KLAUSIATE – ATSAKOME: Ar šaltalankio uogos iš tiesų yra stebuklingas vaistas?

 

Skaitytojai klausia, ar teisinga informacija, kad šaltalankio uogos gali padėti gydyti diabetą ir nutukimą. Atsakome remiantis naujausiais moksliniais tyrimais.

Kartais atrodo, kad pasaulyje nuolat atsiranda naujų vadinamųjų „superfood” produktų, tariamai turtingų maistinėmis medžiagomis ir turinčių daug naudingų savybių. Šaltalankis neseniai buvo pridėtas prie jų sąrašo.

Mokslo portalas išsiaiškino, ar šis mažas ryškiai oranžinis vaisius tikrai gali kovoti su diabetu ir nutukimu, kaip teigiama.

Kas yra šaltalankis?

Šaltalankis yra didelis dygliuotas krūmas, kuris dėl savo atsparumo nepalankioms augimo sąlygoms gali būti randamas įvairiose vietose, įskaitant kalnuotas ir pakrančių zonas. Ne visiems patinka šių uogų skonis – jos yra rūgščios ir net karčios, tačiau jose yra didelis vitamino C kiekis.

Ką rodo moksliniai tyrimai apie šaltalankio naudą?

2019 metų tyrimas apie šaltalankio aliejų parodė, kad jame gausu omega-7 riebalų rūgščių. Manoma, kad jos vaidina svarbų vaidmenį palaikant ir mažinant virškinimo trakto, akių ir lytinių organų gleivinių uždegimą.

Neseniai atliktas tyrimas nagrinėjo šių uogų maistines savybes ir jų potencialą kovojant su diabetu bei nutukimu. Tyrimo bendraautoriai Renanas Danielskis ir Fereydun Shahidi iš Niufaundlendo memorialinio universiteto nustatė, kad uogose gausu fenolio rūgščių, flavonoidų ir taninų, kurie, manoma, turi naudingų antioksidacinių savybių, t.y. neutralizuoja laisvuosius radikalus – nestabilias molekules, galinčias pažeisti ląsteles.

Mokslininkai ištyrė šaltalankio uogų ekstrakto antioksidacinį aktyvumą ir nustatė, kad jis apsaugo superspiralinės DNR ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio mėginius nuo oksidacinių pažeidimų.

Tyrimo autoriai taip pat padarė išvadą, kad uogos turi „antidiabetinį ir antiobesitinį potencialą”, nes atrado, kad ekstraktas gali slopinti du fermentus, kurie vaidina svarbų vaidmenį šiose ligose.

Ar šaltalankis tikrai veikia prieš diabetą ir nutukimą?

Tačiau šio vieno tyrimo nepakanka, kad būtų galima daryti išvadas apie šaltalankio poveikį diabetui ir nutukimui. Reikalingi papildomi tyrimai, ypač klinikiniai bandymai su žmonėmis, norint patvirtinti šias išvadas.

Mokslininkų bendruomenė primena, kad nėra vieno stebuklingai veikiančio maisto produkto, kuris išspręstų sudėtingas sveikatos problemas. Sveikas ir subalansuotas maistas, reguliari fizinė veikla ir medicininė priežiūra išlieka pagrindiniais diabeto ir nutukimo valdymo elementais.

Ekspertų nuomonė

Dietologai pabrėžia, kad šaltalankis tikrai yra vertingas maisto produktas dėl savo maistinės sudėties, tačiau jis neturėtų būti laikomas stebuklingos galios turinčiu produktu. Jį verta įtraukti į subalansuotą mitybą kaip vieną iš daugelio naudingų produktų.

Jei turite diabetą ar nutukimą, prieš pradėdami vartoti didelius kiekius bet kokio maisto produkto ar papildo, įskaitant šaltalankį, visada pasitarkite su savo gydytoju ar dietologu.

Kaip vartoti šaltalankį kasdienėje mityboje?

Šaltalankį galima vartoti įvairiais būdais:

  • Šviežios uogos (nors jos labai rūgščios)
  • Sultys, atskiestos vandeniu
  • Uogienė ar džemas (pridedant cukraus ar medaus)
  • Aliejus (papildų forma)
  • Arbata iš šaltalankio lapų ir uogų

Dėl intensyvaus skonio šaltalankio produktai dažnai maišomi su kitais ingredientais, kad būtų subalansuotas jų rūgštumas.

Kad ir kaip nuspręsite vartoti šaltalankį, atminkite, kad tai yra tik vienas iš daugelio maistingų produktų, ir įvairovė mityboje visada yra raktas į gerą sveikatą.

You May Also Like

Rekomenduojami video