Kas neturėtų valgyti raugintų kopūstų: tik 2 atvejai, bet juos reikia prisiminti

avoid if immune compromised

Dvi grupės žmonių turėtų vengti raugintų kopūstų. Pirma, žmonės, sergantys aktyvia virškinimo trakto liga – gastritu, skrandžio opa, pankreatitu ar enterokolitinu, nes didelis rūgštingumas ir ląsteliena gali dirginti gleivinę, sustiprinti skausmą, kraujavimą ar uždegimą. Antra, žmonės, sergantys nestabilia ar negydyta skydliaukės funkcijos sutrikimu, ypač hipotireoze, nes tam tikri fermentuoti maisto produktai gali paveikti jodo įsisavinimą ir hormonų sintezę. Gydytojai turėtų įvertinti ligos stadiją ir gydymo būklę prieš rekomenduodami raugintus kopūstus, o rizikos grupės pacientams, norintiems gauti daugiau patarimų, patartina stebėti arba rinktis alternatyvas.

Virškinimo trakto ligos (gastritas, skrandžio opa, pankreatitas, enterokolitas)

Pacientai, sergantys aktyviomis virškinimo trakto ligomis, pvz., gastritu, skrandžio opa, pankreatitu ir enterokolitu, turėtų vengti raugintų kopūstų, nes jų didelis rūgštingumas ir ląstelienos kiekis gali dirginti pažeistą gleivinę ir paskatinti simptomų paūmėjimą.

Prieš rekomenduojant fermentuotus maisto produktus, gydytojai ir slaugytojai turi įvertinti ligos stadiją, simptomų sunkumą ir esamą gydymą.

Net nedidelės porcijos gali sukelti skausmą, kraujavimo riziką ar uždegimo paūmėjimus pažeidžiamiems pacientams.

Gydymo metu pageidautina rinktis alternatyvas, kurių rūgštingumas yra mažas ir kurios turi tirpių skaidulų.

Aiški komunikacija, tolerancijos stebėjimas ir koordinavimas su gydytojais užtikrina pacientų saugumą.

Rekomendacijose pirmenybė turėtų būti teikiama simptomų kontrolei ir gleivinės gijimui, o ne įprastiniams probiotikų privalumams.

Skydliaukės funkcijos sutrikimas (ypač hipotireozė)

Pereinant nuo virškinimo trakto problemų prie endokrininės sistemos poveikio, dėmesys kreipiamas į žmones, turinčius skydliaukės funkcijos sutrikimų, ypač hipotireozę, kuriems gali tekti riboti raugintų kopūstų vartojimą.

Tyrimai rodo, kad tam tikri fermentuoti maisto produktai gali turėti junginių, kurie gali trukdyti skydliaukės hormonų sintezei arba jodo įsisavinimui, o tai gali pabloginti hipotireozės būklę.

Slaugytojams ir tiems, kurie pataria kitiems, rekomenduojama elgtis atsargiai: prieš rekomenduojant reguliariai vartoti raugintus kopūstus, reikia įvertinti skydliaukės būklę, vaistų stabilumą ir jodo kiekį maiste.

Jei kyla abejonių, pirmiausia reikia pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu arba dietologu.

Bendrai populiacijai, neturinčiai skydliaukės problemų, rauginti kopūstai išlieka naudingu kasdieniu fermentuotu maisto produktu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video