Kodėl kepti obuoliai yra naudingi, ar juos galima valgyti sergant gastritu ir kaip pasirinkti geriausią receptą – sužinokite iš šios medžiagos.
Kepti obuoliai – ne tik skanu, bet ir sveika
Kepti obuoliai yra ne tik skanus, bet ir naudingas desertas – toks desertas padeda reguliuoti virškinimo trakto veiklą ir gerina žarnyno mikroflorą. Atsakydami į klausimą, ar sergant gastritu galima valgyti keptus obuolius, gydytojai sako: „Taip” – po terminio apdorojimo vaisiai geriau įsisavinami ir nedirgina skrandžio sienelių.
Siūlome jums išbandyti keturis skirtingus keptų obuolių receptus:
- Kepti obuoliai su varške ir medumi
- Kepti obuoliai orkaitėje su grietinėle
- Kepti obuoliai orkaitėje be įdaro
- Kepti obuoliai su cinamonu ir karamele
Parodysime, kaip pagaminti keptus obuolius savo sultyse arba su įdomiais įdarais.
Kepti obuoliai su varške ir medumi
Ingredientai:
- 4 obuoliai
- 150 g varškės
- 1 valgomasis šaukštas medaus
- Riešutai pagal skonį
- Razinos pagal skonį
Gaminimo būdas:
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite viršūnėles, šaukštu išimkite minkštimą.
- Obuolių minkštimą sumalkite blenderyje, pridėdami varškės, medaus ir riešutų. Jei norite, galite papildomai įdėti razinų.
- Įdarykite obuolius paruoštu varškės mišiniu, uždenkite viršūnėlėmis.
- Sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepkite 20–25 minutes 190 °C temperatūroje.
Obuoliai, kepti orkaitėje su grietinėle
Ingredientai:
- 4 obuoliai
- 4 šaukštai grietinėlės (arba plakamosios grietinėlės)
- Cukrus arba medus – pagal skonį
- 2–3 šaukštai razinų
- 1 sauja migdolų
- 1 žiupsnelis vanilinio cukraus
Gaminimo būdas:
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite viršūnėles, išimkite vidų.
- Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ar medumi, įmaišykite razinas, smulkintus riešutus ir vanilinį cukrų.
- Obuolius įdarykite paruoštu mišiniu.
- Kepkite orkaitėje 30 minučių 180 °C temperatūroje.
Kepti obuoliai orkaitėje be įdaro
Ingredientai:
- 6 obuoliai
- 170 g grietinėlės (arba lydyto sviesto)
- 100 g cukraus
- 2 šaukštai malto cinamono
- Vanilės ledai arba karamelė – pagal pageidavimą
Gaminimo būdas:
- Obuolius nuplaukite, perpjaukite išilgai per pusę, pašalinkite sėklas.
- Išorinėje pusėje padarykite keletą lygiagrečių įpjovimų 5–8 cm atstumu vienas nuo kito.
- Obuolius sudėkite odele į viršų ant kepimo skardos, patepkite ištirpintu sviestu, pabarstykite cinamonu ir cukrumi.
- Kepkite 20 minučių 180 °C temperatūroje.
- Pabaigoje pagal pageidavimą apipilkite karamele arba patiekite su vaniliniais ledais.
Kepti obuoliai su cinamonu ir karamele
Ingredientai:
- 7 obuoliai
- 1 valgomasis šaukštas citrinų sulčių
- 2 arbatiniai šaukšteliai cinamono
- 0,5 šaukštelio druskos
- 2 šaukštai + 40 ml miltų
- 330 g rudojo cukraus
- 115 g sviesto
- 100 g baltojo cukraus
Gaminimo būdas:
- Obuolius nuplaukite, nulupkite odelę ir pašalinkite sėklas, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Pridėkite citrinos sulčių, pusę cinamono, druskos, 2 šaukštus miltų ir 220 g rudojo cukraus. Gerai išmaišykite ir sudėkite į kepimo formą.
- Atskirame dubenyje sumaišykite supjaustytą sviestą, 40 g miltų, baltąjį cukrų, likusį rudąjį cukrų ir cinamoną.
- Aptepkite obuolius paruoštu sviestiniu mišiniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes 180 °C temperatūroje.
- Prieš patiekiant patiekalą atvėsinkite.
Patarimai:
- Keptiems obuoliams geriausiai tinka rūgštesni obuoliai, pvz., Antaniniai, Auksis ar Gala.
- Jei ruošiate desertą vaikams, įdarą galite pagardinti šokoladu ar karamele.
- Kepti obuoliai puikiai dera su ledais, plakta grietinėle ar natūraliu jogurtu.
- Obuolių vidų galite įdaryti ir kitais ingredientais: uogomis, marcipanu, džemu ar net malta mėsa (jei ruošiate nesaldų patiekalą).
- Terminis apdorojimas sunaikina didelę dalį vitaminų, tačiau išlieka daug skaidulų, todėl kepti obuoliai vis tiek yra naudingi virškinimo sistemai.
Mėgaukitės šiuo paprastu, bet labai skaniu ir naudingu desertu!





