Kava iš biuro aparato? Naujas tyrimas atskleidžia pavojų jūsų širdžiai

office coffee heart risks

Naujausi tyrimai rodo, kad biurų kavos aparatai gali kelti pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai. Šiuose aparatuose vandens rezervuaruose dažnai veisiasi bakterijos ir pelėsis, o kavos ruošimo būdai gali užtikrinti didesnę kofeino koncentraciją nei ruošiant kavą namuose. Streso darbe ir per didelio kofeino kiekio derinys jautriems asmenims gali sukelti aritmiją ir padidėjusį kraujospūdį. Reguliari mašinų priežiūra sumažina užteršimo riziką. Virimo būdo pasirinkimas turi įtakos cheminei sudėčiai ir poveikiui sveikatai. Šių veiksnių supratimas padeda darbuotojams pasirinkti saugesnius gėrimus.

Paslėptos bakterijos ir pelėsis, slypintys biuro mašinose

Nors biurų kavos aparatai suteikia patogią kofeino dozę per visą darbo dieną, juose dažnai slepiasi nematomos mikrobų bendrijos.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šie kavos aparatai gali tapti bakterijų ir pelėsių veisimosi vieta, ypač vandens rezervuaruose ir filtrų sudedamosiose dalyse, kurios lieka drėgnos ir šiltos.

Tyrimais nustatyta, kad prastai prižiūrimoje kavos įrangoje gyvena tokie organizmai kaip Pseudomonas, Staphylococcus ir įvairios grybelių rūšys.

Šie mikroorganizmai klesti, kai aparatai nėra reguliariai valomi pagal gamintojo rekomendacijas.

Reklama

Šilta ir drėgna aplinka kartu su organiniais kavos likučiais sudaro idealias sąlygas mikrobams daugintis.

Reguliarūs valymo protokolai ir kalkių šalinimo procedūros yra labai svarbūs siekiant sumažinti šių teršalų, kurie gali kelti ne tik maisto saugos, bet ir sveikatos problemų, kiekį.

Kavos aparatų gaminamos kavos cheminės sudėties išskaidymas

Sudėtingas kavos gaminimo aparatuose gaminamos kavos cheminis profilis toli gražu neapsiriboja vien tik kofeinu ir vandeniu.

Reklama

Analizė atskleidžia automatinėms kavos ruošimo sistemoms būdingus junginius, įskaitant metalų pėdsakus iš vidinių komponentų ir kalkių šalinimo priemonių likučius.

Tyrimais nustatytas didesnis akrilamido, potencialiai kenksmingo junginio, susidarančio vykstant aukštos temperatūros virimo procesams, būdingiems biuro mašinoms, kiekis.

Be to, kavos aparatuose gaminamoje kavoje yra išmatuojama ftalatų koncentracija iš plastikinių komponentų ir vandens rezervuaruose besiformuojančių bioplėvelių.

Reklama

Šie cheminiai žymenys labai skiriasi nuo tradiciškai ruošiamos kavos, nes į biurų kavos aparatus patenka junginių, kurių nėra ruošiant kavą rankiniu būdu, o tai gali paaiškinti savitą skonį ir sveikatos problemas, susijusias su kavos vartojimu darbo vietoje.

Kaip per didelis kavos vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių sistemą

Kodėl dažnas kavos vartojimas biure medikams kelia susirūpinimą dėl širdies ir kraujagyslių sistemos?

Tyrimai rodo, kad per didelis kofeino kiekis, kurisyra įprastas biuro kavai, gali labai padidinti kraujospūdį ir pagreitinti širdies ritmą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad daugiau nei keturi puodeliai per dieną jautriems asmenims gali sukelti aritmiją.

Dėl diuretinio kavos poveikio taip pat gali kilti dehidratacija, todėl širdies ir kraujagyslių sistema patiria papildomą krūvį.

Be to, kavos gaminimo aparatuose dažnai būna didesnė kofeino koncentracija nei namuose ruošiamoje kavoje, todėl šis poveikis dar labiau sustiprėja.

Reklama

Streso darbe ir padidėjusio kofeino vartojimo derinys kelia ypač didelį susirūpinimą širdies sveikatai, ypač asmenims, jau turintiems širdies ir kraujagyslių ligų.

Biuro kavos ir kitų kavos ruošimo būdų palyginimas: Kuo rizikuojame?

Biurų kavos aparatai yra tik vienas iš įvairių kavos ruošimo būdų, kurių kiekvienas turi skirtingą įtaką skoniui, sveikatai ir poveikiui aplinkai.

Tyrimai rodo, kad darbovietėse paplitusiuose automatiniuose lašeliniuose kavos aparatuose dažnai naudojami popieriniai filtrai, kurie pašalina diterpenus, junginius, susijusius su padidėjusiu cholesterolio kiekiu.

Reklama

Tuo tarpu nefiltruotuose kavos ruošimo būduose, pavyzdžiui, french press ir turkiškoje kavoje, šie junginiai išlieka. Espresso aparatuose kavos kiekis yra vidutinis.

Tyrimai rodo, kad virimo temperatūra ir trukmė taip pat turi įtakos kofeino kiekiui ir antioksidantų išsaugojimui, o šalto virimo kavos rūgštingumas yra mažesnis nei karšto virimo kavos.

Galiausiai, pasirenkant virimo būdą, randama pusiausvyra tarp patogumo, sveikatos sumetimų ir skonio pageidavimų.

Reklama

Reguliarios aparato priežiūros ir valymo svarba

Reguliari biuro kavos aparatų priežiūra yra labai svarbus, tačiau dažnai pamirštamas veiksnys, lemiantis gėrimų kokybę darbo vietoje ir įrangos ilgaamžiškumą.

Tyrimai rodo, kad apleisti aparatai kaupia mineralines nuosėdas, kavos aliejų ir mikrobinius teršalus, kurie turi įtakos skoniui ir saugumui.

Gamintojai rekomenduoja kasdien valyti nuimamus komponentus ir kas savaitę atlikti kalkių šalinimo procedūras, kad būtų išvengta kalcio sankaupų.

Reklama

Šie priežiūros protokolai pašalina galimą bakterijų augimą ir kartu užtikrina pastovią virimo temperatūrą ir ekstrakcijos greitį.

Dokumentais pagrįsti įrodymai rodo, kad iš tinkamai prižiūrimos įrangos gaminami sveikesni gėrimai, kuriuose yra mažiau kietųjų dalelių ir teršalų.

Biurų vadovai, įgyvendinantys planinės techninės priežiūros programas, praneša apie 37 % mažesnes remonto išlaidas ir gerokai ilgesnį aparatų tarnavimo laiką, o tai rodo, kad švara tiesiogiai susijusi su kavos kokybe ir veiklos efektyvumu.

Reklama

Sveikesnės alternatyvos kavos gėrimui darbo vietoje

Nors tinkama techninė priežiūra užtikrina įrangos higieną, darbuotojų vartojami gėrimai taip pat nusipelno dėmesio bendram sveikatingumui darbo vietoje.

Yra keletas sveikesnių kofeino vartojimo darbo vietoje alternatyvų. Žalioji arbata pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir vidutiniu kofeino kiekiu. Žolelių arbatos be kofeino pasižymi įvairiomis sveikatingumo savybėmis.

Kavos mėgėjams neigiamą poveikį gali sumažinti mažesnio rūgštingumo kavos rūšys arba ne pieno pienas.

Reklama

Kita alternatyva – drėkinimo stotelės su į vandenį įmaišytu vandeniu, kuris suteikia subtilios energijos be galimų kofeino trūkumų. Darbdaviai gali apsvarstyti galimybę aprūpinti šviežiais vaisiais, kuriuose yra natūralių cukrų ir maistingųjų medžiagų, suteikiančių ilgalaikės energijos darbo dienomis.

Šios galimybės palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą ir kartu patenkina darbuotojų poreikį atsigaivinti darbo vietoje ir padidinti produktyvumą.

Ilgalaikės rizikos sveikatai supratimas ir mažinimas

Kaip dažnai kavos vartotojai darbo vietoje pagalvoja apie galimas ilgalaikes savo kasdienio įpročio pasekmes sveikatai? Tyrimai rodo, kad per didelis kofeino vartojimas ilgainiui gali prisidėti prie padidėjusio kraujospūdžio, širdies plakimo ir padidėjusio nerimo.

Reklama

Tyrimai rodo, kad netinkamai prižiūrimuose biuro kavos aparatuose gali būti bakterijų, todėl reguliariai veikiami kavos aparatai gali pakenkti imuninei sistemai.

Be to, nuolatinis kavos su grietinėle ir saldikliais vartojimas gali turėti įtakos medžiagų apykaitos sveikatai.

Kad sumažintumėte šią riziką, ekspertai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 3-4 puodelius kavos, jei įmanoma, rinktis juodą kavą, užtikrinti, kad kavos aparatai būtų reguliariai valomi, ir visą dieną pakaitomis gerti vandenį, kad palaikytumėte hidrataciją ir sumažintumėte priklausomybę.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like