Kas nutiks jūsų kūnui, jei kasdien valgysite grikius?

Kasdienis grikių vartojimas yra naudingas sveikatai. Dėl sudėtinių angliavandenių ir D-chiro-inositolio stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje. Širdies sveikatą gerina rutinas, kuris stiprina kraujagysles ir mažina uždegimą. Virškinimo sistemos sveikatą gerina tirpios ir netirpios skaidulos. Kaip visaverčių baltymų šaltinis, grikiai palaiko raumenų būklę. Dėl ilgesnio sotumo ir medžiagų apykaitos reguliavimo pagerėja svorio kontrolė. Bendras šių maistinių savybių poveikis sukuria visapusišką sveikatos stiprinimo efektą, kurį verta išsamiai suprasti.

Sudėtiniai angliavandeniai stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje

Skirtingai nuo paprastųjų angliavandenių, kurie sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius, grikių sudėtyje yra sudėtinių angliavandenių, kurie organizme virškinami lėčiau.

Reklama

Dėl tokio laipsniško virškinimo proceso gliukozė į kraują išsiskiria tolygiau, todėl padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje visą dieną.

Dėl mažo glikeminio indekso (maždaug 54) grikiai yra puikus pasirinkimas diabetikams ir tiems, kurie stebi gliukozės kiekį kraujyje.

Reguliarus jų vartojimas gali pagerinti jautrumą insulinui ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką.

Reklama

Be to, grikių sudėtyje yra D-chiro-inozitolio – junginio, kuris imituoja insulino poveikį ir dar labiau palaiko sveiką cukraus kiekio kraujyje reguliavimą.

Rutinas ir antioksidantai gerina širdies sveikatą

Kasdienis grikių vartojimas gali būti labai naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai dėl gausaus rutino, galingo flavonoido, pasižyminčio antioksidacinėmis savybėmis, kiekio.

Rutinas padeda stiprinti kraujagysles, mažina uždegimą ir kraujospūdį, o tai kartu mažina širdies ligų riziką.

Reklama

Tyrimai rodo, kad grikių antioksidantai kovoja su oksidaciniu stresu, užkerta kelią MTL cholesterolio oksidacijai, kuri skatina aterosklerozę.

Be to, grikiuose yra magnio ir skaidulų, kurie dar labiau palaiko širdies veiklą ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant grikius sumažėja trigliceridų kiekis ir pagerėja DTL ir MTL cholesterolio santykis, o tai leidžia manyti, kad šių pseudogrūdų įtraukimas į kasdienę mitybą gali užtikrinti reikšmingą širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugą.

Reklama

Grikių skaidulų nauda virškinimo sistemai

Virškinimo sistemos nauda dėl grikių sudėtyje esančių skaidulų

Grikiuose yra daug tirpių ir netirpių skaidulų, todėl reguliariai vartojami grikiai itin naudingi virškinimo sistemos sveikatai. Netirpios skaidulos padidina išmatų tūrį, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir skatina reguliarų tuštinimąsi, o tirpios skaidulos veikia kaip prebiotikas, maitinantis naudingas žarnyno bakterijas.

Kasdienis grikių vartojimas padeda palaikyti žarnyno barjero funkciją ir mažina virškinamojo trakto uždegimą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad juose esančios skaidulinės medžiagos gali sumažinti virškinimo sutrikimų, įskaitant divertikulitą ir hemorojų, riziką. Be to, lėtesnis grikių virškinimas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

Visapusiškas baltymų profilis raumenims palaikyti

Daugumoje augalinio maisto produktų trūksta vienos ar daugiau nepakeičiamųjų aminorūgščių, tačiau grikiai yra reta išimtis augalinėje karalystėje, nes juose yra visavertis baltymų profilis.

Visose devyniose nepakeičiamose aminorūgštyse, kurių žmogus negali susintetinti, yra maždaug 13 g baltymų 100 g porcijoje.

Reklama

Dėl šios visaverčių baltymų sudėties grikiai ypač naudingi raumenims palaikyti ir atkurti.

Asmenims, besilaikantiems vegetariškos ar veganiškos dietos, kasdienis grikių vartojimas gali padėti išvengti baltymų trūkumo, būdingo augalinei mitybai.

Aminorūgštis lizinas, kurio paprastai trūksta daugumoje grūdinių kultūrų, grikiuose yra gana gausus, todėl jų maistinė vertė dar labiau padidėja siekiant palaikyti liesą raumenų masę.

Reklama

Svorio reguliavimo poveikis dėl ilgesnio sotumo

Daugybė tyrimų susiejo reguliarų grikių vartojimą su veiksmingu svorio reguliavimu dėl jų išskirtinių sotumą skatinančių savybių.

Dėl didelio kiekiotirpių ir netirpių skaidulųgrūdai lėtina virškinimą ir ilgina sotumo jausmą po valgio.

Be to, dėl mažo glikeminio indekso g rikiai neleidžia greitai pakilti cukraus kiekiui kraujyje ir vėliau kristi, o tai dažnai sukelia alkio priepuolius.

Reklama

Tyrimai rodo, kad grikių baltymai suaktyvina cholecistokininą ir kitus hormonus, kurie signalizuoja smegenims apie sotumo jausmą.

Grikiuose esantis atsparus krakmolas taip pat maitina naudingas žarnyno bakterijas, todėl gali pagerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti riebalų kaupimąsi.

Dėl šio bendro poveikio kasdienis grikių vartojimas yra vertingas mitybos komponentas siekiantiems tvariai reguliuoti svorį.

Reklama

Sumažėjęs uždegimas dėl grikių fitonutrientų

Kasdien vartojami grikiai, kuriuose gausu stiprių fitonutrientų, tokių kaip rutinas, kvercetinas ir viteksinas, pasižymi dideliu priešuždegiminiu poveik iu.

Šie junginiai sinergiškai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą visame organizme.

Tyrimai rodo, kad grikių flavonoidai padeda slopinti uždegiminius procesus, todėl gali palengvinti lėtinių uždegiminių ligų, tokių kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos, simptomus.

Reklama

Sudėtyje esantis rutinas stiprina kraujagysles ir kartu mažina uždegimo žymenų kiekį kraujyje.

Reguliarus grikių vartojimas gali prisidėti prie bendros uždegiminės pusiausvyros, palaikyti natūralius organizmo gijimo procesus ir užkirsti kelią ląstelių pažeidimams, susijusiems su lėtiniu silpnu uždegimu.

Geresnis mineralų įsisavinimas ir kaulų sveikata

Geresnis mineralų įsisavinimas ir kaulų sveikata

Reklama

Įspūdingas grikių mineralinių medžiagų profilis aktyviai prisideda prie geresnio mineralinių medžiagų įsisavinimo ir geresnio kaulų tankio, kai jie vartojami kasdien. Didelis magnio kiekis grikiuose sąveikauja su kalciu ir vitaminu D, stiprindamas kaulų matricos formavimąsi ir užkirsdamas kelią osteoporozei.

Unikalios sudėties grūduose yra mangano, vario ir cinko – visų svarbiausių mineralų kaulų apykaitai.

Be to, grikių grūduose yra lizino – nepakeičiamos aminorūgšties, gerinančios kalcio pasisavinimą žarnyne.

Reklama

Reguliarus jų vartojimas padeda palaikyti idealų kaulų mineralų tankį, o tai ypač naudinga senstantiems žmonėms.

Flavonoidų junginys rutinas palaiko kolageno gamybą, todėl stiprina jungiamojo audinio vientisumą visoje skeleto sistemoje.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like