktos į bendrų mitybos įpročių vertinimą, o ne į atskirą pieno kavos vartojimą.

Praktiniai pakeitimai ir saugesni būdai mėgautis kava be rizikos

Įvertinus įprastus priedus ir paruošimo būdus, praktiniai pakeitimai gali išsaugoti skonį ir sumažinti kalorijų, sočiųjų riebalų ir pridėtinio cukraus kiekį; veiksmingi pirmieji žingsniai yra pieno pakeitimas mažai riebalų turinčiais arba augaliniais pakaitalais, sirupo ir cukraus atsisakymas bei mažesnių porcijų vartojimas.

Tyrėjas nurodo paprastus pakaitalus: nugriebto arba 1 % pieno, migdolų arba avižų gėrimus ir nesaldintus pieno produktų neturinčius grietinėlės.

Skatinkite kavos ruošimo būdus, kurie sustiprina ekstrahavimą – espreso, AeroPress – kad mažesnis kiekis būtų sotus.

Rekomenduokite patiekimo ritualus, kurie pakeičia pyragaičius: nedidelė vaisių porcija arba sauja riešutų.

Akcentas tenka kontroliuojamoms porcijoms, skaidriam ženklinimui ir kitų informuotų pasirinkimų palaikymui.

You May Also Like

Rekomenduojami video