Karštis sukelia pilvo pūtimą dėl kelių fiziologinių pokyčių. Kraujagyslės išsiplečia, kad atvėsintų kūną, todėl sumažėja kraujo tekėjimas į virškinimo sistemą ir sulėtėja virškinimas. Dėl to susidaro dujų sankaupa ir išsiplėtimas. Dehidratacija dėl padidėjusio prakaitavimo dar labiau apsunkina virškinimą, o organizmas sulaiko vandenį kaip apsauginę priemonę. Vasaros maistas, pavyzdžiui, gazuoti gėrimai ir daug natrio turintys užkandžiai, dar labiau apsunkina šias problemas. Paprasti sprendimai – būti hidratuotiems, vengti probleminių maisto produktų ir valgyti mažesniais kiekiais bei dažniau.
Karščio sukeltas pilvo pūtimas
Pakilus temperatūrai žmogaus organizme įvyksta keletas fiziologinių pokyčių, dėl kurių gali atsirasti pilvo pūtimas.
Dėl karščio išsiplečia kraujagyslės, todėl kraujotaka iš virškinimo sistemos nukreipiama į odą, kad lengviau atvėstų. Sumažėjusi virškinamojo trakto kraujotaka gali sulėtinti maisto perdirbimą, todėl kaupiasi dujos ir išsipučia pilvo ertmė.
Be to, per karščius žmonės yra linkę gerti daugiau skysčių ir kartais juos greitai suvartoja. Toks staigus skysčių vartojimas, ypač kai šalta, gali sukrėsti virškinamąjį traktą ir sukelti laikiną pilvo pūtimą.
Karštis taip pat padidina prakaito išsiskyrimą, dėl to sutrinka elektrolitų pusiausvyra, o tai gali sukelti vandens susilaikymą ir nemalonų pilvo pūtimo pojūtį.
Kaip organizmo vėsinimo sistema veikia virškinimą
Per karščius žmogaus organizmo šilumos reguliavimo mechanizmai daro didelę įtaką virškinimo funkcijai. Kai temperatūra pakyla, prie odos esančios kraujagyslės išsiplečia, kad išsiskirtų šiluma, o kraujotaka nukreipiama nuo virškinamojo trakto, kad atvėsintų kūno paviršių.
Ši fiziologinė reakcija pirmenybę teikia vėsinimui, o ne virškinimui, todėl dažnai sulėtėja skrandžio tuštinimasis ir sumažėja virškinimo fermentų gamyba. Dėl sulėtėjusio virškinimo maistas ilgiau lieka žarnyne, kur bakterijos turi daugiau laiko fermentuoti turinį, todėl susidaro dujų perteklius ir pilvo pūtimas.
Be to, dėl karščio sukelto prakaitavimo sumažėja skysčių, todėl organizmas, kaip apsauginę priemonę, sulaiko vandenį, o tai dar labiau padidina pilvo pūtimo pojūtį.
Vasaros dehidratacija ir jos poveikis žarnynui
Dehidratacija yra vienas svarbiausių veiksnių, sukeliančių virškinimo diskomfortą per karščius, nors jos lengva nepastebėti. Pakilus temperatūrai, organizmas netenka skysčių dėl padidėjusio prakaitavimo, todėl gali prasidėti dehidratacija, kuri tiesiogiai veikia virškinimo funkciją.
Dėl nepakankamo vandens kiekio žarnynas negali tinkamai suminkštinti išmatų, todėl atsiranda vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas. Be to, dėl dehidratacijos sumažėja virškinimo fermentų, reikalingų maistui skaidyti, gamyba. Organizmas taip pat gali sulaikyti vandenį kaip apsauginį mechanizmą, kuris ironiškai sukelia papildomą pilvo pūtimą.
Tinkama hidratacija – maždaug 2,3-3 litrai vandens per dieną vasaros mėnesiais – palaiko idealų virškinimą ir padeda išvengti su karščiu susijusio žarnyno diskomforto.
Dažniausi vasarą vartojami maisto produktai, kurie didina pilvo pūtimą
Keletas populiarių vasaros maisto produktų labai prisideda prie pilvo pūtimo ir virškinimo diskomforto per karščius. Gazuoti gėrimai sulaiko dujas virškinamajame trakte, o daug natrio turintys maisto produktai, pavyzdžiui, traškučiai ir perdirbta mėsa, sulaiko vandenį. Ledai ir pieno produktai gali sukelti pilvo pūtimą tiems, kurie yra jautrūs laktozei.
Švieži vaisiai, nors ir maistingi, dėl didelio fruktozės kiekiogali pabloginti simptomus, ypač arbūzai, vyšnios ir mangai. Alkoholiniai gėrimai, ypač alus, dehidratuoja organizmą ir į jį patenka fermentuojamų angliavandenių.
Mėgstamiausi kepsnių patiekalai, pavyzdžiui, perdirbtos dešrelės, sujungia kelis probleminius elementus: didelį natrio kiekį, konservantus ir riebalus, kurie lėtina virškinimą ir prailgina pilvo pūtimą.
Su karščiu susiję apetito ir valgymo įpročių pokyčiai
Pakilus temperatūrai, žmogaus apetitas ir valgymo įpročiai patiria aiškius fiziologinius pokyčius, kurie turi įtakos virškinimui ir pilvo pūtimui. Dauguma žmonių per karščius jaučia sumažėjusį alkį, nes organizmas nukreipia kraujotaką iš virškinimo sistemos į odos paviršių, kad ši atvėstų.
Ši fiziologinė reakcija dažnai lemia nereguliarius valgymo įpročius– valgio praleidimą ir staigų didelių porcijų suvalgymą, kai alkis sugrįžta. Be to, vasarą žmonės linkę vartoti daugiau šaltų gėrimų ir neapdorotų maisto produktų, todėl į virškinamąjį traktą gali patekti oro perteklius ir sunkiai virškinami komponentai. Toks sutrikęs valgymo ritmas labai prisideda prie pilvo pūtimo diskomforto per karščius.
Penkios paprastos priemonės nuo karščio sukelto pilvo pūtimo
Fiziologiniam karščio poveikiui valgymo įpročiams galima pasipriešinti taikant specialias intervencines priemones, kurios atkuria virškinimo komfortą. Didesnis vandens suvartojimas padeda iš organizmo išplauti natrio perteklių, kuris skatina vandens susilaikymą. Kalio turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, bananai ir špinatai, padeda subalansuoti karščio ir prakaitavimo sutrikdytus elektrolitus.
Lengvas fizinis judėjimas stimuliuoja peristaltiką ir padeda virškinimui, kai dėl karščio sulėtėja žarnyno motorika. Vėsinantys maisto produktai, pavyzdžiui, agurkai ir mėtos, mažina vidinės šilumos kaupimąsi, kuris didina pilvo pūtimą. Galiausiai, mažesni ir dažnesni valgymai apsaugo nuo virškinimo perkrovos, kuri paprastai atsiranda pasikeitus valgymo įpročiams per karščius.
Kada kreiptis į gydytoją dėl vasaros virškinimo problemų
Nors dauguma su karščiu susijusio pilvo pūtimo atvejų išsprendžiami paprastomis naminėmis priemonėmis, dėl tam tikrų simptomų būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Asmenys turėtų kreiptis į gydytoją, jei jaučia stiprų pilvo skausmą, nuolatinį vėmimą, kruvinas išmatas arba karščiuoja. Taip pat reikia įvertinti ilgiau nei tris dienas trunkančius simptomus, nepaisant gydymo namuose. Staigus svorio kritimas, didelis nuovargis arba dehidratacijos požymiai, įskaitant galvos svaigimą ir tamsų šlapimą, reikalauja neatidėliotinos pagalbos.
Asmenys, sergantys tokiomis ligomis kaip Krono liga, opinis kolitas ar cukrinis diabetas, turėtų greičiau kreiptis į sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus, jei per karščius patiria virškinimo sutrikimų, nes karštis gali sustiprinti šias ligas ir sukelti rimtų komplikacijų.