Kas atsitinka jūsų smegenims, kai saldumynai tampa degalais – apie tai niekas nekalba

sweets impact brain health

Kai cukrus tampa pagrindiniu smegenų degalų šaltiniu, jis užgrobia nervų atlygio kelius, panašiai kaip priklausomybę sukeliantys narkotikai. Lėtinis vartojimas lemia dopamino receptorių reguliacijos sumažėjimą, todėl tam pačiam malonumo pojūčiui patirti reikia vis didesnio cukraus kiekio. Didelis cukraus suvartojimas susijęs su kognityvinių funkcijų pablogėjimu, sumažėjusiu hipokampo tūriu ir neurouždegimu – dažnai dar prieš pasireiškiant ligos simptomams. Taip sukuriamas priklausomybės ciklas, kuris dėl pakitusių smegenų grandinių silpnina valią. Supratus šiuos neurocheminius procesus paaiškėja, kodėl norint atsikratyti priklausomybės nuo cukraus reikia ne tik paprasčiausio susilaikymo.

Neurochemija, slypinti už nenugalimos cukraus traukos

Kodėl žmonės taip stipriai trokšta saldaus maisto? Atsakymas slypi smegenų chemijoje. Suvartojus cukraus, dopaminas– neuromediatorius, susijęs su malonumu ir atlygiu, – užtvindo accumbens branduolį, sukeldamas pojūčius, panašius į tuos, kuriuos sukelia priklausomybę sukeliantys narkotikai.

Reklama

Ši neurocheminė reakcija atsirado dėl evoliucinio prisitaikymo. Saldus maistas, turintis daug energijos ir kadaise gamtoje buvęs retas, buvo naudingas išgyvenimui. Mūsų protėvių smegenyse susiformavo padidėjęs jautrumas saldumui, pirmenybę teikiant kaloringam maistui.

Šiuolaikiniuose perdirbtuose maisto produktuose, kuriuose cukraus koncentracija gerokai viršija natūraliai randamo cukraus koncentraciją, išnaudojama ši senovinė sandara, o tai gali užvaldyti smegenų atlygio sistemą ir paskatinti priklausomybę.

Kaip cukrus užgrobia jūsų smegenų atlygio kelius

Neurocheminės reakcijos į cukrų neapsiriboja paprastu malonumo pojūčiu, bet plačiai keičia smegenų atlygio sistemą.

Reklama

Cukraus vartojimas sukelia dopamino išsiskyrimą branduolyje, panašų į priklausomybę sukeliančių medžiagų, tokių kaip kokainas ir heroinas, išsiskyrimą, tačiau mažesnio intensyvumo.

Pasikartojus poveikiui, nerviniai takai sumažėja, todėl tam, kad būtų pasiektas tas pats malonumo pojūtis, reikia vis didesnio cukraus kiekio.

Šis tolerancijos mechanizmas sukuria vis didėjančio vartojimo ciklą, kai smegenyse pakyla atlygio slenkstis.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šios pakitusios nervų grandinės gali išlikti keletą savaičių po cukraus atsisakymo.

Ši neuroadaptacija paaiškina, kodėl potraukis cukrui yra fiziologiškai įtikinamas, o ne paprasčiausias valios trūkumas – smegenys tiesiog persitvarko dėl cukraus atlygio.

Kognityvinių gebėjimų silpnėjimas, apie kurį jūsų niekas neįspėjo

Kognityvinis nuosmukis, apie kurį jūsų niekas neįspėjo

Reklama

Daugėja įrodymų, kad reguliariai vartojant daug cukraus turinčius maisto produktus prastėja pažinimo funkcijos ir spartėja smegenų senėjimas. Daugelio išilginių tyrimų rezultatai rodo, kad didelis gliukozės kiekis kraujyje susijęs su hipokampo tūrio sumažėjimu ir pablogėjusiu atminties formavimusi.

Pagrindiniai mechanizmai yra susiję su glikacija, kai gliukozės perteklius jungiasi su baltymais ir sudaro pažengusios glikacijos galutinius produktus (AGE), sukeliančius uždegimą ir ląstelių pažeidimus smegenų audinyje. Šis procesas ypač paveikia hipokampą ir prefrontalinę žievę, t. y. atminčiai ir vykdomosioms funkcijoms svarbias sritis.

Be to, dėl lėtinio cukraus vartojimo atsirandantis atsparumas insulinui mažina neuroplastiškumą ir pažeidžia neuronų mitochondrijų funkciją, o tai dar labiau blogina pažinimo gebėjimus gerokai anksčiau, nei simptomai tampa pastebimi.

Reklama

Smegenų uždegimas: Cukraus tylusis puolimas

Po kasdienio cukraus vartojimo paviršiumi slypi destruktyvi uždegiminė kaskada, kuri tiesiogiai veikia nervinį audinį.

Tyrimai rodo, kad didelis gliukozės kiekis sukelia mikroglijos– smegenų imuninių ląstelių – suaktyvėjimą, o tai lemia neurouždegimą ir oksidacinį stresą.

Ši uždegiminė reakcija sutrikdo kraujo-smegenų barjero vientisumą, todėl kenksmingos medžiagos gali prasiskverbti į įprastai apsaugotą nervų aplinką.

Reklama

Tyrimais nustatyta, kad lėtinis cukraus sukeltas uždegimas susijęs su sumažėjusiu hipokampo tūriu ir sutrikusiu sinapsiniu plastiškumu – esminiais atminties formavimosi procesais.

Uždegimo žymenys TNF-α ir IL-1β labai padidėja reguliariai vartojant cukrų, todėl susidaro neurotoksinės sąlygos, spartinančios smegenų senėjimą.

Didžiausią nerimą kelia tai, kad šis uždegiminis procesas vyksta tyliai, gerokai anksčiau, nei pasireiškia kognityviniai simptomai.

Reklama

Kodėl jūsų valia žlunga: Priklausomybės nuo cukraus neuromokslas

Nagrinėjant, kodėl žmonėms nuolat nepavyksta atsispirti saldžioms pagundoms, neuromokslas atskleidžia ne paprastą valios trūkumą, o sudėtingą smegenų atlygio sistemų užgrobimą.

Cukraus vartojimas sukelia dopamino išsiskyrimą, panašų į priklausomybę sukeliančių medžiagų, ir sukuria atlygio kelius, kurie stiprėja kartojant poveikį. Tyrimai rodo, kad reguliarus cukraus vartojimas mažina dopamino receptorių reguliaciją, todėl tam pačiam malonumo pojūčiui patirti reikia vis didesnio kiekio – tai yra priklausomybės požymis.

Šis neurobiologinis procesas paaiškina, kodėl kognityviniai kontrolės mechanizmai dažnai nepadeda kovoti su potraukiu cukrui. Prefrontalinę žievę, atsakingą už vykdomąją funkciją, užvaldo galingi signalai iš nukleus accumbens ir amygdalos, t. y. regionų, kuriuose pirmenybė teikiama greitam atlygiui, o ne ilgalaikiams sveikatos aspektams.

Reklama

Ciklo nutraukimas: Perkraukite savo smegenis po priklausomybės nuo cukraus.

Nors priklausomybė nuo cukraus sukuria galingus nervinius kelius, naujausi neuroplastiškumo tyrimai rodo, kad šias jungtis galima veiksmingai pertvarkyti taikant tikslines intervencijas.

Tyrimai rodo, kad po 7-10 dienų sumažinus cukraus vartojimą dopamino receptoriai pradeda normalizuotis. Pratimai pagreitina šį procesą, nes natūraliai didina dopamino kiekį dėl ne maisto atlygio.

Sąmoningumo meditacija stiprina prefrontalinės žievės funkciją, todėl stiprėja impulsyvaus valgymo kontrolė.

Reklama

Mityba, į kurią įtraukiami baltymai ir sveiki riebalai, padeda stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir mažina potraukio intensyvumą.

Neurovaizdavimo tyrimai patvirtina, kad po 3-4 savaičių nuoseklios praktikos smegenų aktyvacijos modeliai, reaguojant į cukraus užuominas, gerokai sumažėja, o tai rodo sėkmingą nervinių takų modifikavimą.

Už potraukio ribų: Kaip cukrus keičia emocijų apdorojimą: Kaip cukrus keičia emocijų apdorojimą?

Už potraukio ribų: Kaip cukrus keičia emocijų apdorojimą: Kaip cukrus keičia emocijų apdorojimą?

Reklama

Cukraus įtaka neapsiriboja vien tik potraukiu, bet apima ir sudėtingą emocijų reguliavimo ir apdorojimo sritį. Tyrimai rodo, kad įprastinis cukraus vartojimas keičia nervinius kelius regionuose, kurie valdo emocines reakcijas, ypač amigdaloje ir prefrontalinėje žievėje.

Šie pokyčiai gali pasireikšti nuotaikos svyravimais, padidėjusiu nerimu ir sumažėjusiu atsparumu stresui. Neurovaizdavimo tyrimai atskleidė, kad daug cukraus turinčios dietos gali pabloginti smegenų gebėjimą tiksliai apdoroti emocinius dirgiklius, todėl perdėtai reaguojama į neigiamas emocijas ir susilpnėja reakcijos į teigiamas.

Be to, cukraus sukeliami dopamino svyravimai sutrikdo emocinę homeostazę, todėl gali prisidėti prie depresijos ir emocinės pusiausvyros sutrikimų, t. y. sukurti neurocheminę aplinką, kurioje emocijų apdorojimas tampa vis nestabilesnis.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like