Naujas Kalifornijos universiteto tyrimas atskleidė, kad kasdien išgėrus tris puodelius kavos medžiagų apykaita padidėja 7 %, palyginti su tais, kurie kavos negeria. Trejus metus trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 2843 dalyviai, nustatyta, kad daugiau nei 1000 biologiškai aktyvių kavos junginių, įskaitant chlorogenines rūgštis ir trigoneliną, didina riebalų oksidaciją ir gerina jautrumą insulinui. Po trijų kavos puodelių gaunama teigiama įtaka, o rezultatams įtakos turi laikas ir paruošimo būdas. Juodos kavos vartojimas ryte padidina šį poveikį. Tyrimai paneigia nusistovėjusią nuomonę apie kofeino reikšmę svorio reguliavimui.
Perversmą sukėlęs Kalifornijos universiteto tyrimas: Metodologija ir dalyviai
Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko išsamų trejų metų tyrimą, kuriame nagrinėjo kavos vartojimo ir svorio valdymo ryšį.
Dvigubai aklo tyrimo metu buvo stebimi 2843 25-55 metų amžiaus dalyviai, kurių KMI ir kavos vartojimo įpročiai skyrėsi. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes: negeriantys kavos, mažai (1-2 puodeliai per dieną), vidutiniškai (3-4 puodeliai) ir daug kavos vartojantys (5 ir daugiau puodelių).
Kiekvienas dalyvis pildė išsamius maisto dienoraščius, jam kas ketvirtį buvo atliekami medžiagų apykaitos tyrimai ir jis pateikė DNR mėginius genetinei analizei.
Tyrėjai kontroliavo kintamuosius, įskaitant mitybos kokybę, fizinio aktyvumo dažnumą, miego režimą ir streso lygį, kad išskirtų konkretų kavos poveikį medžiagų apykaitai.
Trys puodeliai per dieną: Kaip kiekis veikia medžiagų apykaitą?
UC tyrimo rezultatai atskleidė reikšmingą ryšį tarp kavos kiekio ir metabolinio poveikio. Dalyvių, kasdien išgeriančių tris puodelius kavos, medžiagų apykaita padidėjo 7 %, palyginti su negeriančiaisiais, o tų, kurie gėrė vieną ar du puodelius, pokyčiai buvo nežymūs.
Tyrėjai pažymėjo, kad kofeino koncentracija, vartojimo laikas ir individualūs veiksniai, tokie kaip amžius ir svoris, turėjo įtakos rezultatams. Medžiagų apykaitos pagreitis pasiekė piką praėjus maždaug 30-45 minutėms po vartojimo ir truko 3-4 valandas.
Tyrimas rodo slenkstinį poveikį, kai po trijų puodelių nauda pasiekia plokščią ribą, o didesnio suvartojimo nauda nėra papildoma. Kai kurie tiriamieji net patyrė mažėjančią naudą išgėrę penkis ir daugiau puodelių.
Paslėpti kavos junginiai: Be kofeino
Nors daugiausia dėmesio skiriama kofeino poveikiui medžiagų apykaitai, naujausiais tyrimais nustatyta daugiau kaip 1000 biologiškai aktyvių kavos junginių, kurie prisideda prie kavos svorio valdymo savybių.
Įrodyta, kad chlorogeninės rūgštys, kurių ypač gausu žaliose kavos pupelėse, mažina gliukozės absorbciją ir gerina jautrumą insulinui. Trigonelinas, augalinis alkaloidas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kepimo metu susidarantys melanoidinai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali sumažinti su nutukimu susijusį uždegimą.
Kopenhagos universiteto mokslininkai nustatė, kad šie junginiai veikia sinergiškai ir gali paaiškinti, kodėl kava be kofeino vis dar yra naudinga medžiagų apykaitai.
Sudėtinga šių junginių sąveika priklauso nuo virimo būdo, skrudinimo lygio ir kavos pupelių kilmės.
Poveikis medžiagų apykaitai: Riebalų oksidacija ir gliukozės perdirbimas
Be sudėtingo cheminio profilio, kava tiesiogiai veikia tai, kaip organizmas perdirba energiją. Tyrimai rodo, kad kofeinas didina termogenezę, t. y. greitį, kuriuo organizmas degina kalorijas. Šis stimuliuojantis poveikis skatina riebalų oksidaciją, ypač fizinio krūvio metu.
Kava taip pat veikia gliukozės apykaitą. Tyrimai rodo, kad kavoje esančios chlorogeninės rūgštys gali sulėtinti gliukozės absorbciją žarnyne ir pagerinti jautrumą insulinui. Ši moduliacija padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir potencialiai mažina riebalų kaupimąsi.
Pagreitėjusios medžiagų apykaitos ir pagerėjusios gliukozės reguliacijos derinys sukuria medžiagų apykaitos aplinką, kuri gali padėti reguliuoti svorį– tai paaiškina atvirkštinę priklausomybę tarp reguliaraus kavos vartojimo ir kūno riebalų procento, pastebėtą epidemiologiniuose tyrimuose.
Ilgalaikis poveikis: Ką atskleidžia penkerių metų duomenys
Remiantis penkerių metų longitudiniais tyrimais, nuoseklus kavos vartojimas siejamas su nedidele svorio palaikymo nauda ilgesnį laiką. Dalyvių, kasdien išgeriančių 3-4 puodelius kavos, svoris augo 1,2 kg mažiau nei nevartojančių kavos.
Analizė atskleidė, kad šis poveikis labiausiai pasireiškė tiems tiriamiesiems, kurie kavą vartojo nuolat, o ne su pertraukomis. Tyrėjai pažymėjo, kad bendrą poveikį, atrodo, lemia medžiagų apykaitos pokyčiai, ypač sustiprėjusi termogenezė ir riebalų oksidacija.
Tačiau duomenys parodė, kad po 5 puodelių per dieną nauda mažėja, o galimas neigiamas poveikis miego kokybei gali atsverti medžiagų apykaitos naudą dideliais kiekiais vartojantiems žmonėms.
Tradicinių svorio valdymo teorijų kvestionavimas
Naujausi duomenys apie kavos poveikį svorio kontrolei tiesiogiai prieštarauja kelioms ilgametėms svorio kontrolės paradigmoms.
Tradicinis kalorijų deficito modelis atrodo nepakankamas, kai atsižvelgiama į kavos vartojimą, o tai rodo, kad medžiagų apykaitos mechanizmai neapsiriboja paprastu energijos balansu.
Mokslininkai dabar abejoja įprastine nuomone, kad visos kalorijos yra vienodos medžiagų apykaitos požiūriu.
Atrodo, kad kavos biologiškai aktyvūs junginiai keičia angliavandenių ir riebalų perdirbimo būdą organizme, todėl medžiagų apykaita gali būti pranašesnė, nepriklausomai nuo suvartojamų kalorijų kiekio.
Be to, paaiškėjo, kad kavos vartojimo laikas yra labai svarbus, o tai prieštarauja įsitikinimui, kad valgymo laikas turi minimalų poveikį svoriui.
Ryte vartojamos kavos poveikis medžiagų apykaitai skiriasi, palyginti su kavos vartojimu po pietų ar vakare.
Praktinė reikšmė: Kavos įpročio optimizavimas
Praktinės pasekmės: Kavos įpročio optimizavimas
Keletas praktinių strategijų gali padėti žmonėms maksimaliai padidinti galimą kavos naudą svorio valdymui ir sumažinti galimus trūkumus.
Vartojant kavą rytais, galima pagerinti medžiagų apykaitą ir išvengti miego sutrikimų. Juoda kava suteikia naudos be pridėtinių grietinėlės ir cukraus kalorijų. Apribojus kavos suvartojimą iki 3-4 puodelių per dieną, išvengiama kofeino tolerancijos ir galimo šalutinio poveikio.
Vietoj saldiklių pridėjus cinamono galima pagerinti skonį ir kartu palaikyti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą. Šaltasis virimas sumažina rūgštingumą ir karčiųjų junginių kiekį.
Kavą derinant su daug baltymų, o ne angliavandenių turinčiais patiekalais, galima optimizuoti medžiagų apykaitos reakciją ir padidinti sotumo jausmą, o tai gali pagerinti bendrą mitybos modelį.