Žmonės, netoleruojantys laktozės, turėtų vengti grietinės dėl galimų virškinimo sutrikimų. Alergiškiems pienui asmenims gresia alerginės reakcijos, o tie, kurie kontroliuoja cholesterolio kiekį, turėtų riboti vartojimą dėl sočiųjų riebalų kiekio. Veganai jo atsisako dėl etinių principų. Žmonėms, dalyvaujantiems svorio reguliavimo programose, jo kalorijų tankis gali kelti sunkumų. Atsargiai elgtis gali tekti ir tiems, kurie vartoja tam tikrus vaistus arba serga IBS. Šių aplinkybių supratimas padės nustatyti, ar grietinė atitinka jūsų mitybos poreikius.
Žmonės, netoleruojantys laktozės
Nors grietinė yra populiarus pieno produktas, naudojamas įvairiose virtuvėse, žmonės, netoleruojantys laktozės, paprastai turėtų jos vengti. Laktozės netoleravimas pasireiškia, kai organizme nepakanka fermento laktazės, skirstančio pieno produktuose esantį cukrų – laktozę.
Kai šia liga sergantys asmenys vartoja grietinę, jiems gali pasireikšti nemalonūs virškinimo simptomai: pilvo pūtimas, dujos, pilvo spazmai ir viduriavimas. Nors kai kuriuose grietinės produktuose dėl fermentacijos proceso laktozės yra mažiau nei piene, jos kiekis vis tiek yra pakankamai didelis, kad jautriems žmonėms sukeltų reakcijas.
Netoleruojantiems laktozės ir ieškantiems alternatyvų, galima įsigyti grietinės be laktozės arba augalinės kilmės grietinės pakaitalų.
Alergiški pienui asmenys
Alergiški pienui asmenys
Skirtingai nuo laktozės netoleravimo, kuris sukelia virškinimo diskomfortą, alergija pienui yra rimtesnė liga, dėl kurios reikia visiškai vengti grietinės.
Pieno alergija sergantiems asmenims pasireiškia imuninės sistemos reakcija į pieno produktų baltymus, ypač kazeiną ir išrūgas. Simptomai gali būti įvairūs – nuo lengvo bėrimo ir dilgėlinės iki sunkios anafilaksijos, galinčios kelti pavojų gyvybei. Net nedidelis grietinės kiekis gali sukelti šias reakcijas.
Alergiškiems pienui žmonėms saugios grietinės alternatyvos, pagamintos iš augalinių ingredientų, pavyzdžiui, kokosų, sojos ar anakardžių riešutų. Patiekdami patiekalus svečiams, visada atskleiskite sudedamąsias dalis ir pasirūpinkite ne pieno alternatyvomis, kad būtų galima prisitaikyti prie šios sunkios alergijos.
Besirūpinantys cholesterolio kiekiu
Daugelis asmenų, valdančių cholesterolio kiekį kraujyje, turėtų atsargiai vartoti grietinę dėl joje esančio sočiųjų riebalų kiekio. Įprastoje grietinėje yra maždaug 3,5 g sočiųjų riebalų 60 ml porcijoje, kurie gali padidinti MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį.
Medikai paprastai rekomenduoja asmenims, sergantiems hipercholesterolemija, riboti sočiųjų riebalų suvartojimą iki mažiau nei 13 gramų per dieną. Nors retkarčiais vartojama grietinė gali atitikti mitybos rekomendacijas, reguliarus grietinės vartojimas gali pakenkti cholesterolio kontrolei.
Neriebios arba neriebios grietinės alternatyvos yra tinkamas pasirinkimas tiems, kurie stebi savo lipidų profilį. Šie pakaitalai pasižymi panašiu skoniu ir tekstūra, o jų sudėtyje yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų.
Veganai ir augalinės dietos šalininkai
Veganai ir besilaikantieji augalinės dietos turi išbraukti iš savo raciono tradicinę grietinę, nes ji gaminama iš gyvulių pieno, ypač karvės grietinėlės, fermentuotos pieno rūgšties bakterijomis.
Šis gyvulinės kilmės produktas prieštarauja etiniam požiūriui į gyvūnų išnaudojimą ir gyvulinės kilmės produktų vartojimą. Laimei, yra daug augalinės kilmės alternatyvų, įskaitant kokosų, sojų, anakardžių ir migdolų grietinės pakaitalus, kurie imituoja pikantišką įprastos grietinės skonį ir kreminę tekstūrą.
Šios veganiškos alternatyvos užtikrina panašias kulinarines funkcijas ir atitinka augalinės mitybos principus. Daugelis komercinių prekių ženklų dabar siūlo šiuos variantus įprastose maisto prekių parduotuvėse, todėl augalinis maistas tampa prieinamesnis.
Žmonės, dalyvaujantys svorio valdymo programose
Žmonės, besilaikantys svorio valdymo programų, turėtų atidžiai apsvarstyti grietinės vartojimą dėl jos kaloringumo ir riebalų kiekio. Įprastoje 30 ml porcijoje yra maždaug 251 kJ ir 6 g riebalų, o tai gali turėti įtakos siektiniems dienos kalorijų rodikliams.
Tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, gali būti naudinga juos pakeisti mažiau kaloringais alternatyviais produktais, pavyzdžiui, graikišku jogurtu ar varške. Asmenims, kurie laikosi specialių svorio metimo protokolų, pavyzdžiui, mažo riebumo dietų, įprasta grietinė gali neatitikti jų mitybos rekomendacijų.
Tiems, kurie nusprendžia įtraukti grietinę į savo mitybos racioną reguliuodami svorį, labai svarbu kontroliuoti porcijas. Nedideli kiekiai, naudojami kaip garnyras, o ne kaip pagrindinė sudedamoji dalis, padeda sumažinti poveikį.
Asmenys, sergantys dirgliosios žarnos sindromu (DŽS)
Kodėl pieno produktai dažnai sukelia simptomus sergantiesiems IBS? Daugeliui sergančiųjų IBS trūksta laktazės – fermento, skaidančio pieno produktuose esančią laktozę. Kai nesuvirškinta laktozė patenka į gaubtinę žarną, ji gali sukelti dujų kaupimąsi, pilvo pūtimą ir viduriavimą – simptomus, kurie sustiprina IBS diskomfortą.
Grietinės sudėtyje yra ir laktozės, ir riebalų, o tai gali būti problemiškas derinys sergantiesiems IBS. Nors fermentacija šiek tiek sumažina laktozės kiekį, grietinėje jos vis tiek yra pakankamai, kad jautriems žmonėms sukeltų simptomus. Sergantieji IBS turėtų atidžiai stebėti, kaip reaguoja į grietinę, ir apsvarstyti galimybę rinktis alternatyvius produktus be laktozės, jei jaučia virškinimo sutrikimų.
Asmenys, kuriems pasireiškia tam tikrų vaistų sąveika
Be virškinimo sutrikimų, grietinės ir tam tikrų vaistų sąveika yra dar vienas svarbus aspektas vartotojams.
Kai kurie antibiotikai, ypač tetraciklinai, gali jungtis su pieno produktuose, pavyzdžiui, grietinėje, esančiu kalciu, todėl sumažėja jų veiksmingumas. Imunosupresantus vartojantys asmenys turėtų būti atsargūs, nes pieno produktuose esantys baltymai gali turėti įtakos vaistų įsisavinimo greičiui.
Be to, asmenys, vartojantys MAO inhibitorius, turėtų žinoti, kad brandintuose ar fermentuotuose pieno produktuose kartais gali būti tiramino, kuris kartu su šiais vaistais gali sukelti pavojingą kraujospūdžio padidėjimą.
Lipidų kiekį kraujyje mažinančius vaistus vartojantys pacientai taip pat turėtų atsižvelgti į tai, kad grietinėje yra riebalų, kurie gali pakenkti gydymo tikslams. Visada konsultuokitės su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl galimos maisto ir vaistų sąveikos.