Vynuogių sėklose yra koncentruotų antioksidantų, tokių kaip proantocianidinai ir resveratrolis, kurie yra labai naudingi sveikatai. Šiose mažytėse sėklose yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, vitamino E ir flavonoidų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą ir mažina uždegimus. Tyrimai rodo, kad vynuogės su sėklomis pasižymi 12-15 % didesniu antioksidaciniu aktyvumu nei vynuogės be sėklų. Istoriškai tradicinėje medicinoje vertinamos vynuogių sėklos išnyko, nes išpopuliarėjo patogios veislės be sėklų. Švelnus šių sėklų kartumas rodo, kad jos pasižymi turtingomis maistinėmis savybėmis, kurios dar tik laukia, kol bus atrastos.
Vynuogių sėklose slypinti maistinė jėgainė
Kai kurių vynuogių veislių vynuogėse esančiose mažytėse sėklose slypi nepaprastai daug maistingųjų medžiagų, į kurias vartotojai, teikiantys pirmenybę vynuogėms be sėklų, dažnai neatkreipia dėmesio. Šiose sėklose gausu antioksidantų, ypač proantocianidinų ir resveratrolio, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu.
Vynuogių sėklose taip pat yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, vitamino E ir flavonoidų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Tyrimai rodo, kad jų junginiai gali padėti sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje bei pasižymėti antimikrobinėmis savybėmis.
Vartojami sveiki arba kaip vynuogių kauliukų ekstraktas, šie maistiniai elementai yra naudingesni už tuos, kurie aptinkami veislėse be kauliukų, o jų stiprūs biologiškai aktyvūs junginiai gali palaikyti imuninę funkciją ir ląstelių sveikatą.
Vynuogės su sėklomis ir be sėklų: Antioksidantų kiekio palyginimas
Nors sėklos pačios savaime yra labai naudingos sveikatai, platesnis vynuogių veislių su sėklomis ir be sėklų palyginimas rodo, kad jų bendras antioksidantų profilis labai skiriasi. Tyrimai rodo, kad vynuogėse su sėklomis resveratrolio, proantocianidinų ir flavonoidų koncentracija yra didesnė nei vynuogėse be sėklų.
Šie antioksidaciniai junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus organizme, todėl gali sumažinti uždegimą ir oksidacinį stresą. Nors veislės be sėklų vis dar turi vertingų maistinių medžiagų, jų antioksidacinis aktyvumas paprastai būna 12-15 % mažesnis. Šis skirtumas ypač svarbus tiems, kurie siekia kuo didesnės maistinės naudos iš vartojamų vaisių, ypač tiems, kurie rūpinasi širdies ir kraujagyslių sveikata ir ląstelių apsauga.
Resveratrolis ir polifenoliai: Slapta vynuogių sėklų nauda
Po savo kuklia išvaizda vynuogių sėklos slepia nepaprastai stiprią biologiškai aktyvių junginių koncentraciją, kuri patraukė mokslininkų dėmesį visame pasaulyje. Resveratrolis, bene garsiausias iš šių junginių, yra galingas antioksidantas, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis.
Tyrimai rodo, kad vynuogių sėklų polifenoliai gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes padeda palaikyti sveiką kraujospūdį ir gerina kraujotaką. Taip pat įrodyta, kad šie junginiai gali palaikyti kognityvines funkcijas ir odos sveikatą.
Norintiems gauti kuo daugiau maistinės naudos, vartojant vynuoges su sėklomis galima tiesiogiai gauti šių junginių, kurių beveik nėra veislėse be sėklų. Švelnus sėklų kartumas rodo, kad jose gausu polifenolių.
Istorinis vartojimas: Kaip mūsų protėviai vertino vynuogių sėklas
Žmonijos istorijoje vynuogių sėklos niekada nebuvo atmestos kaip nepageidaujamos sudedamosios dalys, o pripažintos esminėmis šio vaisiaus maistingumo sudedamosiomis dalimis. Senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai vartojo sveikas vynuoges, vertindami jas dėl maistinių ir gydomųjų savybių.
Viduramžių Europos visuomenė vynuogių sėklas naudojo liaudies medicinos priemonėms, smulkindama jas, kad gautų aliejų, kuris gydė odos ligas ir virškinimo sutrikimus. Tradicinėje kinų medicinoje vynuogių sėklos buvo naudojamos gydant kraujotaką ir gyvybingumą.
Vietinės žemdirbių bendruomenės įvairiuose žemynuose iš kartos į kartą perdavė žinias apie vynuogių sėklų naudą, intuityviai suprasdamos tai, ką dabar patvirtina šiuolaikinis mokslas: šiose mažytėse sėklose yra koncentruoto sveikatingumo, kurį mūsų protėviai instinktyviai saugojo savo mityboje.
Šiuolaikinis perėjimas nuo veislių su sėklomis
Mūsų protėvių išmintis apie vynuogių sėklų vartojimą pradėjo nykti XX a. viduryje, kai žemės ūkio praktika labai pasikeitė.
Vartotojų pirmenybė patogumui paskatino žemės ūkio naujoves pereiti prie veislių be sėklų. Aštuntajame dešimtmetyje komercinėse rinkose dominavo vynuogės be sėklų, o veisimo programos buvo skirtos būtent sėklų naikinimui. Šis pokytis atitiko platesnes maisto pramonės tendencijas, pagal kurias pirmenybė teikiama perdirbtiems ir patogiems produktams.
Tuo pat metu mechaninis derliaus nuėmimas ir modernios platinimo sistemos skatino auginti tvirtesnes, vienodesnes veisles be sėklų, kurios geriau atlaikė transportavimą. Rinkodaros kampanijos sėkmingai reklamavo vynuoges be sėklų kaip pranašesnes, nepaisant to, kad jų maistingumas, palyginti su vynuogėmis su sėklomis, gali būti prastesnis, ir iš esmės pakeitė vartotojų lūkesčius dėl to, kas yra ideali vynuogė.
Kulinarinis vynuogių su sėklomis pritaikymas ir skonio savybės
Nors prekybos centrų lentynose dominuoja veislės be sėklų, vynuogės su sėklomis pasižymi išskirtiniais kulinariniais privalumais, kuriuos vis dažniau pripažįsta rafinuoti virėjai ir namų šefai. Veislės su sėklomis paprastai pasižymi sudėtingesniu skoniu, gilesniu ir intensyvesniu saldumu, kurį subalansuoja natūralūs sėklose esantys taninai.
Dėl šių savybių vynuogės su sėklomis geriau tinka vynininkystei, konservų gamybai ir redukavimui, kai norima koncentruoto skonio. Pačios sėklos suteikia tekstūros kontrastą kaimiškiems gaminiams ir iš jų gali būti spaudžiamas maistingas vynuogių sėklų aliejus.
Tradicinėje Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų virtuvėje ypač vertinamos sėklų veislės, naudojamos tokiems patiekalams, kaip dolmas ir desertai, kur jų stiprus skonis išryškina galutinį produktą.
Sėklų ekstrakto papildai: Ar jie to verti?
Ne tik kulinarijoje, bet ir sveikatos ir sveikatingumo pramonėje vynuogių sėklos turi dar vieną svarbią paskirtį – jos naudojamos kaip maisto papildai.
Vynuogių sėklų ekstrakto papilduose yra antioksidantų, vadinamų proantocianidinais, kurie, kaip rodo kai kurie tyrimai, gali būti naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai ir mažinti uždegimą. Šie papildai paprastai būna kapsulių pavidalo, kurių vienoje porcijoje būna 100-300 mg.
Nors kai kurie tyrimai rodo, kad jie gali būti naudingi, mokslininkų nuomonė nėra vienareikšmė. Įvairių gamintojų papildų kokybė ir stiprumas labai skiriasi. Prieš pradėdami vartoti vynuogių kauliukų ekstraktą, ypač asmenys, vartojantys kraują skystinančius vaistus arba turintys kraujavimo sutrikimų, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes gali pasireikšti sąveika.
Vynuogių su sėklomis ir be sėklų auginimas: auginimo skirtumai
Namų sodininkai, ketinantys auginti vynuoges, susiduria su iš esmės skirtingais iššūkiais, priklausomai nuo to, ar savo kiemo vynuogynui renkasi sėklines, ar nesėklines veisles. Sėklinės vynuogės paprastai pasižymi didesniu ištvermingumu, atsparumu ligoms ir ilgaamžiškumu, todėl idealiai tinka pradedantiesiems augintojams įvairiose klimato zonose. Jos natūraliai dauginasi sėklomis, tačiau dauguma augintojų pirmenybę teikia auginiams dėl pastovumo.
Bevaisės veislės, nors ir patogios vartotojui, reikalauja daugiau techninių žinių. Jas reikia skiepyti arba naudoti specialius dauginimo būdus ir dažnai reikia papildomos apsaugos žiemą. Tačiau jie paprastai duoda ankstyvesnį derlių ir didesnes vaisių kekes, o tai daugeliui sodininkų kompensuoja papildomas auginimo pastangas.
Vynuogių sėklų naudojimas mityboje: Kūrybiškas požiūris
Vynuogių sėklos, kurios vartojant dažnai išmetamos, turi neišnaudotos maistinės naudos, kurią verta ištirti. Šiose mažose sėklose yra antioksidantų, sveikų riebalų ir skaidulinių medžiagų, kurios palaiko bendrą savijautą.
Džiovintas sėklas galima kūrybiškai panaudoti kulinarijoje – sumalti į maistingus miltelius kokteiliams, kepiniams ar jogurtui. Kai kurie entuziastai prieš malimą sėklas paskrudina, kad sustiprintų jų riešutų skonį.
Kitas išvestinis vynuogių sėklų aliejus yra puikus aukštos temperatūros kepimo aliejus arba salotų padažų pagrindas.
Tiems, kuriems neskanios visos sėklos, komerciniai vynuogių sėklų ekstrakto papildai yra patogi alternatyva. Tai leidžia žmonėms gauti sveikatai naudingų medžiagų nekeičiant mitybos įpročių.